Inloggen
Winkelmandje

Review: De Hultafors HBX-22-7 handzaag

Geplaatst op 7-10-2015 door Sander

Vergeleken zagen

1. Klassieke handzaag: Stanley handzaag 1-15-329, 55cm lang blad, 1mm dik, 7 tanden per inch, 2mm hoge tanden, tanden gezet
2. Japanse opvouwbare trekzaag: Okada Hardware Tuck-In 240, 23 cm lang blad, 0,75mm dik, 15 tanden per inch, 4mm hoog, tanden niet gezet
3. Nieuwe handzaag: Hultafors HBX-22-7, 55cm lang blad, 1mm dik, 7 tanden per inch, 5mm hoge tanden, tanden gezet

Europese zaag versus Japanse zaag

Wanneer ik iets grover werk met de hand zaag, en dat doe ik met plezier, dan doe ik dat met mijn ouwe Stanley handzaag. Doet het op zich prima, beter dan de vorige zaag die ik had. Je kunt er meters mee maken, maar het is wel werken. Ik vind het leuk om tijdens het handzagen goed op te letten hoe het gaat. Je bent een beetje in gesprek met het hout en met je eigen beweging. Wanneer je het goed doet, glijdt de zaag soepel door het hout. Wanneer je er even niet echt bij bent, dan hapert de zaag. Het is iets om in de hand te krijgen, om te leren door te doen.

Als het net iets minder grof is, dan doe ik het met mijn super opvouwbare Japanse trekzaag. Die heb ik sowieso altijd bij me. Toen ik voor het eerst met een Japanse zaag zaagde ging er een wereld voor me open. Wow! Waarom kende ik dit nog niet? Ik ben helemaal weg van die Japanse trekzagen, super. Ineens kon ik met de hand van een vuren waaibomenbalk kopse plakjes afzagen van een millimeter of dunner zonder dat die braken. Wow! Het maken van houtverbindingen met de hand werd daarna een stuk meer zagen en een stuk minder werk met de beitel. Maar goed – om meters te maken pakte ik toch mijn klassieke Europese handzaag. En verder dacht ik er niet bij na.

Cross over van Europese zaag en Japanse zaag

Toen ik thuisgekomen mijn nieuwe Hultafors HBX-22-7 handzaag eens nog beter bekeek zag ik dat het eigenlijk een soort cross over is tussen een Europese en een Japanse zaag. Het is een duwzaag zoals we hier gewend zijn maar dan met een Japanse 3 facetten tand, die dan wel weer als op een Europese zaag iets gezet is. Om en om zijn de tanden een beetje uitgebogen naar links en rechts zodat de zaagsnede net iets breder is dan het blad.
 
Dat zag er veelbelovend uit. Tijd voor een testje.
 
Drie soorten hout, drie sneden per soort
Ik heb even tussen mijn zaagafval gesnuffeld en daar een stuk geïmpregneerd tuinhout (vuren), een stuk onderkant van een deur (vuren met aan beide zijden hardboard) en een stuk eiken (hergebruikte gevonden salontafel, 40mm dik) uitgehaald. Daar heb ik in gezaagd: links telkens met de klassieke Stanley, in het midden met de Hultafors en rechts met de Japanse zaag. Het was maar een kort testje, maar het resultaat was indrukwekkend!

Hultafors versus klassieke zaag

Het eerste dat opviel was de snelheid waarmee de Hultafors door het hout gaat. Ik denk dat het wel twee keer zo snel ging met de Hultafors in vergelijking met mijn Stanley. Eerst dacht ik dat het aan het aantal tanden lag, maar die bleek voor beide zagen 7 per inch en dus het zelfde. Toen dacht ik dat het aan de scherpte van mijn oude zaag lag. Daar bleek weinig mee mis. De nieuwe is iets scherper, logisch, maar de oude is bepaald niet bot.
 
Ik denk dat het verschil vooral in de tandvorm zit. De Hultafors heeft een tand die ongeveer hetzelfde is als die van mijn Japanse zaag. Maar dan wel in de duwstand in plaats van in de trekstand. Die tandvorm zaagt zich eenvoudiger door het hout heen. De tand is ook hoger, daardoor kan het gezaagde hout het zagen minder hinderen, de ruimtes tussen de tanden lopen minder snel dicht. En de snijhoek per tand is echt anders.
 
Conclusie: de Hultafors zaag opmerkelijk sneller en lichter dan de klassieke zaag die ik heb.

Hultafors versus Japanse zaag

Mijn Japanse zaag snijdt zich heel netjes en gecontroleerd door het hout heen. Bij Japanse zagen moet je er extra bij zijn met je hoofd omdat een kleine afleiding al tot het opvouwen van het zaagblad kan leiden. Maar als je erbij bent, dan is het resultaat een mooie strakke en schone zaagsnede.
 
De Hultafors heeft een vrij schone snede, maar niet zo schoon als die van mijn Japanse zaag. Maar daar is de Hultafors ook niet voor in eerste instantie. Dat de tanden gezet zijn verklaart daar wel iets. De Hultafors gaat wel veel sneller door het hout heen. Terwijl de snede daarna schoner is dan van mijn klassieke handzaag.
 
Conclusie: de Hultafors met gezette tanden heeft een mooie vrij schone snede maar niet zo mooi als van de Japanse zaag zonder gezette tanden.
 
Extra punten
De Hultafors krijgt ook nog extra punten:
 
- Mooie en degelijke zaagtanden beschermkap die je op de zaag vast klikt voor vervoer
- Wax coating op het zaagblad die naar verluid Eco-vriendelijk is – wat dat ook moge wezen. Het helpt in ieder geval om gladder door het hout heen te komen
- Mooi smalle punt, waarmee je met enige oefening ook mee midden in een plaat kunt beginnen met zagen of in een klein hoekje
- Aangenaam handvat
- Loskoppelaar blad – dat is dus te vervangen

Conclusie

De Hultafors HBX-22-7 is een fantastische cross over tussen en klassieke Europese handzaag en een Japanse zaag. Meters maken zoals je met een Europese zaag wilt maar dan met een finesse zoals je die bij een Japanse zaag vindt.
 
De Hultafors HBX-22-7 ligt lekker in de hand, zet gemakkelijk aan en snijdt zich soepel door het hout. Mooi afgewerkt en met een handige degelijke tandenbeschermkap.
 
Kortom: een top handzaag! Dat was een goeie impuls aankoop van mij bij GereedschapPro en ik wil hem graag aan iedereen die een handzaag zoekt aanbevelen. Misschien moet ik ook maar eens de 9 tanden per inch variant uit gaan proberen? Die neem ik de volgende keer misschien wel mee.

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220525 21:41:50 PC00False0FalseTrue220102