Inloggen
Winkelmandje

De grote GereedschapPro invalzagen test van Remco

De grote GereedschapPro invalzagen test van Remco
Geplaatst op 17-7-2012 door Sander

Inleiding

Met welke zagen heb ik al ervaring?
 Ik heb zelf 3 handcirkelzagen, 2 TS-55 van Festool waarvan 1 vast onder de CMS tafel gemonteerd en 1 voor los werk op de rail. Verder heb ik een hele oude Metabo TK-1266.  Een beer van een zaag met rail , geen invalzaag maar een voor het ruwe grove werk die me tijdens verbouwingen al vaak uit de brand heeft geholpen. Niet zo geschikt voor fijn werk als de Festools. De Festools verbazen me regelmatig met hun fijne zaagsnede door plaatmateriaal en hetzelfde in de CMS tafel voor klein werk en werk op locatie.
 
Wat weet ik vooraf van de zagen?
Sander heeft in de test de oude en de nieuwe Festool TS-55 gekozen, verder een Makita, een DeWalt, een Mafell en een Blauwe Bosch. Met name naar de Mafell ben ik erg nieuwsgierig omdat Sander al tijden van de daken schreeuwt dat dit de beste cirkelzaag op de markt is. Ik ben erg benieuwd of ik dat ook zou merken. Van de DeWalt heb ik vooraf weinig verwachtingen omdat mijn ervaringen met dat merk niet zo positief zijn. Het lijkt mij vooraf de minste van het hele stel. De Blauwe Bosch is voor mij de grote onbekende en Makita staat bij mij bekend als wat robuuster gereedschap meer voor op de bouw dan voor fijn aftimmerwerk. De oude Festool heb ik regelmatig in de hand, de nieuwe ben ik ook erg nieuwsgierig naar vanwege de nieuwe snufjes, zou hij echt beter zijn, vast wel maar hoeveel? Maar eens kijken wat het gaat worden.
 
De testopstelling en dag
Vroeg in de ochtend vanuit Gelderland naar Zandvoort getogen met achterin de auto nog wat vieze zware balken tuinhout om de zagen desgewenst echt aan de tand te kunnen voelen. Verder paar stukken beuken voor een wat fijnere test. De rest van de spullen heeft Sander allemaal geregeld, de testschema’s zijn rondgestuurd en het lijkt op voorhand onmogelijk om alles wat daarop staat allemaal in 1 dag te testen. De dag zal voor een groot gedeelte ook in het teken staan van het opnemen van een film waarop delen van de test te zien zullen zijn. Niet echt iets waar ik naar vooruitkijk met mijn hoofd op de film maar voor het goede doel moet het maar… Na een lange rit in Zandvoort aangekomen, langs de boulevard naar Sander gereden en kennis gemaakt met de 2 andere testers, Rian en Wino. Net als ik twee enthousiaste klussers met de nodige ervaring en kennis op gereedschap gebied. Al snel waren we helemaal op ons gemak toen bleek dat het helemaal niet gek is om als enthousiaste hobbyist meer machines in huis te hebben dan de gemiddelde aannemer. We dachten alle drie dat wij alleen die afwijking hadden dus dat valt alweer mee. Na een bakje koffie en de kennismaking naar de testruimte gegaan om kennis te maken met de zagen.

1e kennismaking met de zagen

Wat direct opviel is dat de Tanos systainer nu echt goed ingevoerd is in het hogere segment van de markt. Maar liefst 4 van de 6 zagen zitten in en systainer, de Bosch en de Mafell in de classic systainer en de Festools in een T-Loc, de Bosch heeft een eigen opberg-box die afwijkend is en die veel groter is dan een systainer. De DeWalt zit in een ding wat nauwelijks een fatsoenlijke koffer te noemen is. Mijn eerste indruk van dat merk weer bevestigd, daar maar even afstand van nemen en de zaag op waarde beoordelen.

De Bosch
Een mooie zaag, voelt robuust aan, lijkt netjes gebouwd. Heeft niet zo heel veel snufjes als de nieuwe Festool en de Mafell. Vergelijkbaar met de oude Festool qua functionaliteit. Er zit wel netjes een diepteindicator in die draaibaar is zodat de schaalverdeling klopt met en zonder de rail. Voor deze zaag toch jammer dat hij niet in een nette systainer zit.
 
De DeWalt
Deze heeft een ander invalmechanisme dan alle andere zagen. Niet 1 scharnierpunt waar de zaag draait maar een invalbeweging via een soort schaar die naar voren beweegt. Dit is tegen natuurlijk en niet zo intuïtief als de andere zagen. Absoluut mooie techniek dat zeker, maar wel voor in een bureaulamp en niet voor een invalzaag. Verder een vierkante kap in plaats van een ronde waar de zaag in draait. Mij spreekt het design en de kleurstelling niet aan. Er zitten ook niet veel extra functionaliteiten op.
 
De oude Festool
De oude Festool, mijn vertrouwde vriend, voelt aan alsof ik hem gisteren nog in de hand had, en dat is ook zo. Mijn vertrouwde werkpaard in de mooie groen grijze kleurschakering zoals meer machines is mijn werkplaats. De enige machines die een plug-it snoer hebben. Iets waarop ik vanaf het eerste moment al verliefd was. Ik heb ooit een keer een 7,5 meter snoer gekocht wat standaard in de werkplaats hangt, alles sluit ik daarop aan, alle andere snoeren liggen nog netjes opgerold in hun kisten. Een dikke plus, verder geen hele bijzondere snufjes maar wel het vertrouwde fastfix voor makkelijk wisselen van de zaag.
 
De nieuwe Festool,
Ook weer de plug-it, de goede dingen zijn behouden, verder nu een vergroot verstek bereik, ook -1 en 47 graden zitten er nu op. Verder net als bij de Mafell het schuifje om de zaagsnede af te sluiten voor betere stofafzuiging en een schaalverdeling die op 2 manieren af te lezen is, met en zonder de rail. Deze heeft een plattere behuizing waardoor er heel dicht bij een muur gezaagd kan worden. Hij ziet er iets beter en doordachter uit dan de oude TS-55 maar hij lijkt er nog steeds heel veel op. Een doorontwikkelde versie dus in plaats van een nieuwe. De gemiddelde middenklasse auto is daarna weer goed voor heel wat verkopen dus wie weet werkt het voor de Festool ook.
 
De Mafell
De Mafell vond ik van de plaatjes altijd beetje lomp. In de praktijk is dat heel anders. Wat me direct opvalt is de hamerslag poedercoat afwerking van alle grijze delen. Dat ziet er mooi uit en is ook heel netjes gedaan. Wat opvalt bij deze zaag is dat er geen gat in de zaagkap zit om de zaagmoer los te draaien. Om de zaag te wisselen heeft de Mafell een handigheidje waarbij de hele kap openklapt, dat gaan we later zien en ervaren. Ik erg benieuwd naar. Op de Mafell zitten enkele extra snufjes zoals de draaibare indicator zaagdiepte met en zonder rail, een knop om de voorrits-stand in te schakelen, een extra schuifje om de zaagsnede nog beter af te dekken voor verbeterde stofafzuiging en twee separate knoppen om de verstekinstelling naar dan wel -1 dan wel +48 te zetten. Deze zaag heeft geen tweede handvat voor op de zaag en maar 1 knop nodig om de schuinverstelling los te draaien, door een stangetje klemt hij wel netjes voor en achter geen geklungel achter de machine dus. Hij is mooi afgewerkt en ik wordt nieuwsgierig naar hoe hij zaagt. De Mafell heeft geen spouwmes zoals ik wel ken van de Festool. Is het gemis daarvan niet gevaarlijk? Met op de rail zagen waarschijnlijk niet,  één van de te zagen delen kan altijd weg aan de zijkant dus weinig risico op wegschieten van hout. Wat in de zool opvalt is dat hij past op de eigen en Bosch rails maar dat je ook de Festool en Makita rails kunt gebruiken door een stukje plastic uit de zool weg te nemen. Op de eigen rail is de Mafell af te stellen door middel van een wigje dat te verstellen is in plaats van een excentrisch wieltje, dat ziet er prima uit en gaan we straks eens proberen. Als laatste valt op dat het stofafzuigstuk vast klikt in verschillende standen , dat kan handig zijn en moeten we eens in de praktijk proberen.
 
Het langste verhaal - en niet per ongeluk - deze zaag heeft van de zes zoals het zich laat aanzien het meest te bieden, eens kijken of dat in de praktijk ook zijn nut gaat bewijzen.

De Makita
Zoals mijn beeld vooraf al was, heb ik het gevoel een zaag in de hand te hebben die voor het wat ruwere werk is. Dat zal deels vooroordeel zijn, de zaag ontkracht dat in ieder geval niet. Hij is basic zonder veel extra snufjes maar voelt wel degelijk en goed gebouwd aan. Als enige heeft deze een vaste aanslag op 22,5 graden verstek. Je weet nooit waar dat te pas komt. Er zit ook nog een knop op die bedoeld lijkt te zijn om te voorritsen, een verrassing want dat wist ik niet. De Makita heeft als enige een schuifje waarmee je de zaag zo vast kunt zetten op de rail dat deze niet kantelt bij verstekzagen, da’s handig.

1e kennismaking met de rails

Mafell en Bosch gebruiken dezelfde rails, hetzelfde geld voor Makita en de Festools. Als enige heeft de DeWalt een compleet eigen systeem.

Wat opvalt is dat de rails van Mafell en Bosch langer zijn dan de andere, 1,60 in plaats van 1,40. Met twee rails dus 3,20 in plaats van 2,80. Is dat handig? Ik weet het niet, 3,20 kan ook in de weg gaan zitten, daarentegen is wat extra lengte nooit weg, een plaat van 1,22 doorzagen kan dus nu met 20 cm extra aan beide zijden. Dus echt voor de plaat beginnen en pas stoppen als je erdoor bent. Misschien wel een voordeel toch. De DeWalt zit er met 1,50 precies tussenin.

Wat verder opvalt is dat de Bosch en Mafell rails smaller zijn dan de Festool rails. Dus iets kleinere stukken ook te zagen. Is breder een voordeel? Ik kan het niet bedenken.

De DeWalt is aan 2 zijden te gebruiken, heeft ook 2 splinterstrips dus je hebt er meteen 2 in plaats van 1. Is dat handig, ja ik denk het wel, hey iets goeds over de DeWalt dus, nou niet echt, de rail ziet er verder niet echt geavanceerd uit.

Welke er wel mooi uit zien zijn de Bosch en Mafell rails. Die zijn netjes afgewerkt met een eind kap aan beide zijden waardoor je niet zoals bij de Festool en Makita rails hebt dat je snoer in dat smalle gleufje gaat zitten en vast komt te zitten. Achter de afgeronde hoeken kan tevens je afzuigslang niet vast gaan haken dus dat ziet er als dikke plus uit voor mij.

Ik wordt direct vrolijk als ik zie hoe de Mafell en Bosch strips gekoppeld worden. Niet door 2 stalen staven zoals bij de Festool maar door een platte veel bredere metalen strip. Die strip past precies in een daarvoor bestemde gleuf waarna je hem vastzet door 4 excentrische plaatjes een stukje om te draaien met een schroevendraaier, een meegeleverde speciale inbus of simpel en doeltreffend door een muntje van 10 cent, nee 20 cent want we testen immers goede spullen. Wat echt mooi is, is hoe goed de rails nu gekoppeld zijn, niet half los half vast, nee, muurvast en super haaks, en supersnel. Het koppelen kan zonder nastellen plaats vinden in minder dan 30 seconden. Dat is een hele mooie verbetering op de Festool en Makita rails terwijl ik daar toch voor de test al best tevreden over was. Zo zie je maar hoe snel reputaties kunnen sneuvelen. Het verschil lijkt te zitten in het ontwerp en de precisie, de koppelstaven van de Festool en Makita zijn ongeveer 1 millimeter smaller dan de gleuf waar ze in gaan. Dat past dus makkelijk, zo makkelijk dat het ook scheef kan, en zonder nastellen meestal ook scheef gaat.

Mijn enthousiasme over de Mafell koppelplaat wordt getemperd als ik hoor wat die verbindingsstrip kost maar ja, goed gereedschap mag wat kosten en in het bedrag van een complete set vind je het prijsverschil niet. Het kwaliteitsverschil zeker wel. Deze rails koppelen sneller en beter. Dat is waar het om gaat, dit is er één in de categorie waarbij de pijn van het prijsverschil allang over is als de vreugde over het mooie werken nog lang voortduurt.

Koppelen van de DeWalt strip, dat gaat hem niet worden. De koppelstaaf zit kan er zo verschrikkelijk scheef in nadat deze aangedraaid is, dat je het idee hebt een Chinese kloon in je handen te hebben in plaats van een hulpstuk voor een precisie cirkelzaag. Het kan ook goed bleek later maar alleen al het feit dat het fout kan geeft mij al een verkeerd gevoel voor een zaagsysteem in deze categorie. We testen vandaag immers de kaviaar onder de invalzagen en niet de pannenkoeken.

De Festools en Makita zijn te koppelen door het inbrengen en vastdraaien van de metalen staven boven en onder de rail en op zich werkt dat best aardig. Wel blijkt bij het koppelen direct dat de rails niet echt haaks zijn aan de uiteinden. Op zich niet erg maar je moet ze dus niet tegen elkaar drukken maar een millimeter vrij laten , anders koppel je niet goed.

Ervaringen tijdens het zagen

Natuurlijk zijn we gekomen om te zagen. En zagen hebben we gedaan. Weinig hout is on-doorgezaagd gebleven, is het niet 1 keer, dan wel meerdere keren. Daar kunnen we heel veel en heel weinig over zeggen en het zagen is natuurlijk wel waar het om gaat. Wat eigenlijk een van de belangrijkste conclusies is van deze test, is dat met alle zagen op zich prima te zagen is.

Plaatmateriaal
Kunnen ze allemaal goed aan en met hun 48 tanden hardmetaal zaagbladen geven ze dan ook allemaal een mooie zaagsnede. Ik zou zelf als liefhebber nooit de DeWalt kiezen maar kun je er goed mee zagen? Ja hoor, op zich wel, tenminste, als je het niet te gekt maakt qua diktes. Helaas was de dag te kort om alle functionaliteit in beeld te brengen en te testen. Daardoor is niet in alle beschikbare materialen getest. En moeten we de test in witte meubelplaat en trespa even tegoed houden.

Winnaar: geen
Verliezer: geen


Fermacell plaat
Hier komen wel wat verschillen naar voren, met name in de stofafzuiging. Want zo een plaatje is echt geen probleem voor al deze zagen. Hier blijkt wel dat de Mafell het beste afzuigt. De nieuwe Festool dat beter doet dan de oude en de Bosch. En dat de Makita hier ook verbazingwekkend goed werkt. Niet zo goed als de besten, maar niet slecht. De DeWalt is de ultieme zaag als je van stof houdt. Dan is er echt geen betere! Houd je van een stofvrije omgeving dan zou ik deze niet aanbevelen. Bij het schoonblazen van de machines blijkt ook bij de DeWalt dat deze maar gips op blijft geven, hij lijkt het wel lekker te vinden. Waarschijnlijk zet het stof zich vast in de vierkante hoeken van de zaagkap. Er kwam geen einde aan het stof dat daar nog uitkwam. Bij de andere machines was er al veel meer weggezogen tijdens het zagen.

Winnaar: Mafell
Verliezer: DeWalt


Massief hout:
In de test komt hier een groot verschil naar voren. We hebben de machines op diverse hardhouten getest en ultiem op een ruim 2 meter lange deur van 4 centimeter dik. Bij zo’n zware krachtsinspanning komt er wel een belangrijk verschil naar voren tussen de machines. De Bosch en Mafell die uit dezelfde fabriek lijken te komen, slaan zich hier het best doorheen. Het geluid tijdens het zagen blijft zoals het hoort en de machine blijft controleerbaar. Doordat hij goed door het hout gaat, gebeuren er geen rare dingen en heb je het gevoel volledige controle over de machine te hebben. De Makita blijkt een behoorlijk motorvermogen te hebben. En hoewel je hoort dat hij het moeilijk heeft, blijft hij zagen. Datzelfde geldt in iets mindere mate voor de beide Festools. Onderling geen verschil tussen die 2, wat direct blijkt bij de eerste centimeters zagen. Het toerental zakt en de zaag heeft er moeite mee. Hierdoor mis je het gevoel van ultieme controle over je beweging en heb je het gevoel dat de zaag elk moment vast kan lopen of terugslaan. De DeWalt geeft een geluid alsof er een straaljager langskomt, blijft wel zagen, maar echt prettig klinkt het niet. De Mafell en de Bosch winnen deze test met glans en wat opvalt is dat bij beide Festools de motor echt verschrikkelijk heet wordt. Je kunt hem eigenlijk niet meer vastpakken bij de motor. Die machine is dus echt zwaarbelast door deze test en zat tegen zijn maximum aan. Op zich niet erg zou je zeggen maar hoe lang houdt hij dit vol? Verbranden zal op zijn minst zware- zo niet onherstelbare schade met zich meebrengen en dus vervanging van de motor tot gevolg hebben.

De Mafell heeft een Cuprex motor wat hoger rendement schijnt op te leveren door een hoger koppel. De testresultaten hier ondersteunen dat theoretische verhaal, een echte innovatie dus. De Bosch lijkt dezelfde motor te hebben en geeft soortgelijke resultaten. De nieuwe Festool was de enige zaag die vastliep in de deur. Daarmee was de zaagsnede meteen vervuild met een afdruk van het zaagblad en zou het in de praktijk betekenen dat de deur tot afval verworden was. Een millimeter extra afzagen kan natuurlijk ook, maar dan lever je geen echt mooi paswerk meer.

Winnaar: Mafell en Bosch
Verliezer: de Festools


Afstellingen:
De machines zijn allemaal af te stellen in zaagdiepte, verstek en op de rail.

De zaagdiepte instellingen werken bij alle machines prima. Wel meten we wat verschillen in nauwkeurigheid, maar of we daar in de praktijk last van gaan hebben, ik denk het niet. Ik kom zelden of nooit in de gelegenheid dat ik een zaagsnede van exact X millimeters wil hebben. Als ik dat wil dan kan het wel, en meet ik even na met een schuifmaat.

Wat bij de verstekinstellingen opvalt bij bestuderingen van de voetplaten, is dat sommige machines één aanslagpunt hebben en andere twee. Bij twee punten natuurlijk meer nauwkeurigheid dan één. De Mafell en de oude Festool hebben er twee en dat is toch wel een voordeel voor de nauwkeurigheid, de Mafell is bovendien helemaal nastelbaar. Die nastelling vind bovendien mooi plaats vanaf de onderkant van de voetplaat waardoor het ook heel makkelijk uit te voeren is. Bij de Festool bijvoorbeeld zitten de stelschroefjes op lastig te bereiken plaatsen.

Winnaar: Mafell
Verliezer: DeWalt


Afzuiging
Ook hier waren toch wel wat verschillen te zien. Over de conclusie kunnen we kort zijn. Mafell is de enige die geen gat in de zaagkap heeft omdat deze openklapt om het zaagblad te verwisselen. Dat betaalt zich uit, want deze zuigt echt het beste af. Minder maar nog steeds prima is de afzuiging bij de Festool R, de Bosch en de oude Festool volgen en de Makita zit daar weer dicht op. De DeWalt houd niet van afzuigen, lijkt het. Wat er verspaand wordt komt er aan alle kanten uit.

Winnaar: Mafell
Verliezer: DeWalt

Functionaliteiten / mogelijkheden

De Bosch
De Bosch lijkt een uitgeklede versie van de Mafell te zijn. De belangrijkste dingen zitten erop maar geen extra’s. Een goede maar redelijk sobere machine. Een automatische vergrendeling van de zaagas bij wisselen van het zaagblad is voor zo’n zaag eigenlijk wel een vereiste en hij zit er niet op.

De DeWalt
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de Bosch , alles wat erop moet zitten, zit erop. Alhoewel, geen indicator voor zagen op of zonder de rail en ook weer niet de vergrendeling bij zaagbladwissel. Eigenlijk is de stelling dat sommige dingen die erop moeten zitten erop zitten dus beter op zijn plaats. Wat echt verschrikkelijk is, is de zaagbladwissel. Eigenlijk moet je hier tenminste 3 en liever 4 handen voor hebben.

De oude Festool
De norm in de markt? Dit is wat je machine moet hebben. De fastfix maakt zaagblad wisselen tot een eitje. Verstekmogelijkheden zijn wat beperkt, -1 graad zagen is toch echt wel handig om te hebben. Prima machine maar in de huidige markt niet meer helemaal compleet. Wel met het bekende plug-it snoer.

Alles bij elkaar dus niet meer de norm in de markt, dus is wat je moest hebben, maar vandaag kijken we naar de toekomst.

De nieuwe Festool
Deze is helemaal ge-upgrade met een aantal snufjes die ze wel bij de rode concurrentie afgekeken lijken te hebben. Het schuifje om de zaagsnede verder af te sluiten, de zaagindicator met en zonder de rail, -1 en 47 graden zagen. Het zit er allemaal op. Natuurlijk nog steeds de vertrouwde fastfix en bovendien het geliefde plug-it snoer.

Dit lijkt al meer op de nieuwe norm ware het niet dat de nieuwe lat nog een stukje hoger lijkt te zijn gaan liggen.

De Mafell
Dit is in deze test echt wel de winnaar op dit gebied en de nieuwe norm. Voorritsen met 0.1mm zijwaartse verstelling, met en zonder rail zaagdiepte indicator, zaagkap die openklapt voor extreem makkelijke zaagbladwissel, -1 tot 48 graden verstekzagen, de beste afstelmogelijkheden op de rail, geschikt voor rails van de concurrentie, volledig nastelbaar voor precisie instellingen en een in standen vast te zetten stofafzuigmond. Zit alles hier op? Nee, hij heeft een vast snoer en geen Plug-it.
 
De Makita
Ook hier weer de basics erop. Geen voorziening voor echt makkelijk zaagblad wisselen maar wel een voorritsstand. Al beperkt die zich simpelweg tot het vastzetten op een diepte van 3 millimeter, zo kan je dat dus bij alle machines doen.
 
Glansrijke Winnaar:    Mafell
Eervolle vermelding:    Festool R
De middengroep:        Oude Festool, Bosch
Aanklamper:               Makita
Dikke verliezer:          DeWalt

Bouw Kwaliteit

Is de manier waarop de zaag gebouwd is belangrijk? Voor mij wel want ik ben een liefhebber. Ik wil de beste zaag die het fijnst gebouwd is, het beste zaagt en het langste meegaat. Zijn er verschillen in de zagen? JA!

De Bosch
Een mooi gebouwde machine die veel van de bouwwijze van de Mafell heeft maar net de extra snufjes mist. Een goede voetplaat die robuust is en goed vastzit. Een goede sterke motor met veel doortrekkracht maakt het een behoorlijk zaagbeest.

De DeWalt
De minste van het hele stel, kijk ernaar, pak hem vast, ruik eraan. Het is allemaal net niet. Het minst op elkaar passende onderdelen. Als je eraan trekt de meeste speling, de minst mooie vormgeving. In alles de minste van deze test, als je ernaar kijkt met een ontwerpoog. Het lijkt een goedkopere zaag, al is dat niet echt zo. Natuurlijk is deze 200 euro goedkoper dan de duurste uit de test, maar als je daarbij rekent dat deze geen systainer heeft die zo een 50 euro kost, is het verschil 150 euro. Nog steeds veel geld maar de prijs van de DeWalt blijft hoog. Dan verwacht je ook kwaliteit en dat heb je niet als je deze zaag vasthoud.

De oude Festool en de nieuwe
Qua kwaliteit en bouwwijze zijn ze vergelijkbaar, daarom in één keer. De vertrouwde kwaliteit van Festool. Als je nooit iets beters gezien hebt, dan is het echt top. Als je echter een nog betere ernaast hebt staan, dan ga je opeens de verschillen zien en voelen. De onderdelen lijken net iets minder mooi afgewerkt. Opeens is de grijze kap niet meer zo precies glad en mooi geschuurd voor deze zijn lak kreeg. Opeens zit er merkbare speling in de voetplaat als hij onder 45 graden staat. Opeens is de glans eraf voor mij. De absolute briljantie die hij tot voor kort voor mij had. Waarom? Omdat hij slecht is? Nee zeker niet, want hij is heel goed, er is alleen een betere.

De Mafell
Die betere is de Mafell, alle onderdelen lijken net iets mooier, net iets beter passend en net iets steviger. Is het verschil met de Festools groot? Das arbitrair, het is zeker merkbaar. Wil je de best gebouwde en de mooist afgewerkte zaag. Dan kan er maar 1 winnaar zijn en dat is de Mafell. Ik vond dat rood nooit mooi en was verliefd om mijn groene monsters. Het rode monster heeft na de testdag echter een plek in mijn machinehart. Waarom, alles zit erop, alles zit eraan, alles is doordacht en alles is kwaliteit.

De Makita
Een prima robuuste machine, goed afgewerkt maar niet bijzonder. Zoals zo vaak in deze test een prima machine die hangt tussen de echte toppers en de afhaker in deze test de DeWalt. Niet heel veel op aan te merken maar de echt finesse ontbreekt.

Conclusie

Aan het einde van de dag moet je kiezen, voor mij en voor mijn collega-testers is het duidelijk wat we kiezen. Gek genoeg hebben we niet alleen dezelfde winnaar maar ook dezelfde nummer 2,3,4,5 & 6. Is dat subjectief, ja natuurlijk enigszins, want we hebben de hele dag naast elkaar gestaan. Is het objectief: Ja want de verschillen zijn best groot en zo duidelijk dat je er niet omheen kunt.

In volgorde van slecht naar goed:

De glansrijke verliezer – De DeWalt
Is hij slecht, nee dat zeker niet, kun je er netjes mee zagen ja. Waarom dan de verliezer, een rare rail, minst fijne machine, minste opties, meeste lawaai, een hopeloze zaagbladwissel voor vier handen, een hopeloze invalbeweging en hij is ook nog eens knalgeel en het ontwerp is aardslelijk. Je kan het mooi vinden maar van mij mag hij met de lelijkste en meest onpraktische koffer uit de test bij de boulevard rechtsaf en bij paal vierentwintig linea recta de zee in, ga ik er dan achteraan om hem te redden? Nee zeker niet want ik heb tien keer liever mijn oude overjarige Metabo dan dit gele geval. Ik heb er geen plezier aan beleefd en vind de prijs kwaliteit verhouding ondanks dat het de goedkoopste machine uit de test is, slecht. Geen machine voor de veeleisende gebruiker of de prof.

Vooraf geen verwachtingen van en dat heeft hij helemaal op eigen kracht waargemaakt en nog versterkt.

Is er dan niemand blij met deze machine , hmmm misschien is dit wel de ultieme machine voor mijn schoonmoeder!

Een eervolle vermelding – De Makita
De Makita, wat moeten we er van zeggen, zeker geen slechte machine, scoort redelijk op alles, blinkt nergens in uit. Misschien is dat wel zijn grootste manco, het is vlees nog vis. Geen extra snufjes, geen toeters , geen bellen. Gewoon een zaag. Voor het geld wat hij kost, kan je beter één van de bovenste uit deze test kopen dan heb je tenminste iets wat die machines onderscheidt en waarvoor je bewust kunt kiezen.

Vooraf ingeschat als machine voor de bouw, voor buitengebruik, geen afbouwmachine voor het fijnste werk. Dat klopt wel na de test, beetje een kleurloze machine.

Deze machine is iets voor de buurman die er geen verstand van heeft maar toch een goed apparaat wilde hebben. Hij ging naar de plaatselijke bouwmarkt en kwam hiermee thuis.
 
De nipte nummer 4 – De oude Festool
Het verschil met de nummer drie is niet zo heel erg groot, dat met de nummer vijf wel. Waardoor verliest deze het dan? Door toch 1 groot verschil, de motor. De Festool is niet gebouwd voor massief hout in grotere diktes. Daar heeft hij het moeilijk mee en als je daar meer van moet doen, gaat het je heel veel tijd kosten de machine af te laten koelen en als je pech hebt, beschadig je de motor. De dingen die je wilt hebben, zitten er wel op. Zeker een mooie machine, maar niet meer de norm. Er zijn betere inmiddels. Ik denk dat je hem niet meer moet kopen, er zijn immers nu betere. En als je vast wilt houden aan Festool, dan neem je de R versie. Natuurlijk is deze goedkoper maar als je verstandig bent laat je deze links liggen en geef  je iets meer geld uit voor de R. Of voor de Bosch of de Mafell.

Vooraf mijn geliefde werkpaard, dat de mooiste dingen voor me zaagt. Dat klopt nog steeds, maar hij is wel ingehaald. Deze mag langzaamaan richting de stal voor zijn oude dag en mag eruit komen voor de ritjes van zo het vroeger was.

Dit is de machine voor de fijne meubelmaker of interieurbouwer die zijn sporen verdiend heeft en die niet het beste van het beste hoeft te hebben maar die ook met niet de allerbeste machine de mooiste dingen kan maken.

De nummer 3, op het podium – De Bosch
De Bosch heeft mij verrast in de test. Vooraf de grote onbekende, maar aan het einde van de dag een prima machine. Eigenlijk in alles een uitgeklede versie van de Mafell, behalve de motor. Die lijkt van dezelfde kwaliteit en daardoor verslaat hij de Festools. De Bosch is een fijne complete machine die met de fijne rails prima inzetbaar is voor een grote variëteit in klussen. Hij is honderd euro goedkoper dan de Mafell maar ik kan me eigenlijk niet bedenken waarom je die honderd euro niet extra uit zou geven. Als je niet geeft om alle snufjes, met iets minder genoegen neemt maar wel alles wilt kunnen zagen, dan is dit de juiste keuze. Op een paar functionaliteiten legt hij het af tegen de nieuwe Festool. Maar als je puur naar zagen en bouwkwaliteit kijkt, zou je twee en drie ook om kunnen draaien.

Vooraf, de grote onbekende. In de test heeft hij zich neergezet als een trouwe vriend, een universele makker en een betrouwbare partner.

Dit is de machine voor je zwager, je gunt hem het beste, maar je wilt het allerbeste lekker voor jezelf houden.

De runner up, met afstand niet de nummer 1 maar de best of the rest, de Festool R
De Festool TS-55 R is een prima machine. Zoals we van Festool gewend zijn prima gebouwd, werkt top, en nu met bijna alle snufjes erop. Verbeterde stofafzuiging, op en van de rail zaagdiepte aflezen, -1 graden zagen 47 graden zagen. Alles prima en nog beter dan met de oude TS-55. Veel beter. Het grootste euvel? Het motorvermogen, dat komt echt tekort voor massief hout en zeker in de dikkere maten. Als je die moet zagen, of je moet veel zagen, dan loopt de motor heet. Daarvoor lijkt deze machine niet gebouwd. Heb je alles van Festool en wil je alles van Festool. Dan is dit je keuze, spijt zul je er niet van hebben. Wil je deze kopen, doe dan 1 ding niet, ga niet de Mafell proberen of vergelijken op kwaliteit want dan zul je de TS-55 R nooit meer met hetzelfde plezier in je handen hebben. Dan denk je bij alles wat je doet, hoe zou het zijn gegaan met de Mafell. Als je massief hout moet zagen en je zit niet vast aan alle snufjes, dan zou je als 2e in plaats van deze Festool ook de Bosch kunnen kiezen.

Is het dan zoals weleens geopperd een platenzaag? Nou ik denk dat ook bij platen van veertig millimeter deze machine het moeilijk krijgt met het motorvermogen.

Vooraf, benieuwd naar de verbeteringen, die zijn er zeker. Die maken ze helemaal waar, het is een redelijke sprong voorwaarts t.o.v. de oude TS-55 maar zeker geen giant leap for man kind.

Dit is de machine voor je Broer, alleen het beste is goed genoeg voor hem, hij doet niet alles wat jij allemaal doet en het allerbeste, de aller compleetste, die houd je voor jezelf.

De glansrijke winnaar – DE ULTIEME INVALZAAG – De Mafell MT55cc

Geen enkel compromis?
·         De beste zaagkwaliteiten
·         De beste motor
·         De beste rails
·         De meeste functies
·         Het beste gebouwd
 
De combi van de Festool R met alle functionaliteiten en de Bosch met de sterke motor. En dan nog meer functies dan de Festool zoals de ultieme zaagbladwissel en de enige met een echte voorrits functie en 1 knops bediening voor de verstekinstelling.

·         De Bosch is kwa bouwwijze een afgeleide van deze zaag
·         de Festool R is kwa functies aan afgeleide van deze zaag.

De combinatie van beide en dan nog beter, is de Mafell. De ultieme invalzaag van dit moment. Hebben we iets ontdekt dat een minpunt is? Ja het plug-it snoer ontbreekt. Mafell, stop hem in een rood-grijze T-Loc en jat het Plug-It idee van de groen grijze concurrent. Andersom hebben ze het ook niet nagelaten.

Verder zit alles erop, alles eraan en is er geen betere, er is geen betere, er is geen betere…

Wat is het ergste van deze zaag in de test: dat ik hem niet mee mocht nemen naar huis! Ik ga tenminste 1 van mijn Festools verkopen en dan aan Sander vragen of hij voor mij een rood monster wil reserveren. Want als echte liefhebber wil ik deze perse hebben.

Vooraf, erg nieuw

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 14:02:56 PC00False0FalseTrue220102