Inloggen
Winkelmandje

De grote decoupeerzagen test van GereedschapPro

De grote decoupeerzagen test van GereedschapPro
Geplaatst op 8-10-2012 door Sander

Inleiding


Iedereen die iets met hout doet heeft wel eens een decoupeerzaag in handen. Voor snelle snedes, even iets afkorten, een hoekje hier, hoekje daar tot aan het zagen van uitsparingen in keukenbladen voor spoelbakken en het snel afkorten van balken. Handige machines voor specifieke klussen.

Bij decoupeerzagen zijn de kwaliteitsverschillen tussen de machines uit de bouwmarkt en die van de vakhandel duidelijk te voelen en te merken. De machines uit het topsegment blinken met name uit door een solide zaagblad voering waardoor je goede controle hebt over je zaagsnede, ook in harder en dikker materiaal. De machines uit het top segment zijn precies en leveren power. Ze moeten lang mee gaan en dus moeten ze betrouwbaar en duurzaam zijn. Dat kost wat – maar dan heb je ook wat.

De afgelopen twee jaar zijn er in het top segment een aantal nieuwe decoupeerzagen op de verschenen. Nu zo’n twee jaar geleden verschenen de Makita 4351 en de Mafell P1cc op de markt. Protool heeft in 2011 de JSP120 geïntroduceerd, feitelijk een herintroductie van de welbekende en beproefde Festool PS300 Trion – in iets andere kleuren en met rubber op het handvat. Begin dit jaar kwam de Bosch GST140 op de markt en dit najaar kwam Festool met de Carvex II, de PS420.

Als je de websites en de marketing materialen van de fabrikanten moet geloven, zetten al deze machines ieder voor zich de standaard in de markt. De één schreeuwt het nog harder van de daken dan de ander, zie YouTube. Maar hoe goed zijn ze nou werkelijk? Is er werkelijk één die de standaard zet? We hebben ze getest. Met leuke en onthutsende resultaten.

Opzet van de test

GereedschapPro heeft ook voor deze test weer actieve klanten uitgenodigd die allemaal de nodig hands-on ervaring hebben met houtbewerkinggereedschap uit het topsegment, vier man sterk dit keer. Die klanten hebben zelf vijf top decoupeerzagen geselecteerd en een testprogramma samengesteld, met als ultieme doel om de verschillen en overeenkomsten tussen de geselecteerde top decoupeerzagen nou eens voor iedereen inzichtelijk naast elkaar te zetten. Om antwoorden te vinden op de vragen die professionele en intensieve gebruikers stellen maar waarop de antwoorden niet zomaar in de marketing materialen (foldertjes, website) te vinden zijn.

De test bestaan uit 3 delen. De eerste dag zijn de zagen, nieuw uit de verpakking, bekeken, betast, opgemeten en uitgeprobeerd. Daar kwam iets verrassends uit, daarvan zijn direct twee filmpjes op YouTube en op de GereedschapPro site gezet. Die filmpjes bleven bepaald niet onopgemerkt: het regende reacties op de Festool Owners Group site (FOG). En uit eerste hand weten we dat de filmpjes ook Festool in Nederland niet koud lieten.

De tweede dag, een week later, zijn verdere tests uitgevoerd, waaronder een vergelijkende test tussen 2 nieuwe Festool PS420’s om uit te sluiten dat de eerste een “maandag morgen” machine was en daarom slecht presteerde. Die dag is ook een professioneel filmpje gemaakt.

Voor het derde deel wordt iets meertijd genomen. In aanvullende detailtests zullen een aantal belangrijke deelaspecten van de zagen aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan de pendeluitslag. Maar ook zal in een detail test de speling op de schachten nog eens kritisch nagemeten worden, met kleine filmpjes van die metingen. De gemeten verschillen waren daar erg interessant.

Dit derde deel van de tests is interactief via de GereedschapPro site: wilt u iets weten wat we nog niet getest hebben, laat het weten. Als het uitvoerbaar is en we vinden het ook interessant, dan nemen we uw test idee graag mee in een aanvullende detailtest. Geef maar door!

Looks and Feel

Als houtbewerkingmachines enthousiastelingen stonden we op beide testdagen te popelen om de nieuwe machines in onze handen te houden. Dat leidde direct tot leuke - vonden wij dan – gesprekken. Een paar indrukken:

De Festool PS420 Carvex II is een lichte machine. Voelt echt Festool-achtig aan: ligt goed in de hand, alles zit op een logische plek. Fijne machine om vast te houden. Wisselen van de zool gaat gemakkelijk, maar na het vastzetten kon de zool nog wel wat heen en weer gewiebeld worden. Dat vinden we iets minder. Wat verder opvalt is dat er nogal wat grotere open ruimten zitten boven en rond het zaagje waar troep in kan gaan zitten. Ook de relatief grote speling die voelbaar is op de kop van de zaagschacht valt op. De machine rammelt – niet alleen door het pendelwieltje maar ook doordat de schacht heen en weer klappert. Deze zaag als enige links en rechts bedienbaar – waarbij de druk schakelaar wel even anders is dan een klik schakelaar. Even wennen.

De Bosch GST140 ligt ook lekker in de hand. Wat meteen opviel was het knopje om het lampje aan en uit te zetten, de uitschakelbare stofafblazing en het draaipunt in de stofafzuiging. Leuke onderscheidende details.

De Makita leek ons een soort kruising tussen de Bosch en de Protool. Alleen de stofafzuiging bij de Makita is echt anders: daarvoor zit er bij de zaag een plastic pijpje van kermis plastic – met een incourante aansluit diameter. Dat is een heel goedkoop dingetje: letterlijk, het is nl minder dan EUR 2,--. Als je met stofafzuiging werkt is dit duidelijk niet je machine. Verder valt de vierkante schacht op – die je overigens wel zijwaarts heen en weer kunt bewegen met je vingers.

De Protool JSP120 kwam op ons direct heel vertrouwd over. Dit is de Festool PS300 Trion in een nieuw jasje. Rubber padding op het handvat, andere kleurtjes. Verder dezelfde machine zo te zien. Prima machine geen voelbare speling op de schacht – en een prima inklemming van het zaagje.De Mafell P1cc heeft een strak uiterlijk, rond glad afgewerkt, geen uitstekende delen. Voelt echt Duits degelijk aan. Lange, brede bodemplaat die perfect op de body aansluit en de knop waarmee je de bodemplaat vast trekt is nastelbaar. De bodemplaat kan je ook naar achteren geschoven vastzetten waardoor de zaag praktisch aan de voorrand zit. En qua gewicht net grammen lichter dan de Makita en grammen zwaarder dan de Protool. De schacht heeft geen voelbare speling en het zaagje zit muurvast in de kop van de schacht. Wat bij de Mafell P1cc echt opvalt is het ontbreken van een pendelwieltje dat aan de achterzijde tegen het zaagblad aan drukt. Toch heeft de Mafell een pendelstand. Om te snappen hoe dat werkt moet je diep in de Mafell website graven tot je de lastige vindbare, haast verstopte, opengewerkte 3D technische tekening vindt. Wat blijkt: de pendelbeweging bij de Mafell P1cc wordt binnen in de kop verzorgd. De pendel beweging wordt daar opgelegd aan de ophanging van de schacht en dus niet, zoals bij al de andere geteste machines, direct achter op het zaagblad. Dat scheelt een erg lokale kracht en wrijving aan de achterzijde en aan de zijklanten van het zaagblad, die dus bij alle andere machines met een pendelslag wel op het zaagje wordt uitgeoefend. Bij zwaardere belasting van de zaag werd tijdens de test heel goed duidelijk hoe groot dat verschil is. Maar ook bij lichtere belasting maakt het een aanmerkelijk verschil wanneer je voor precisie gaat.

Conclusie: het zijn allemaal prettige machines om in de hand te hebben. De Mafell heeft de minste uitstekende delen en voelt het meest solide. De Festool PS420 Carvex II ligt lekker in de hand, is het lichtst in gewicht, maar de zool zit niet echt super vast en de schacht en het zaagje rammelen meer heen en weer dan bij de oude Festool PS300 en de Protool JSP120.

De Looks and Feel score:
Bosch GST140 7.0
Festool PS420 8.0
Mafell P1cc 8.5
Makita 4351 6.5
Protool JSP120 8.0

Zaagjes wisselen

Alle geteste machines hebben een gereedschapsloze zaagbladwisseling. De Protool JSP120 heeft het vertrouwde systeem van de Festool PS300 Trion. Voelt solide aan, gemakkelijk in de bediening. Beugel met je duim opendrukken, zaag insteken, beugel dicht, klaar. Beugel open duwen en de zaag valt er makkelijk uit. Het zaagje zit goed vast, het heeft geen voelbare speling in de kop.

Het wisselen van zaagbladen bij de Makita en de Bosch lijkt op elkaar. Met een beugel voorop draai je een soort ring rond over de zaaghouder en dan komt de zaag los. Simpel – maar oogt en voelt iets minder robuust op de een of andere manier. Beugel open duwen en de zaag valt uit de kop of schiet eruit. Het zaagje ken je een beetje heen en weer wiebelen in de kop.

De Festool PS420 Carvex II heeft een schuifknop midden onderop de machine om de zaag te lossen. Met die schuifknop duw je een kunststof strookje naar voren, dat op de kop in een gleuf moet vallen en dan een ring rond duwt. Dat deed het ook, maar de passing van de strook in de gleuf op de kop is niet echt wat we van Festool gewend zijn. Om een zaagje te plaatsen steek je de zaag gedraaid in de kop en als de zaag diep genoeg zit draai je de zaag recht. Klik – vast. Met een scherp zaagje is dat een beetje onaangenaam, maar hé, we zijn wel kerels of ferme vrouwen hè. Schuif naar voren duwen en de zaag schiet uit de kop – wat overigens niet door iedereen als even prettig en veilig wordt ervaren. Wat wel echt opvallend is, is dat het zaagje opmerkelijk meer heen en weer te wiebelen is in de kop dan dat bij de PS300 of bij de JSP120 kan.

Bij de Mafell zit de zaagbladwissel beugel boven op de kop. Die moet je open klikken, die blijft dan open staan, je hoeft hem niet gespannen open te houden. Dan steek je het zaagje in de kop waarbij je er wel even op moet letten dat je het zaagje even ‘ophangt’ in de kop. Dat is echt even opletten, anders valt het zaagje er later tijdens het zagen uit. Beugel dichtklikken en klaar. Beugel weer open, zaagje licht zijwaarts aantikken en het zaagje springt uit de kop. Bij de Mafell zit het zaagje verreweg het beste vast, muurvast. Indrukwekkend.

Conclusie: De Mafell P1cc houdt de zaagjes op de meest robuuste en stevige wijze vast. Indrukwekkend. En wisselen gaat soepel en controleerbaar. De Protool JSP120 houdt de zaagjes als vertrouwd goed vast. Prima. Wisselen gaat ook goed. De Bosch GST140 en de Makita 4351 hebben een iets minder robuust ogend zaagbladenwissel systeem. Maar het werkt goed. De Festool PS420 Carvex II tenslotte heeft een niet zo aangenaam wissel systeem dat minder robuust overkomt. Wel handig om hete zaagjes mee weg te schieten – als die niet krom zijn tenminste want dan komen ze niet los uit de zaaggeleiding. Bij de PS420 kan je het zaagje opmerkelijk ver heen en weer wiebelen in de kop.

Zaagbladgeleiding

Het weglopen van een decoupeerzaagblad is iedereen wel bekend. Bij het maken van bochten in dikkere platen is dat vervelend. Wat hebben de merken daarop bedacht?

De Protool JSP120 heeft het ‘klemmetje’ (zaagbladgeleiding) dat van de Festool PS300 Trion bekend is. Met een speciale inbussleutel die achterop de zool zit kan je het klemmetje precies afstellen op het zaagje. Er moet een fractie speling zijn, het zaagje mag in vrijloop niet aanlopen: aandraaien op het blad en dan 1/3e slag (120 graden) los draaien. Enkel in de bochten zou het zaagblad het klemmetje echt moeten voelen. Het klemmetje stuurt het zaagje dan de bocht om. De laterale speling (dwars op de zaagrichting) en de torsie (draai) spelling van de Protool zijn met de hand niet te voelen.

Wat we op de eerste testdag gemeten hebben is meer de vervorming van het zaagblad en de behuizing dan werkelijk speling. Dat zit wel goed, dus aanlopen zal het zaagje niet snel. Van achteren wordt het zaagje door een wieltje geleid. Dat wieltje zit er ook om de pendeluitslag te verzorgen.

De Bosch heeft ook iets van een klemmetje, maar dat is niet nastelbaar en staat redelijk wijd open. De gemeten laterale en, met namen, de torsie speling van de Bosch zijn daardoor niet direct een probleem in de zin van dat het zaagje dan aan gaat lopen. Alleen bij extreme bochten zal dat werken. Het wieltje achter de zaag en het klemmetje zitten aan het zelfde beugeltje. Daar wordt het blad ook mee aan het pendelen gebracht. Een beetje als op de Carvex I, de PS400, maar dan iets dikker allemaal.

De Makita heeft geen klemmetje, maar alleen een wieltje met gleuf waarmee het blad aan het pendelen kan worden gebracht. De gemeten laterale en torsie speling worden niet in de perken gehouden door dat wieltje.

De Festool PS420 Carvex II heeft een zelfde soort klemmetje als de Protool JSP120 en een wieltje achter het blad voor de pendelbeweging. Maar omdat de Festool PS420 veel meer en duidelijk voelbare laterale- en torsiespeling heeft, leidt dit al snel tot meer wrijving. Wanneer het klemmetje zo ingesteld wordt dat er bij vrijloop geen contact is met de zaag, dan is er bij het zagen echter wel meteen contact tussen zaagblad en klemmetje – enkel en alleen al door de speling op de kop en van de zaag in de kop. In combinatie met de grotere zaagsnelheid dan bij andere zagen (3800 slagen per minuut versus 2800 – 3000 als gangbare snelheid) wordt het zaagje heet bij het klemmetje (zaaggeleiding) en krijg je al snel brandsporen boven aan de snede. Op de tweede testdag, waarop we ook met een Fluke It125 warmtebeeldcamera hebben gefilmd, hebben we temperaturen tegen de 300 graden Celsius gemeten bij de zaaggeleiding van de Festool PS420 Carvex II. Als je de zaag in dikker (100mm vuren) of harder (40mm beuken) hout inzet, dan kan de zaag zelfs rood gloeiend worden (waargenomen op de 1e testdag) – – en zelfs door de hitte verbuigen of zelfs afbreken (gebeurd op de 2e testdag).. Om dat te voorkomen moet je deze zaag rustiger voeren dan bijvoorbeeld de oude Festool PS300 Trion.
Op de 1e testdag kwam de Festool PS300 met een Mafell W3 zaagblad (125mm lang, ongeveer 4mm per tand) goed door de balk heen. Op de 2e testdag echter, zelfde tester, zelfde machine instellingen, kwam het Festool S145/4 verbogen uit dezelfde balk. We hebben toen aan de zaagbladgeleiding met de Fluke Ti125 temperaturen tot 200 graden Celsius gemeten.

De Mafell heeft in het geheel geen zaagbladgeleiding onder de kop. De pendelbeweging wordt in de machinekop opgewekt – er wordt dus niet tegen het zaagje aangeduwd door een wieltje maar tegen de schacht. Dat je wel nauwkeurig bochten kunt zagen komt door dat de Mafell een zeer kleine tolerantie op de geleiding van de zaagschacht in de machinebehuizing heeft en het zaagje muurvast vasthoudt. Wat we aan laterale en torsie speling hebben gemeten was praktisch enkel vervorming van het zaagblad en misschien van de behuizing. Doordat de Mafell geen zaagblad geleiding heeft en geen pendel duwwieltje, wordt het zaagblad niet lokaal heet door het metaal-metaal contact dat alle andere zagen wel hebben. Daardoor vervormt het zaagblad beduidend minder, blijft rechter en er ontstaan minder snel en meestal zelfs geen brandsporen. Bovendien kan de kop ca 10 – 12mm dichter op het werkstuk komen, wat de controle en de effectieve lengte van het zaagblad verder vergroot. Op de 2e testdag hebben we met de Fluke Ti125 warmtebeeldcamera temperaturen rond de 40 Celsius graden gemeten op het zaagblad – een opmerkelijk groot verschil met de temperaturen van rond de 200 graden bij de Festools.

Conclusie: Op het punt van de zaagbladgeleiding is de Mafell P1cc duidelijk superieur. Simpeler en beter, dankzij Duits degelijke precisie en een heel hoge productie nauwkeurigheid. Daar betaal je voor – maar daarvoor krijg je nou ook eens echt waar voor je geld. De zaagjes worden bij de Mafell aanmerkelijk minder heet dan bij de Festools (rond de 40 graden Celsius bij de Mafell, rond de 300 graden Celsius bij de Festool in 10x20 cm vuren balk). De Bosch en de Makita hebben geen zaagblad geleiding en wel een pendel wieltje. Met de speling op de schacht leidt dat niet tot bijzondere resultaten. Middenmoters. De Festool PS420 Carvex II is hier helaas een absolute hekkensluiter. Om eerlijk te zijn is het eigenlijk gewoon treurig. De Festool Carvex I (PS400), voorganger van de PS420, had geen lekkere zaagbladgeleiding – en naar verluid problemen met die zaagblad geleiding. De Carvex II heeft een andere zaaggeleiding, maar daarmee is het probleem van de zaaggeleiding niet opgelost. Er is geprobeerd om het te verbeteren met het PS300 Trion zaaggeleiding concept, maar dan zonder de Trion nauwkeurigheid van schacht geleiding en zaagblad inklemming over te nemen. Het resultaat is naar ons idee teleurstellend. Geef ons dan maar de Protool JSP120, die doet het wel zoals we van Festool verwachten. Die is als vanouds in orde, maar dan zonder de nieuwigheden van de Carvex II.

Zaagtesten

De 5 zagen hebben we in verschillende materialen getest: dun gewoon spaanplaat, dik zwaar spaanplaat, massief beuken en in een vuren balk van 10 x 20 cm.

Allereerst hebben we een snede van 60 cm gemaakt in 38mm beuken: een IKEA aanrechtblad van verlijmde stroken. Zonde van het mooie blad – maar ja, je test of je test niet. Maximale pendelstand en dan de zaag het werk laten doen. Allemaal het zelfde, nieuwe zaagblaadje: Mafell W2, 75mm nuttige lengte, 4mm per tand. Conclusie: Mafell P1cc op 1 met 1.7 m/min en Festool PS420 als hekkensluiter met 0.9 m/min. Daarbij hebben we ook de temperatuur van het zaagblad gemeten. Het blad van de Festool PS420 Carvex II werd stuitend heet: tegen de 200 graden hebben we gemeten.

Omdat we het zonde vonden om het mooie beuken verder te vernachelen zijn we verder gegaan in 38 mm met melamine gelamineerd hoge dichtheid spaanplaat: een IKEA keukenblad. Loeizwaar, deed niet voor het beuken blad onder. Dit blad vrat zaagjes – in dit geval Mafell W4 op de eerste dag en Festool S75/4 op de 2e testdag. Mafell W4: nuttige lengte 75mm, 4 tot 5.2 mm per tand, een smal blad speciaal voor bochten. Festool S75/4: nuttige lengte 75mm, 4 mm per tand, ‘universeel’. Voor beide gold: 2 zaagsneden van 60 cm en je kon het blaadje weggooien. Alle zaagjes werden er heet van (en daarom ook bot) – die van de Festool PS420 verreweg het heetst.

We hebben het zicht op de snede beoordeeld bij zagen van boven af en het gemak om een kleine uitsparing te zagen voor b.v . een leiding. Het zicht op de snede was bij de Mafell net iets minder, omdat de zaag in de normale stand net iets verder weg achter de voorrand zit. Omdat de Mafell P1cc geen pendel wieltje heeft kan je het zaagje ook veilig achterstevoren monteren en achteruit zagen. Achteruitzagend onder de tafel was de Mafell heerlijk controleerbaar. En door het zagen onder de tafel van boven natuurlijk perfect zicht op de snede. Onder de tafel zagen zouden de anderen ook kunnen. Maar alleen omdat je achteruit kan zagen met de Mafell heb je bij het zagen van kleine uitsparingen in een plaat én controle (want de zaag ligt met een groot oppervlak tegen de plaat) én goed zicht. Kortom: als je je het kunt veroorloven heb je op dit punt met de Mafell P1cc de beste in handen.

En toen de balk: 100x200mm vurenhout uit Finland - deze stevige jongen heeft nogal wat losgemaakt op internet! Alle zagen hebben een opgegeven maximale zaagdiepte van meer dan 100mm, dus dat zou wat dat betreft geen probleem op mogen leveren. Dat deed het ook niet, behalve voor de Festool PS420. Om een lang verhaal kort te maken: alle zagen kwamen goed door de balk, de een sneller dan de ander, maar de Festool PS420 presteerde het tot vier keer toe om met een rood gloeiend verbogen zaagblad uit de balk te komen. En daar deed de PS420 ruim twee keer zo lang over als de Mafell P1cc.

Voor de eerste testdag hadden ze allemaal hetzelfde nieuwe zaagblad: Mafell W3, nuttige lengte 125 mm, 4mm per tand. Op de tweede testdag allemaal het extra lange Festool S145/4 blad omdat reacties binnenkwamen dat het W3 blad te kort zou zijn. Dat was dan alleen voor de PS420 te kort, hoewel die net iets dieper steekt dan de PS300 en de JSP 120, die er geen grote moeite mee hadden. Op de tweede testdag is echter ook bij de PS300 een keer het zaagblad krom uit de 100x200 balk gekomen, net als bij de PS420. Blijkbaar was het langere zaagblad niet in alle opzichten een verbetering.

De zaag het werk laten doen, de klemmetjes van de PS420 netjes afgesteld. 2x zo langzaam en met een verbogen blad. Wat is dit nou toch? Ook op de 2e testdag, met het Festool blad: alleen bij de PS420 een kromgebogen blad. Het brak zelfs een keer af in de balk. We hebben er ook de Festool PS300 bij gepakt. Die had ik gewoonte getrouw bij me. Ook een nieuw blad, klemmetjes netjes afgesteld – en hop door de balk heen. Net als de Protool JSP120, die als gezegd een PS300 in een ander jasje is. Dus: het ligt niet aan het ontwerp van de klembekjes van Festool want de Protool JSP120 en de Festool PS300 konden het wel, met dezelfde bekjes. En het ligt niet aan het hout, want alle andere zagen konden het. Er is gewoon iets mis met de PS420 Carvex II waardoor de zaagjes heet aanlopen en in een balk dus zelfs krom buigen. De hogere zaagsnelheid en de meer dan normale speling van de kop waarin de zaag zit, dwars op de snede en in draairichting, spelen daar een naar ons idee cruciale rol bij. Een productie- of een ontwerpfout kunnen we uitsluiten omdat we met 2 PS420’s hebben getest. Opvallend was overigens wel dat de lange Festool zaagbladen van de tweede tests meer zijwaarts wegliepen dan de Mafell zaagbladen uit de eerste tests. Dat is op de filmpjes goed te zien. Het kan met enige waarschijnlijk aan het hout gelegen hebben, want het was opvallend hoe de opeenvolgende zaagsneden op gelijke wijze scheef wegliepen.
Wat hoe dan ook duidelijk bleek, is dat het een groot verschil maakt welk zaagblad je kiest. Toen we de balk op de 2e testdag weer met het minder lange Mafell zaagblad afkortten, dat we ook op de 1e testdag hadden gebuikt, toen werd de snede wel recht.

Zagen veroorzaakt zaagsel. Met een stofzuiger erbij houd je je werkplek schoon, spaar je je longen en vergoot je daardoor de veiligheid. Doen dus. Maar ja, die slang hé… De slangaansluiting bij de Bosch kan draaien om een verticale as. Dat bleek bij de tests echt super handig. Een verrassing.
De Festool PS420 heeft net als de Bosch GST 140 een ruim afzuig kanaal, waardoor het zaagsel en spaanders niet vast gaan zitten. Dat wilde met de PS300 Trion nog wel eens gebeuren en dat kan dus ook met de Protool JSP120 gebeuren. Je moet dan de bodemplaat losschroeven als je geen perslucht bij de hand hebt om de afzuigkanaaltjes schoon te maken. De Mafell P1cc heeft ook kanalen in de bodemplaat, maar die zijn groter in doorsnede dan die van de Protool. Daar komt nog een leuk verborgen detail bij: de Mafell P1cc heeft in de bodemplaat een venturi zitten. De motor van de P1cc blaast lucht door de voetplaat van de zaag via 2 kanalen. Via het 1e kanaal wordt lucht naar de snede geblazen – die lucht komt van links. Via het 2e kanaal wordt lucht in de voetplaat door een veturi naar achteren geblazen. Daardoor ontstaat onderdruk. Met behulp van die onderdruk wordt aan de rechterzijde van de zaagsnede stof afgezogen. Ook zonder dat je een stofzuiger aansluit!

Conclusie: de Mafell P1cc blaast en zuigt als de beste, ook zonder stofzuiger. De Bosch heeft een handig scharnierpunt in de aansluiting en een uitschakelbare stofblazer –waarvan wij het nut niet zo goed hebben kunnen zien. Over de Makita willen we het hier niet hebben, want die neemt stofafzuiging niet serieus. Het bijgeleverde stukje kermis plastic past niet eens op standaard slangen. Prut. De Festool PS420 heeft een groter stof afzuigkanaal dan de Protool JSP120 en zal daardoor niet zo snel verstoppen. Ook de Bosch heeft zo’n groot kanaal. Daardoor is de stofafzuiging functioneel. Alleen bij de Mafell P1cc is de stofafzuiging – die werkt met en zonder stofzuiger - tot in perfectie uitgewerkt.
Lichtelijk zorgwekkend hierbij waren wel de vonken die toch wel regelmatig van de zaaggeleiding van de PS420 kwamen bij iets zwaardere belasting. Die vonken schoten dan de afzuiging in, wat op de filmpjes op YouTube goed te zien is. Vonken in een stofzak met houtstof – we vinden het geen geruststellende gedachte.

Verlichting

Tenslotte hebben we nog naar de verlichting gekeken. De Mafell P1cc en de Protool JSP120 hebben geen verlichting, daar zijn we snel mee klaar. Jammer maar niet echt onmisbaar. De Bosch en de Makita hebben een doeltreffende LED verlichting die de snede verlicht. Bij de Bosch kan je die ook eenvoudig uitzetten. Op dit punt verdient de Festool PS420 Carvex II alle credits. De ingebouwde verlichting komt uit 4 heldere LED’s, 2 aan elke zijde van de snede. De LED’s zijn in 3 standen te schakelen: aan, uit en met goed werkende stroboscoop. In de stroboscoop stand gaan de LED’s aan en uit met dezelfde frequentie als die waarmee het zaagblad op en neer gaat. Daardoor lijkt de zaag stil te staan tijdens het zagen! Heel wonderlijk om te zien – beetje eng ook wel, maar vooral: super doeltreffend. Voor wie gek wordt van stroboscoop licht of daar van omvalt (epileptici) – zijn de LEDs is uit of permanent aan te schakelen. Even de gebruiksaanwijzing erbij pakken en rustig tot 10 tellen – het is een truckje dat je moet weten.De eind conclusie

De verschillen tussen de decoupeerzagen zijn groot – maar naar ons idee groter dan de onderlinge prijsverschillen. Absolute winnar is de Mafell P1cc. Bepaald de duurste van het stel, maar de kwaliteit (en de standaard meegeleverde accessoires) die je voor je geld krijgt is onbetaalbaar. Solide, stabiel, doordacht ontwerp zonder klemmetjes en wieltjes, goede haakse sneden, bijzonder handige ingebouwde en standaard meegeleverde accessoires. Dat, met het unieke CUnex zaagblad maakt de Mafell P1cc de koning onder de decoupeerzagen – om het maar eens Duits te zeggen.

Over de eerste plaats voor de Mafell waren alle testers het eens, over de plekken 2 tot en met 5 werd verschillend gedacht.

Remco had de Festool en Protool machines, inclusief de PS420, op een gedeelde 2e plek, gevolgd door de Bosch en de Makita

Jan had de Protool JSP120 (en de Festool PS300) op de 2e plek, de Bosch GST140 op de 3e plek, de Festool PS420 op de 4e plek en de Makita 4351 als hekkensluiter.

Remco en Jan stelden dat de tests waarbij de PS420 zaagjes verboog en vonken trok niet echt representatief waren voor het werk waarvoor de PS420 bedoeld is. Bovendien vonden zij de speling op de kop en op de zaaginklemming van minder belang omdat de zaag door de zaaggeleiding wordt geleid.

Rian en Wino stelden de Protool JSP120 op de 2e plek, en de Bosch en de Makita op de 3e en 4e plek. De Festool PS420 zetten zij op de laatste plaats omdat zij het heet worden van het zaagje, het rammelen van de schacht en het wiebelen van het zaagblad in de kop niet Festool waardig vonden.

Eindscore op basis van de punten:
Mafell P1cc op 1 (gemiddelde 1.0)
Protool JSP120 op 2 (gemiddelde 2.1)
Bosch GST140 op 3 (gemiddeld 3.4)
Op de voet gevolgd door de Makita 4351 (gemiddeld 4.0)
en vlak daarna de Festool PS420 (gemiddeld 4.5).

De Festool PS420 Carvex II is, oprecht tot onze bezorgdheid, voor 2 van de 4 testers de verliezer in deze test. De PS420 wist 2 van de 4 testers voor geen meter te overtuigen wanneer het aan komt op dat waar je een zaag voor koopt: zagen. Dan mag deze machine nog zo mooi ontworpen zijn, nog zo goed in de hand liggen, nog zo licht zijn – door te falen tijdens het zagen verliest deze decoupeerzaag zijn waarde voor de praktijk. Er waren problemen met de Festool PS400 Carvex I, daarom werd die zo snel door de PS420 Carvex II opgevolgd. De problemen zijn niet opgelost. Deze 2 testers  verwachten van Festool een structureel verbeterde Carvex III. Niet morgen, niet over een maand of wat. Nee, neem de tijd, los dit echt goed op en doe wat we van Festool verwachten: kom met een echt goede machine die overtuigt op slimme details en Duitse kwaliteit. Op de Lithium Ion accu’s van Festool moesten we ook lang wachten. Dat hebben we over voor kwaliteit.

Maar, als gezegd, dit vonden 2 van de 4 testers. De 2 andere vonden dat het wel mee viel met de PS420, dat het geconstateerde rammelen niet echt erg is en dat het heet aanlopen van de zaag en het verbuigen ervan meer toe te rekenen is aan het te zwaar belasten van de zaag in te dik hout dan aan de Carvex II zelf. Je moet er gewoon rustiger mee zagen vinden zij – en dan komt het wel goed met die Carvex II, ondanks de rammel.

Slideshow van alle 692 foto's

Hier alle 692 foto's die genomen zijn gedurende de 2 testdagen van de tests en machines. Het waren te veel foto's om op de site te zetten dus hebben we er een film van gemaakt. Ga er lekker voor zitten er is een hoop te zien!
Helemaal onderaan kunt u zelf bladeren door kleinere selectie van 256 foto's.

Welke is de beste?

Welke decoupeerzaag komt nu uiteindelijk als beste uit de bus? Dat hangt er maar helemaal vanaf wat je zoekt en waar je hem voor gebruiken wilt. Hopelijk helpt de tabel die we bij deze test hebben opgesteld om de verschillende machines tegen elkaar af te wegen. Ze hebben allemaal hun plussen en minnen - en de aanschafprijs is ook een belangrijk gegeven.

Als auto kan je het nieuwste model Porsche of een tweedehands Ford Focus kopen, beide kunnen perfecte auto's zijn, het hangt er maar vanaf wat je wilt. Jan van de test rijdt een 13 jaar oude BMW, Wino een 13 jaar oude Ford Focus. Die bevallen prima in meerdere opzichten. Rian pakt dat anders aan, hij rijdt in een snellere nieuwe auto en Remco rijdt ook iets nieuwers. Het is maar wat je wilt. Jan en Remco hebben een Mafell P1cc. Wino is super verknocht aan zijn Festool PS300, die kent hij van binnen en buiten. Hij heeft net als Jan en Remco ook een Mafell P1cc, die won hij op de Holtz beurs in Duitsland. Daar moet hij nog erg aan wennen (ook aan het idee zoiets gewonnen te hebben overigens). Rian geen P1cc - nog niet. Hij is namelijk wel op zoek naar een vervanger voor zijn versleten decoupeerzaag en vond de uitkomst van de test boekdelen spreken. Die P1cc zal er dus wel komen denken we.

Eigenlijk draait het allemaal om kwaliteit. Wat voor jou de machine van juiste kwaliteit is, dat moet je zelf bepalen. De geteste decoupeerzagen zijn stuk voor stuk kwaliteitsmachines, elk met hun eigen voor en nadelen.

Dat je dit testverslag leest betekent dat je waarschijnlijk geïnteresseerd bent in een kwaliteitsmachine. We hopen dat we je met deze test, de nog volgende detail tests en de tabellen kunnen helpen om een weloverwogen keuze te maken. Mocht je nog vragen hebben, die zijn zeker welkom. Stel je vragen hieronder, dan kan iedereen die lezen en meedenken. Wij zullen van onze zijde ons best doen er antwoorden op te zoeken.

Zelf testen?

Vond je deze test inspirerend en wil je het nu zelf ook wel eens uitproberen? De Mafell P1cc kan je gratis 30 dagen uitproberen en de Festool PS420 kan je, als je hem koopt en registreert, ook binnen 30 dagen weer terugbrengen. Protool heeft net zo een regeling. Van Makita en Bosch kennen we een dergelijke regeling niet, maar misschien is die er wel.

Detailtests tot nu toe...

Dit zijn de detailtest tot nu toe waar we niet in De Grote Dec

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220525 22:28:12 PC00False0FalseTrue220102