Inloggen
Winkelmandje

Spannend momentje met de P1cc

Spannend momentje met de P1cc
Geplaatst op 27-5-2012 door Sander

De inklemming van zaagjes in de P1cc van Mafell

de inklemming van de zaagbladen bleek je uit elkaar te kunnen halen. Je kan natuurlijk de hele decoupeerzaagmachine uit elkaar halen als je dat wil, maar het staat niet in gebruiksaanwijzing hoe dat moet. Wel staat er dus in hoe je de inklemming van de zaagbladen uit elkaar kan halen. Nou is die inklemming van de zaagbladen bij de P1cc iets bijzonders: de bladen zitten er niet alleen erg goed in vast ondanks de snelsluiting, ze zijn ook nog eens precies uitgelijnd met de machine. Daardoor kan je echt recht zagen en daardoor werkt de P1cc ook goed langs een liniaal, maar dat terzijde.

Onderhoud aan de inklemming

Om eerlijk te zijn vond ik het een beetje bedenkelijk. Je zou de inklemming uit elkaar kunnen halen om hem schoon te maken. Bij geen van mijn vorige decoupeerzagen hoefde dat. Maar ja, precisie komt niet zonder kosten, dus enig onderhoud zou niet moeten verbazen. Toch had ik mijn bedenkingen, want de inklemming is niet alleen precies, er zit ook een forse veerdruk achter. Dat voel je als je bladen wisselt. Door de hefboom waarmee je de spankop losmaakt, levert die veerdruk bij het wisselen geen problemen op, maar om een inklemming met zo een veerdruk erachter uit elkaar te halen... Daar zag ik een beetje tegen op. Ik heb ooit zonder speciaal gereedschap een luchtdrukbuks uit elkaar gehaald. Daar krijg je wel ontzag voor veren door. De buks heb ik ook weer in elkaar gekregen, maar niet nadat ik zelf een veerspanner had gemaakt.

De inklemming uit elkaar halen

Zaterdag morgen, lekker uitgeslapen, kopje koffie erbij en mijn vrouw naar de Bikram yoga. De kinderen nog in hun nest - met andere woorden, het rijk voor mij alleen. Wat zal ik eens doen? Op tafel staat de P1cc die al wel bestoft is maar nog nieuw ruikt. Weet je wat, ik doe het gewoon, ik zie wel waar ik strand. Eerst maar eens de schacht stofvrij gemaakt met een doek. Steeksleutel 16 erbij en geprobeerd hoe vast de moer op de inklemming zat. Dat viel mee, die ging zo los. Wat meteen opviel was de fijne spoed van het schroefdraad. Dat zou een waarschuwing kunnen zijn voor een forse veerdruk. Voorzichtig schroefde ik de moer verder los. Dat ging licht, dus de veerdruk kon niet te groot zijn. Nee, het was niet meer dan een zeer lichte druk, aangenaam met mijn vinger tegen te houden toen de moer los kwam. Maar ik bleef op mijn hoede, lette er zorgvuldig op dat als er iets uit zou knallen, dat het dan niet tegen mijn hoofd zou knallen. Dat gebeurt me niet een tweede keer in mijn leven. Zou er misschien nog iets zijn dat net achter een randje blijft hangen - om onverwachts los te schieten waarna ik dat onderdeel uit het plafond kan gaan lospeuteren?

Wat er uit kwam en hoe

Nee, er kwam een klein busje met een klein plaatveertje vrij uit de schacht, spanningsloos. Daarna voorzichtig in de schacht gegluurd op veilige afstand. Grappig, die is dicht en er stekt uit de afdichting een vorkje die de zaagbladen vastklemt. Mooi, stof kan dus niet verder in de machine komen dan in de kleine ruimte die ik net vrij had gemaakt, de ruimte waar het busje uit kwam. Niet meer dan ca 10-15mm diep. Toen heb ik voorzichtig de spanhandel heen en weer bewogen terwijl ik de schacht van me af richtte. Misschien zou het nou gebeuren? Nee, dat ging ook goed. Soepel zelfs. Mijn P1cc veranderde niet ineens in een Nerf gun voor volwassenen met een metalen pijltje. Piew, een geruststelling. Toen alles maar eens schoon gemaakt met een wattenstaafje en een doek. Heel klein beetje vet erop, niet meer dan een uitgesmeerd laagje. Draad goed schoongemaakt en nog even overwogen om met perslucht de laatste stofjes weg te blazen. Mmm, geen zin op te staan. Hoeft eigenlijk ook niet.

Toen alles weer in elkaar

Het busje past maar op een manier terug in de schacht. Het lipje dat in een inkeping valt is bovendien ook zo groot dat ook een blinde er zonder enige instructie mee uit de voeten moet kunnen. Busje in de schacht geschoven en met het puntje van mijn vinger er helemaal ingeduwd. Hele lichte tegendruk. Dan de moer er weer op, die er ondanks de fijne draad zonder problemen meteen weer op wil. Tussen mijn vingers vastgedraaid en daarna nog even met sleutel 16 aangetrokken. Was dat nou alles? Spanhandel los, zaagje insteken en tegen de lichte veerdruk in lichtjes achter het randje hangen, spanhandel weer vast. Check: ja, zaagje zit recht en zonder spleetje tegen de zijaanslag in de spankop. Beetje morrelen - die zit moervast. Dat viel mee.

Een geheimpje van Mafell

Maar waarom heeft de P1cc deze extra feature? Omdat een schone inklemming noodzakelijk is als je echt recht wil zagen? Om de inklemming ook zonder perslucht schoon te kunnen maken? En dan echt schoon? Ik heb het eens bij Mafell nagevraagd en die verklapten daarbij een geheimpje: bij Mafell spelen ze met de gedachte om P1cc ook voor andere speciale zaagbladen geschikt te laten zijn, zaagbladen die nog niet bestaan. Zaagbladen waarvoor een standaard schacht niet stijf genoeg kan zijn voor de eisen van Mafell. Om dat soort bladen in de P1cc op te kunnen hangen is dan misschien een andere inklemming nodig. Maar die moet dan wel uitwisselbaar zijn met een standaardschacht inklemming, want wij als klanten willen niet voor de rest van ons leven - en voor de duur van het leven van onze erfgenaam die onze zaag erft (machines voor generaties is immers de leus) - veroordeeld zijn tot enkel Mafell zaagjes. Die mogen nog zo goed zijn, we willen kunnen blijven kiezen. Vrij zijn dus. En dus moeten er ook standaardschacht zaagjes in de P1cc kunnen. Dat kan dus. En het was een leuk openhartig gesprek, dat waardeer ik zeker aan Mafell, dat moet gezegd worden.

Goed spelende man, wat hebben we hiervan geleerd?

1. Losmaken P1cc zaagbladen inklemming is een koud en vooral gevaarloos kunstje met enkel een steeksleutel 16.
2. Alles weer monteren en vastmaken, nadat je alles fijn goed schoon hebt kunnen maken, is ook een koud kunstje. Er komen in totaal niet meer dan 2 onderdelen los die zonder hogeschool terug te plaatsen zijn.
3. Mafell heeft een geheim plannetje waarvan ik benieuwd naar de uitkomst ben. Het CUnex zaagblad is een belevenis op zich, zo haaks en dat terwijl je idioot krappe bochtjes zaagt in 40mm beuken zonder ook maar enige terughoudendheid. Zouden er misschien nog meer speciale zaagbladen komen? Wie weet. Maar misschien ook niet.

Conclusie over all:

ook in dit detail overtreft de P1cc mijn kritische verwachtingen. Ik heb een prima PS300 - maar ben echt blij met mijn P1cc. Nu, op deze zonnige zaterdagmorgen en nog meer wanneer ik met de P1cc aan het werk ben. Echt een aanwinst. Ik wil niet meer terug.

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 12:44:43 PC00False0FalseTrue220102