Inloggen
Winkelmandje

Tormek scharenslijper op de Robert Sorby ProEdge

Tormek scharenslijper op de Robert Sorby ProEdge
Geplaatst op 21-6-2017 door Sander

Scharen slijpen op de ProEdge

Op de Tormek heb ik de eerste 20 jaar alleen maar veel messen geslepen en een enkele beitel en een enkele schaar. Tegenwoordig slijp ik veel beitels en schaafbeitels voor mijzelf en veel scharen voor mijn dochters naaiatelier.
Mijn aandacht ging al gauw naar de R. Sorby pro edge, maar kon deze ook scharen slijpen? Geen idee en niet goed te vinden op het net.

Helaas kon ik bij de demo bij GereedschapPro van Sorby niet aanwezig zijn. Uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en er een aangeschaft. Wat een geweldig stoer apparaat. Super degelijk. Wel vraagt het wat experimenteren en gericht oefenen om je beitels goed te kunnen slijpen. De messen met de geschikte hulpmiddelen lukte na wat oefenen ook prima.

Helaas de scharen met de standaard uitrusting viel niet mee. De standaard slijphoek van een schaar is 60 graden en dat is uit de hand niet te doen. Althans mij lukte het niet. Maar ik had nog steeds de slijphulpmiddelen voor scharen van Tormek en na wat geëxperimenteer lukte het daarmee eigenlijk heel goed. De leunspaan van de Pro edge op 60 graden instellen. Met de schaar in de  Tormek klem en de Trizact 600 schuurband wordt de schaar echt scherp. Het enige wat lastige is dat de eerste centimeter tegen het scharnierpunt van de schaar niet bij het schuurband kan komen. Gelukkig wordt hier ook niet mee geknipt.

Kortom, een goed huwelijk van Tormek en Richard Sorby.

Sander vraagt: Is het niet beter om de scharen te slijpen met P1200 of 3000?

Het is me niet gelukt een stompe schaar met die 1200 en/of 3000 te slijpen. Dit lukte wel met de 600. Bij de 1200 en 3000 werd de schaar gauw te heet, vooral aan de punt. Dat vroeg echt mijn geconcentreerde aandacht. De 600 bleek ook in zijn eentje voldoende goed resultaat op te leveren om weer met plezier een schaar te gebruiken. Nawetten met de 3000 heb ik gedaan maar leverde niet echt een veel scherper resultaat op.

Wat uiteindelijk ook erg goed ging was de schaar slijpen met de gewone 240 band en nawetten met de 3000. Dat ging lekker snel. Snel is ook fijn als je in een keer 30 scharen moet slijpen, dan wil ik het wisselen van banden wat beperken.

Sander vraagt: En hoe zit het met polijsten?

Wat polijsten betreft, daar heb ik de passende sorby spullen nog niet voor. Wel heb ik gepolijst met een stuk leer op een plankje dat ik ook voor mijn beitels en messen gebruik. Dat smeer ik in met de Tormek polijstpasta en haal het geheel over de gewette oppervlakken van de scharen. Dat maakt het net wat scherper.
Een schaar knipt meteen na het slijpen en wetten de eerste knip nooit goed, dan moet de braam er af “geknipt” worden. Dat wordt wat geholpen met mijn polijstplankje. Mijn beitels en schaven worden hierdoor ook absoluut merkbaar scherper.

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 14:39:01 PC00False0FalseTrue220102