Inloggen
Winkelmandje

Review: Originele Metrische Jig van Incra

Geplaatst op 12-12-2015 door Sander

De Jig werkt uiterst nauwkeurig

Met name ook de herhalingsnauwkeurigheid is zeer goed, precies wat je nodig hebt bij zwaluwstaarten en zo. Je kunt dus heel nauwkeurig zwaluwstaarten of sleuven frezen op bij voorbeeld 11 mm onderlinge afstand van elkaar, die 11 mm is dan exact.

Als ik een sleuf van exact 9 mm moet frezen, frees ik eerst 8 mm, zet de Jig 1 mm verder, en de sleuf is exact 9 mm.

In eerste instantie haalde ik die nauwkeurigheid niet, na lang zoeken bleek het blad van mijn freestafel iets krom te staan en te welven, nadat ik dit had verholpen werkte alles perfect. Op een gammele, niet stabiele freesomgeving heb je er dus niet zoveel aan.

Waar je wel op moet letten is dat je achter de aanslag nog een behoorlijke ruimte nodig hebt voor de Jig, zo’n 41 cm. De Jig is uit trekbaar tot 20.5 cm, met andere woorden, je aanslag kan verschuiven over zo’n 20.5 cm via de Jig.

Dat zijn nog eens leuke prijzen

Ik vond de Jig heel betaalbaar, 60 Euro inclusief BTW, dat zijn nog eens leuke prijzen.

De Jig is gelukkig metrisch, dus verschuifbaar in millimeter stapjes, en niet in die gekke inch maten. Er zitten een paar sjablonen bij, de liniaal die er bij geplakt wordt, is gelukkig ook metrisch.
De gebruiksaanwijzing die ik er bij kreeg is in het Engels, is origineel, dus er wordt gewerkt met inch maten, maar er zit een bijlage bij, die specifiek over de metrische Jig gaan, gelukkig.

Nieuwe freestafel

Binnenkort bouw ik een nieuwe freestafel, met een Trespa bovenblad, een Triton TRA001 bovenfrees en de Jig.
Ik maak de layout van mijn freestafel wel zo dat ik naderhand mijn freestafel (ooit) kan ombouwen met de Aluminium Incra LS positioner, dat wordt dan wel een heel mooie combinatie.

Die Triton kom ik nog een keer halen in Zandvoort, daar verheug ik me nu al op.

Frisse levering :-)

Wat levering van de Jig betreft, deze heb ik zelf afgehaald in Zandvoort. Het heeft wel iets om per trein naar Zandvoort te gaan, de frisse zeewind op te snuiven, en vervolgens naar Gereedschap Pro te lopen en je te verlekkeren tussen al dat mooie speelgoed.

Sander zegt:
Joep, opgelet, we zitten tegenwoordig in Haarlem, dus niet te lang in de trein blijven zitten, spring er bij Heemstede maar uit :-)
En dank je wel voor de review!

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 14:03:39 PC00False0FalseTrue220102