Inloggen
Winkelmandje

Product test Mafell P1CC en Festool PSC400 decoupeerzaag

Product test Mafell P1CC en Festool PSC400 decoupeerzaag
Geplaatst op 26-8-2011 door Sander

De reden om de P1CC te kopen:

Ik had al een Festool PSC400 EB (gekocht voordat ik FreesSjabloon kende).
Probleem, het zaagblad van de PSC400 staat bij mijn exemplaar een fractie scheef naar links. Het is net met het blote oog te zien, maar werken met een liniaal is dus niet mogelijk, het zaagblad wil linksaf en dat levert een zaagkurve als een wokkel op. Dit schijnt een structureel probleem te zijn bij deze machine.
Bij oude Festools was het volgens mij nog een mogelijk om zelf het zaagblad na te richten, bij deze nieuwe uitvoering is het “jammer dan”.
Ook in het verticale vlak heeft de Festool de neiging om iets uit de haak te zagen afhankelijk van het materiaaltype (dit is natuurlijk een algemeen probleem van decoupeerzagen).

Kortom:
De PSC 400 kun je niet vertrouwen voor werk dat in het zicht komt, je moet dan altijd met een royale veiligheidsmarge zagen en nabewerken met de bovenfrees.

Ik was op zoek naar een machine waarbij ik op het resultaat kan vertrouwen.  
Het was overigens  mijn intentie om voor al mijn elektrisch gereedschap voortaan bij 1 fabrikant/systeem te blijven (Festool) en voor lief te nemen dat je dan niet altijd de beste machine kunt hebben.
Dat de Mafell P1CC in beeld kwam wil dus wel wat zeggen over de kwaliteit die dat ding uitstraalt (lang gewikt en gewogen, maar geen seconde spijt).

Gebruik P1CC vs PSC400 EB

Liniaal gebruik:
- Werken aan de liniaal met de Mafell werkt echt zoals je het verwacht, dat is al meer dan ik van alle andere decoupeerzagen kan zeggen die ik in mijn hand heb gehad.
Het CUnex blad (3 mm dik) heeft wel wat meer materiaal weg te happen dan een normaal blad (verwacht bij het schulpen van massief hout geen record snelheden).
Haak je de machine op de liniaal met de loopzool (het makkelijkst en de beste geleiding) dan komt de zool hoger te liggen dan je werk en heb je geen antisplintervoorziening. Gebruik je echter de parallel geleider om in te haken op de liniaal, dan kun je zodanig inhaken dat je naast de liniaal loopt (antisplinterplaatje in de zool gebruiken) of je kunt hem op de liniaal strak langs de antisplinterstrip van de liniaal laten lopen.
Slim bedacht dus!

Stofafzuiging:
- De stofafzuiging van de P1CC is beter, maar ook zonder stofzuiger wordt zaagsel via de korte weg weggeblazen.
De Festool presteert alleen redelijk met een stofzuiger en het neerlaten van de doorzichtig plastic kap aan de voorkant. Het zaagsel wordt dan wel afgezogen, maar niet voordat het nog enkele rondjes heeft gezwierd waarbij het zicht op zaagblad er niet beter op wordt.
De Festool is niet slecht, maar vergeleken met de Mafell lijkt het ondanks de afzuiging alsof je zaagblad in een mini popcorn machine zit.

De verstekzool:
De traploos verstelbare verstekzool van Festool WT-PS 400, wat moet ik er van zeggen. De mogelijkheid om langs de buitenkant van een blad verstek te zagen, het werkt inderdaad (niet precies, maar wel makkelijk).
Ik heb het echter nog nooit gebruikt, ik moest het gisteravond uitproberen voor deze review. (Dank u!)

Op andere plekken dan de rand moet ik wel regelmatig verstek zagen dat is geen feest met zo’n topzware wiebelconstructie!

Dan is de Mafell SP-P1 verstekzool toch wat beter doordacht.
(zeker als je hem met de liniaal gebruikt).

Systainer:
- Bij de Mafell P1CC past alles in 1 systainer, bij Festool heb je al snel een extra systainer nodig.
(Hedendaags Festool probleem, je moet niet denken dat in de systainer van de OF1010 nog een kistje met frezen past, of een doosje boren in de systainer van de C15).
De Festool heeft geen parallel aanslag, alleen een cirkelhulp (waarvoor je een tweede systainer mee moet sjouwen).

CUnex blad:
- Strak bochtenwerk met het CUnex blad (dit is alleen al een reden om hem te kopen).
Mafell garandeert alleen haakse snedes met het CUnex W1 blad. Gooi andere bladen echter niet gelijk weg, met andere bladen zaagt de P1CC altijd nog beter dan het beste wat je voorheen gewend was.

Bediening:
- De PSC 400 EB is ambidextreus (bediening is symmetrisch: aan/uit schakelaar zit aan beide zijden).
Nadeel voor de P1CC?
De schakelaar van de PSC 400 heeft maar een heel klein duwtje nodig, de P1CC heeft 1 (robuuste) schakelaar aan de linkerkant.
De P1CC kun je altijd veilig op de rechterkant leggen, bij de PSC400 moet je altijd even opletten.

Volkomen onbenullige details die de P1CC gewoon beter maken:
Te veel om op te noemen dus ik noem alleen maar even het antisplinterplaatje als voorbeeld.
- Mafell heeft een Haarlijn in het antisplinterplaatje verwerkt, dit staat iets links uit het midden en exact uitgelijnd met linkerkant van het zaagblad, super strak langs de lijn zagen gaat zonder nadenken :-)
Bij Festool moet je het doen met een stompe punt vooraan het antisplinterplaatje die ook nog niet precies de positie van het zaagblad weergeeft.
- Het Mafell plaatje heeft vooraan een verdikte rand, het plaatje is eenvoudig met blote handen te verwijderen omdat de voorkant als een handgreepje dient.
Het Festool plaatje krijg je ook zonder gereedschap prima los, je moet daarvoor alleen zo hard knijpen om houvast te krijgen dat de bloedtoevoer naar vingers stopt.
- Ter hoogte van de zaagsnede staat het Mafell antisplinterplaatje iets bol zodat het goed tegen het materiaal drukt
(Dit is wel de Mafell reclame, ik heb nog geen plaatjes vlakgeslepen om het verschil te testen, maar er is dus wel over nagedacht)

Kwaliteit (aandacht voor het ontwerp)

Ik denk voor de Festool en Mafell allebei inzetten op kwaliteit en daarvoor de beste materialen gebruiken, maar Mafell gaat er iets anders mee om.

De Bouw:
- Bij Mafell zijn de aansluitingen tussen de gietstukken CNC exact op maat gefreesd, de zool staat dus precies recht en parallel (iedere keer opnieuw). Het oplegvlak tussen machinehuis en zool is royaal bemeten.
Bij de PSC400 EB worden zool en huis vrijwel onafgewerkt gebruikt zoals ze uit gietvorm komen, er zijn dus flink toleranties nodig om de materiaalkrimp te compenseren.
De PSC400 zool kan dus een millimetertje zijdelings links of rechts worden gemonteerd, en lichte stoot kan de zool verplaatsen, de Mafell zool zit rotsvast op zijn plek.
Festool heeft losse loopzooltjes bij de zool, deze zijn van plastic, ook deze zitten op niet strak op hun plek.
Het antisplinterplaatje zit aan de loopzool en ziet er bij de PSC400 EB na 5 minuten gebruik dus uit alsof de ratten er aan hebben knagen (de plaatjes van Mafell zagen er na een week nog uit als nieuw).

Trillingen:
- De Mafell loopt rustiger en heeft veel minder neiging tot trillen.
Ik vroeg me af waarom toch zoveel beter dan de PSC 400, terwijl hij is maar iets zwaarder is (2500 gr. om 2300 gr.).
De Festool heeft door de ver naar achter geplaatste accu eerder de neiging om achterover te kantelen er drukt daardoor veel minder gewicht op de voorkant van de machine. De druk op de voorkant van de zool ter hoogte van het zaagblad bij P1CC: ca. 1300 gr, PSC400 EB 400 gr., daar is het verschil.

De verstek zool:
- De 90 en 45 graden standen van de Mafell P1-SP verstek zool zijn te ijken (2 piepkleine inbusboutjes). (Mocht je van mening zijn dat je het blad beter op 44,7 of 45,2 graden kunt zetten om een zaagsnede van exact 45 graden over te houden dan kun je dat ook zelf regelen).

Mafell logenstraft hun eigen bewering dat verstekzolen niet precies zijn terug te zetten op 90 graden. Deze kan dat namelijk wel en ze hebben hem zelf gemaakt (een zool die 2 kanten opzwenkt terug laten keren naar haaks is een ander probleem).
Ik heb de verstekzool niet vaak nodig en ik verwacht dat veel gebruikers hem nooit nodig zullen hebben, dus prima dat je kunt kiezen of je er voor wilt betalen.

Het CUnex blad tot slot:

- Het aan elkaar solderen van 2 bladen tot 1 Cunex blad leek me eerste een vorm van geldbesparing. Tot je door hebt wat Mafell hiermee bereikt, het aantal snijvlakken wordt flink vergroot ten opzichte van een enkel blad, hierdoor heeft het blad veel minder de neiging om het materiaal te volgen.
Of het taaie koperlaagje tussen de bladen ook slim bedoeld is om trillingen in het zaagblad te dempen weet ik niet, maar het zou me niks meer verbazen.....

Conclusies moeten de mensen zelf trekken:

Ik wou eigenlijk geen vergelijking maken, maar alleen illustreren dat Mafell hier iets goeds heeft neergezet. Het zijn natuurlijk 2 totaal verschillende machines, de enige overeenkomst is dat ze gericht zijn op de bovenkant van de markt.
Een eerlijker vergelijking was natuurlijk tussen de PS 400 en de P1CC (maar ik had alleen de PSC 400 om mee te vergelijken).

Sommige zaken heb ik bewust ook bewust niet vergeleken.
Ik durf te wedden dat de P1CC ook veruit superieur is wat betreft doortrekkracht, maar de PSC 400 kan er ook wat van (voor een accu-machine!). Ik doe de PSC 400 dus nog niet weg , als ik ooit nog eens midden in een weiland een schuurtje moet opknappen...

Wat mensen vergeten, de prijs van gereedschap verdien je niet alleen terug door extra productiviteit. (Je hoeft maar 1 keer een peperduur werkblad te verkloten en je hebt de invalcirkelzaag die wel kan voorritsen in 1 keer terugverdiend)

Conclusie

Grappig genoeg had ik dit soort innovaties juist van Festool verwacht. Het siert Mafell dat ze hier mee komen.

Aanvulling van Sander

Op internet is veel te vinden over de nieuwe Festool Carvex decoupeerzaag dat hij niet rechtdoor kan zagen en dat er speling in de voet zit. Er zijn zelfs mensen die er stelschroefjes in frezen om hem wel recht te krijgen. Ik zeg wil je dan toch perse een Festool, neem de PS300, die oude is een stuk beter dan de nieuwe. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Festool de oude in blijft leveren.
De gedachte/ontwerp van de Carvex is prachtig, maar te snel op de marktgezet. Als het nog iets meer uitgewerkt was dan had het een pracht product geweest.

Hier nog een aanvulling van mijn klant over de Festool Carvex:
De zool hoef je niet eens in een bankschroef te zetten, na enige tijd gebruik beweegt hij steeds soepeler :-(. (ik had gezegt zet hem maar in een bankschroef en dan voel je hoe los de machine tov de zool zit, vandaar dit antwoord)

Er zit op 3 manieren speling in:

 • Je kunt de zool 1 – 1,5 millimeter naar links of naar rechts monteren tegen de body (maar nog wel steeds parallel in het begin). Hier is nog mee te leven als je jezelf aanwent de zool iedere keer op de zelfde manier te monteren (dus uiterst links of uiterst rechts)
 • - Na enige tijd kan de zool scheef gaan staan t.o.v. de body of tijdens het werk verplaatst raken en dan wordt het ergerlijk.
 • - Het verwisselbare kunststof loopvlak (waar je het antisplinterplaatje in monteert) zit ook veel te los op de zool.


 • - Overigens vertrouw ik het wisselsysteem voor het zaagblad ook niet helemaal, doordat het werk met een roterende nok kan het zaagblad worden meegenomen met de draaiing bij het vergrendelen. Ik kan niet zien wat er aan de binnenkant gebeurd bij de Carvex, maar het zaagblad wordt in ieder geval niet rotsvast in een vaste positie gewigd zoals bij Mafell!. (het lijkt er op dat het blad wel iets meer in een neutrale positie terechtkomt als de machine loopt).

  Mafell P1 decoupeer aanvulling van de klant

  Het hele mechanisme van de P1CC voelt zoveel degelijker aan, nergens speling.
  Ik heb vrijdag trouwens nog even een W+M (Wood en Metal) zaagblaadje aan de tand gevoeld: Ik had geen hout met spijkers liggen en had teveel hoofdpijn om een hamer te pakken, dus ik heb door het hout een paar 4,5mm Berner easytop schroeven geschroeft (=flink harde schroef met boorpunt) en daar doorheen gezaagd.
  Ik denk niet dat Mafell dat bedoelde met “hout met metaalresten”, maar daar kwam het blad zowaar redelijk ongeschonden doorheen (dus standaard draadnagels of schroeven zouden geen probleem moeten zijn want die zijn een stukje zachter)

  Aanmelden nieuwsbrief

  Winkelmandje

  Wis filters

  Filter

  Annuleren
  Bevestigen
  20220529 12:57:05 PC00False0FalseTrue220102