Inloggen
Winkelmandje

Stabila fabrieksbezoek en product training in Duitsland

Stabila fabrieksbezoek en product training in Duitsland
Geplaatst op 27-4-2017 door Sander

Stabila Stützpunkthändler Benelux

Wat in ons assortiment nog misten waren meer waterpassen, duimstokken, rolmaten en mooie lasers. Heel veel haast hadden we daar niet bij want veel verstand hadden we er nog niet van, dus wil ik het niet verkopen. Toen kregen we de mogelijkheid om een Stabila ondersteuningspartner (support center) te worden en dat veranderde de zaak. Er zijn maar enkele Stützpunkthändler in Nederland dus erg bijzonder dat wij hier voor gevraagd zijn. Het houdt onder andere in dat je een groter assortiment dan normaal hebt, fijn voor de klant en andere voordelen zijn dat we de nieuwste dingen als eerste in de winkel hebben en we een uitgebreide training bij de fabriek zelf gaan krijgen. Natuurlijk zijn we dit gaan doen en hebben we nu een aantal Stabila gecertificeerde personeelsleden, waaronder ikzelf. Als verrassing leverde dit ook een erg leuk kadootje voor ons privé op zodat we thuis goed kunnen oefenen!
 
Dag 1 een klein stukje geschiedenis en feitjes van Stabila
Stabila is in handen van de familie, dus echt een familie bedrijf, maar de dagelijkse leiding is in handen van een aangestelde externe.
Waar is het allemaal mee begonnen? 130 jaar (1889) geleden heeft Gustav Ullrich de duimstok uitgevonden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een bedrijf van nu ongeveer 500 man in totaal. Waarvan 200 in Tsjechië, daar worden voornamelijk de duimstokken gemaakt, zo’n 30.000 per dag!!!! Niet normaal gewoon wie had dat verwacht? Speciale versies met diverse opdrukken voor give-a-ways en merken worden wederom met de hand maar dan in Duitsland geproduceerd.

Wat is een Spiritlevel
De naam spiritlevel, wat waterpas betekend, komt omdat er vroeger spiritus in de libel zat.  Tegenwoordig niet meer, maar wat er wel in zit is een familiegeheim. Maar 2 mensen zijn hiervan op de hoogte en die mogen niet samen in een vliegtuig enzo, erg geheimzinnig dus. Over de vloeistof komt zo een apart stukje.

Libellen maken
De libel van de waterpassen maken ze zelf in Annweiler in Duitsland, van spuitgieten tot uitboren van de zwarte streepjes (ringen) in de libel met een diamantboor. Het afvullen van de libel ook. Wat wij niet wisten en jullie waarschijnlijk ook niet, is dat de zwarte ringen in de libellen ringetjes van metaal zijn. Deze worden door huisvrouwen met de hand erin gezet, terwijl ze bijvoorbeeld tv kijken of andere dingen doen en ja dit is een erg gewilde job! En ja je leest het goed dat in elke libel 2 kleine of meerdere metalen ringen zitten. Super nauwkeurig geproduceerd zodat de luchtbel er niet door gehinderd wordt en ze maken 25.000 libellen PER DAG!!  Echt waanzinnig.. ze produceren ook 10.000 waterpassen per dag, dus op komen ze wel. Dit zijn voor mij echt verrassend grote aantallen.
 
Van elk geproduceerde libel worden 2 foto’s gemaakt en die worden automatisch met elkaar vergeleken. De slechtste worden sleutelhangers, de betere komen in een zwarte en de beste gaan in de witte omranding van de waterpassen. Het kan zijn dat alles goed is dan gaan ook de beste in de zwarte, maar dat weet je helaas niet, dus koop gewoon een wit omrande libel waterpas :-)

Wat is de duurste fout op de bouwplaats?

Deze vraag kregen wij van Stabila. Ik dacht zelfs werken met een kapotte waterpas of een niet goed werkende. Haast niemand controleert ze terwijl het zo eenvoudig is om te controleren. Maar het antwoord was simpeler en korter: Niet goed meten!

Dit komt wel doordat mensen werken en meten met onnauwkeurig gereedschap, of waterpassen / lasers die niet gecontroleerd zijn en niet meer 100% goed zijn. Als je al begint met scheef te werken dan blijf je daar mee doorwerken en je blijft corrigeren. Koop dus een goede waterpas en koop een nauwkeurige.
Waarom? Deze waarheden kregen we voorgeschoteld:
- Who buy’s cheap, you buy twice
- Goedkoop is duurkoop
- Mensen kopen te laat een nieuwe waterpas en dan heb je al fouten in je werk!
- Goed gereedschap koop je maar 1x en nog meer wijsheden uit het verleden.

Mijn persoonlijke favoriet:
De ergernis van de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde van de lage prijs al lang voorbij is.

Veel mensen vragen ons wat is het verschil tussen een Sola en Stabila waterpas? Dit vroegen wij dus ook aan Stabila, hiervan krijgen we alleen misschien niet het meest objectieve antwoord. Het profiel en de montage van de libel zijn bij Stabila beter. Iedereen kan een goed profiel bouwen, maar we kunnen met eigen ogen zien dat Stabila het beste libel montage systeem op de markt heeft, zie ook de foto’s. Daarnaast garanderen ze 10 jaar de maat nauwkeurigheid met een geen gezeik garantie. Er zijn merken die geven 30 jaar garantie, maar als je goed gaat kijken is dat op het profiel of dat het water niet uit de libel loopt, dat zegt niks over de nauwkeurigheid!

Wie heeft het niet eens meegemaakt:
Je zet je (nieuwe) waterpas rechtop tegen de muur en iemand anders tikt hem om. Boem een klap op de grond, iedereen kijkt om en eigenlijk is het dan over. De meeste waterpassen zijn dan niet meer betrouwbaar, dus test hem! Stabila mag zo 50 of 100 keer vallen en dan is hij nog net zo nauwkeurig als toen je hem kocht. Dit komt door een andere manier van bouwen, morgen horen we hier vast meer over, want die 10 jaar nauwkeurigheidsgarantie geven ze natuurlijk niet voor niks.

Dag 2 Waarom Stabila waterpassen, lasers en afstandsmeters? Wat is het geheim?

Stabila heeft een hele range aan waterpassen van goed en betaalbaar naar geniaal verzonnen en gelukkig te koop. Sommige zijn niet voor iedereen weggelegd, maar er is voor iedereen een Stabila waterpas. Je kan kopen wat je mooi vind, maar je kan ook kijken naar welke functies je nodig hebt of welke dingen je ermee gaat doen. We gaan een beetje uitleggen wat de verschillen zijn zodat je makkelijker een keuze kan maken.
Kan je niet kiezen welke waterpas je wilt en je wil gewoon een hele goede? Koop een 96 of 196 serie en wil je een elektronische met alles erop en eraan neem de 196 elektronische in de volksmond een IP65. (De naam IP65 is een grappig iets, het is net zoiets als een stanleymes en een sleuteltang een bahco. De IP65 is eigenlijk dus een 196 elektronische waterpas die een waterdichtheid heeft van IP65! Maar iedereen noemt het de IP65, grappig toch. Erg krachtig als je dat als merk voor elkaar krijgt).
 
De geheimzinnige vloeistof
Waarvan het gemaakt is krijgen we met geen mogelijkheid te horen, geloof me ik heb allerlei trucjes uitgehaald, zoals het was toch een olie? Niks. Ow ik dacht dat het water was: Niks. Waarvan was het ook al weer gemaakt… Niks, nada, noppes kwam eruit. Dus het is een groene mysterieuze vloeistof. Om bij het begin te beginnen waarom groen? Deze kleur is voor het menselijk oog het beste waar te nemen.
De vloeistof heeft best nog wat eigenschappen:
- Het is UV licht bestendig
- Het bevriest pas bij -20
- Als je schudt is het meteen weer normaal dus geen schuimberg
- Het is antistatisch, dat zijn niet alle merken (Ewoud heeft dit stiekem getest, als je jezelf statisch maakt kan je een aantal luchtbellen zonder aan te raken heen en weer bewegen, bij Stabila werkte dit niet)
- Parallax vrij (dus onder welke hoek je ook kijkt het vervormd niet)
- Temperatuurbestendig van -20 tot +50.
Zo, nu kijk je toch even anders naar die groene vloeistof met een luchtbel erin, bij sommige dagelijkse dingen sta je gewoon niet bij stil.
 
Hoe monteer je een libel?
Stabila maakt ze echt totaal anders vast dan wat we ook gezien hebben.
- Ze worden over een groot oppervlakte spanningsvrij aan de behuizing verlijmt. Hierdoor heb je vrijwel geen last van spanningsverschillen als de temperatuur stijgt of daalt.
- De lijm wordt met 2 kleine zuigers erin gedrukt (zie opengewerkt voorbeeld) terwijl alles waterpas staat. Na 2 uur worden ze gecontroleerd en waar nodig bijgesteld. Dan nog 10 uur stabiel en langzaam laten drogen en daarna nog een keer gecontroleerd voordat ze ingepakt worden.
- De patenten voor deze technieken zijn er al jaren af, maar anderen hebben nog niet bedacht of de technologie ervoor om dit betaalbaar te kopiëren.
- Bij veel waterpassen met meer dan 1 libel op de markt is alleen de middelste nauwkeurig gemaakt, diegene aan het uiteinde zijn meestal minder nauwkeurig. Dit komt omdat het een stuk moeilijker is om vast te maken en het meer tijd kost het precies haaks te monteren op de horizontale. Bij Stabila worden ze ook verlijmt, net zoals de middelste en daar nemen ze hun tijd voor.

De verschillende soorten waterpassen

Stabila heeft veel series waterpassen, hoe kan je die uit elkaar houden, wat zijn de verschillende eigenschappen en handige weetjes. Ik had hierover een verhaal van 3 pagina's geschreven, maar dat werd iets te veel, te technisch en misschien wat te uitgebreid voor dit verhaal. Deze stukken tekst zijn nu naar de Sander zegt ballon verhuisd bij het product zelf. De oranje tekstballon waar vaak tips en leuke dingen in staan.
Hieronder de links naar de belangrijkste series:
Stabila 196-2 Elektronische waterpas de IP65
Stabila R300 waterpas
Stabila 196-2 waterpas met handgrepen
Stabila 96-2 waterpas
Stabila 80A waterpas

Wel of niet op zijn kop gebruiken en hoe te herkennen?
Allereerst werkt Stabila met kleuren voor een eenvoudige aanduiding van de functies of nauwkeurigheid. Een zwarte kleur om de libel geeft aan dat ze zijn gemaakt voor eenzijdig gebruik, ze zijn dus niet gemaakt om op zijn kop te gebruiken, maar zelfs dan zijn ze nog nauwkeuriger dan de meeste op de markt. Alleen voldoen ze dan niet aan de hoge eisen van Stabila. De witte ringen om de libel zijn op zijn kop net zo nauwkeurig als gewoon, misschien ietsjes duurder maar zoveel handiger in gebruik in de praktijk! Koop dus een witte, punt!

Uitleg van de waterpas namen
Hieronder een korte uitleg over de namen van elke waterpas. Hierdoor kun je zelf uit de naam al hele belangrijke relevante informatie en eigenschappen halen.
- Getallen: Hoe lager het getal hoe eenvoudiger de waterpas is, dus een 80 serie is simpeler dan een 96, zo dat was redelijk eenvoudig.
- 1: voor het getal, dus plus 100 betekent dat er een handvat inzit. Ik wil niet meer zonder.
- -2: achter de getallen betekend dat er 2 verticale libellen inzitten een bijvoorbeeld: 96-2 en 196-2 is dus .. juist een handvat en 2 verticale libellen. We gaan verder.
- M: in de naam dan is hij Magnetisch door zeldzame aardmagneten met extra hechtkracht, hierdoor zijn je handen vrij tijdens het positioneren van je metalen werkstuk.
- T: hiervan zijn er niet veel maar de T staat voor Telescoop. Je kan de waterpas uittrekken en langer maken.
- Electronic: staat voor elektronische digitale waterpas, die je vanaf de voorkant en bovenkant kan aflezen.
- Electric: is niet elektronisch maar is voor een Duitse elektricien. Waarom een Duitse? Nou omdat onze gaten anders zijn. In de waterpas zitten gaten waarmee je Duitse stopcontacten eenvoudig kan aftekenen. We hebben wederom gezeurd om een Nederlandse.
- Installation: eigenlijk voor iedereen. Er zitten markeringen in het oppervlak voor kranen, wc en nog wat handige afstandsmaten. Snel en nauwkeurig aftekenen voor badkamers en keukens.
 
Dan zijn er nog zeldzame dingen die je eigenlijk meteen kan vergeten
K voor klopveiligheid dus met een lichte metsel troffel mag je afwijkingen corrigeren.
S van Spuitgieten, deze (torpedo waterpas) is uit 1 stuk spuit gegoten.
LED jep, er zit een uitneembaar lampje in, hij verlicht de libel of als je hem eruit haalt wat anders.

Stabila maakt ook nog wat anders: zakrolmaten, meetlinten in kast en op haspel

Nu hebben we het bijna alleen maar gehad over waterpassen, maar Stabila maakt ook super mooie lasers, rolmaten en meetlinten.
Rolmaten hebben we achteraf helaas min of meer overgeslagen, omdat we aangegeven hadden meer te willen weten over de waterpassen en lasers, ik kan daar dus niet heel veel over vertellen, dat komt vast de volgende keer wel.

Wat me wel opviel was de architecten rolmaat.
Dit is een hele compacte rolmaat met een super tof oprolsysteem. Hij is plat en glad en past zo in je broekzak, het bijzondere is dat er 10 of 15 meter opzit!!! En dan is hij nog kleiner als sommige andere rolmaten, bijzonder. Wat ik nog nooit eerder gezien heb bij een rolmaat is dat de haak tip gecoat is met een schuurpapier achtige coating, Stabila noemt het een spikeshaak. Het werkt bijzonder goed op gladde oppervlaktes, zelfs vanuit een vrij grote schuine hoek schiet hij er niet af. Of het krassen achterlaat op strak gelakte meubels moeten we nog een keer proberen.

Lasermeetapparatuur, Rotatielasers, punt- en lijnlasers en laserafstandmeters

Je zou het bijna vergeten maar dit maakt Stabila ook. Ik zal dit in het kort ook doornemen, want het wordt al een lang stuk en laser spullen worden gewoon te weinig verkocht en gebruikt, zonde want ze zijn echt handig!
In de fabriek was een speciale stofvrij gedeelte waar we niet in konden. Wel waren er ramen waar we doorheen konden kijken en daar zag je een aantal laser apparaten in elkaar gezet worden. De meeste worden in Duitsland gemaakt, maar er komen er ook een paar uit China. Ik denk 50/50 maar dat zal ik nog navragen.
 
We hebben een halve dag met alle laser apparatuur gespeeld, getest en de verschillen gezien. We moesten buizen uitlijnen, lange lijnen uitzetten, rondom hoogtes uitmeten en ze onderling naast elkaar zetten. Je komt zo goed achter het nut hiervan en gaaf om te zien hoe verschillend ze onderling eigenlijk zijn, de sterkte en over een grote afstand de zichtbaarheid en scherpte van de lijnen. Over het algemeen geldt ook hier, geef meer uit en het wordt beter. Gelukkig heeft Stabila niet een mega groot assortiment hiervan en een vrij duidelijke catalogus, zodat je snel de juiste keuze kan maken.
Bij alle apparaten (op 1 na even uit mijn hoofd) gaan er gewone batterijen in. Ik ben zelf nogal van het opladen, maar hier is bewust niet voor gekozen. Daar veel van hun apparaten op de bouw worden gebruikt (want zoals we geleerd hebben begint het begin met goed meten) hebben gewone batterijen de voorkeur. Iedereen vergeet hem op te laden dus je pakt altijd een lege uit de koffer. Hup naar een tankstation of een supermarkt en gaan met die banaan. Kostbare verloren uren worden zo voorkomen. Volgens mij is het sowieso een soort van onmogelijk om een lege Stabila tegen te komen want ze gaan ontzettend zuinig met de batterijen om. Ff snel wat cijfers, een laserafstands meter kan 50.000 metingen doen op 2x AA of AAA en de zware roterende lasers zo’n 120 uur dat is 2 werkweken 8 uur continu per dag aan! Zat dus en dat op 2x een D-cell.
 
Er zijn een aantal verschillende laser producten met verschillende nauwkeurigheden:
Stabila waterpas: 0,5mm per meter
Stabila pendelum: 0,3mm per meter (dat zijn kruis- lijnlasers)
Stabila elektronisch nivellerend: 0,1mm per meter (roterende lasers)
Stabila LE 180 lijn laser: 0,07 mm per meter, dit is echt heel strak!

Laser afstand meters

Voor privé en voor de meeste ZZP’ers adviseer ik minimaal de LD 250 BT, deze kost rond de €100,- en heeft bluetooth zodat je hem met een smartphone kan verbinden. Maak een foto of teken met je vinger een tekening. Meet iets met de afstandmeter en sleep de maten in je foto of tekening. Als je klaar bent mail of app je hem naar iemand of jezelf toe. Super simpel.

Uiteraard zijn er veel betere die vooral heel veel bijzondere kunstjes hebben zoals op afstand meten wat een hellingshoek van een dak is of hoe lang een dak is en dat op afstand. Handig, fijn maar meer voor de professional of als je dat soort dingen moet meten en wilt weten.
Stabila heeft in de folder op pagina 36-37 een prachtig overzicht gemaakt van alle functies met daaronder welke laserafstandsmeter die functies ook heeft. Zo kies je snel en eenvoudig de juiste. Ik heb de PDF gekoppeld en staat rechtsboven aan, gewoon er op klikken en hij opent in een nieuw scherm.

Punt- en lijnlasers

We waren eigenlijk unaniem er over uit dat iedereen baat heeft bij een LAX 300, zowel privé als de professionele ZZP’er. Ben je een tegelzetter neem dan de FLS 90, die is speciaal hiervoor ontworpen. Stabila is ook HET merk om liften uit te zetten, ze hebben een vijfpunts laser die daar heel veel voor gebruikt wordt.

De meeste lijnlasers van Stabila draai je om in hun behuizing en zet je vast. Het pendulum wordt hiermee vergrendeld en dan kan je hem veilig vervoeren. Ze zijn allemaal monteerbaar op een statief en hebben magneten om hem aan Metal stud vast te maken. De luxere modellen hebben uitschuifbare pootjes zodat je over liggende Metal stud kan schijnen, dat is wel zo handig. Wil je echt super nauwkeurig meten neem dan de wat vreemd uitziende LA 180 L. De L van Lay-out work, wordt geleverd met de REC 410 receiver een ideale combinatie voor de wat grote bouwwerken. Deze kan je net zoals sommige rotatielasers onder een hoek zetten voor dak werk of buizen of afwatering leggen.

Rotatielasers, groene lasers en belangrijke tips!

Ik kan niet anders zeggen dan jemig wat is dat ding robuust, onze trainster gooide ermee alsof het een stuiterbal was en hij bleef het maar nauwkeurig doen. Wij moesten er ook mee gooien, alleen blijft dat een vreemd en tegenstrijdig gevoel om dat te doen met een super nauwkeurig apparaat van over de €1000,-.
Alle rotatielasers van Stabila zijn super degelijk, maar wij bowlden uuhh.. ik bedoel werkten vooral met de LAR250, dit is ook de meest verkochte rotatie laser.
Een pracht apparaat en voor een zeer concurrerende prijs. Hij wordt geleverd met een ontvanger om werken op grote afstanden mogelijk te maken. Afwateringen uit te zetten etc. Meest verkocht is eigenlijk de complete set met statief voor een nog betere prijs. Verder hou ik het kort.
 
Groene vs rode lasers:
Waarom rode lasers en geen groene lasers die ongeveer 3x zoveel zichtbaarder zijn? Dat heeft te maken met de batterijduur, levensduur en de kracht van de laser. Goede zuinige rode lasers zijn redelijk betaalbaar, gaan lang mee en geven een mooie scherpe lijn. Bij groene lasers is dat niet zo. Groene sterke lasers vreten batterijen, dus moeten voor de batterijduur minder sterk zijn, maar dan komen ze qua zichtbaarheid weer in de buurt van een rode. Wat te doen?
 
Stabila denkt dat ze daar nu een prachtige balans in hebben gevonden dus er komt rond de zomer een groene LAX 300 G (de G van Groen) uit. We hebben hier al mee gespeeld en ja die is verbluffend. Hij gaat nog steeds erg lang mee op batterijen, is vele malen scherper en de lijn is ook nog eens dunner dus nauwkeuriger. De prijs zal iets hoger liggen dan de rode… dus kopen.
Waar vind je hem straks als eerste? Juist bij ons als Stützpunkthändler.
 
Tipjes rond lasergebruik:
Gebruik een laser om mee te werken, het bespaart zoveel tijd en voorkomt fouten!
- Lijnen worden altijd iets dikker over een lange afstand. Teken ze altijd in het midden af want dat is het nauwkeurigste.
- Ja het staat misschien niet cool, maar het helpt echt, zet een laser bril op. Jemig de lijnen worden zoveel duidelijker!
- Monteer een laser nooit op ooghoogte maar bij voorkeur op 1 meter, de wel bekende 1 meter lijn. De meeste nieuwbouwhuizen hebben die tegenwoordig.
- Krijg je een laser in je ogen, sluit je oog en kijk weg! Een laserstraal in je ogen doet helaas geen zeer maar hij maakt wel je oog stuk!
- Test je laser regelmatig door op de muur een streepje te zetten. Draai je laser 90 graden en check het streepje, blijf dit herhalen tot je weer bij de eerste zijde bent. De laserlijn moet op alle 4 de kanten dezelfde hoogte hebben. Hebben ze dit niet, breng hem naar je dealer en laat hem controleren/fixen.

Conclusie

Ik ben ook, als ik dit voor de 18de keer doorlees, aanpas en de catalogus weer eens doorneem, erg onder de indruk van Stabila. Je staat er gewoon niet bij stil hoeveel belang je hebt bij goede meetapparatuur. Wat er allemaal niet bij komt kijken om goede apparatuur te maken, laat staan te bedenken. We willen allemaal de beste boor of cirkelzaag, maar het begint bij meten.

Er is ook zoveel voordeel te halen aan een simpele lijnlaser. Ik had zelf een rode rotatie laser van Hilti en daarna een goedkope groene. Ik wist niet beter en werkte binnenshuis met een rotatielaser en kreeg erna altijd hoofdpijn. Ik had hem vaak op de verkeerde hoogte staan en van het geknipper wordt je gek. Ze gaan allemaal de deur uit want ik wil een rode of groene LAX 300 lijnlaser, wat een rust geeft dat zeg.
Mijn waterpas heb ik al geupgrade, nu nog even een excuus vinden om die elektronische te kopen, hoewel kopen, ik leen steeds het demomodel in de winkel, tja.

Ik hoop dat het verslag jullie een hoop wijsheid brengt en dat jullie er wat aan hebben. Ik vond het meer als nuttig en heb het belang hiervan aardig onderschat. Wil je meer weten of ze even voelen, vasthouden, een demo krijgen, kom langs in de winkel, we hebben erg veel liggen en je bent nooit te oud om te leren, dat blijkt maar weer eens waar te zijn.

Groetjes, Sander

Ps: heb je een oude waterpas, lever hem in dan zagen we hem open en displayen we hem. Leuk om alle verschillende soorten te kunnen zien. Een open gewerkt model van Stabila hebben we al liggen dan kunnen we leuk vergelijken.

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220525 21:44:20 PC00False0FalseTrue220102