Inloggen
Winkelmandje

Vergelijk / review Mafell Erika 85 EC Vs Festool Precisio CS 70

Geplaatst op 5-8-2012 door Sander

Introductie

Het begon allemaal op het moment dat ik een zaagtafel aan wilde schaffen voor mijn jong gestarte bedrijfje Klusbedrijf Zwaan. Vanuit mijn werkgever was ik gewend te werken met de kantelzaag van De Walt. In mijn ogen een op zich prima zaag om voor professioneel gebruik mee op locatie te werken. Dit totdat ik op internet ging rond kijken, alwaar ik de Erika van Mafell tegenkwam. Ik bedacht ik dat ik meer wil gaan doen in het maken van meubels, waarbij ik graag grotere breedtes zou willen afkorten met behulp van de zaagmachine. De meeste professionele mobiele afkort zaagmachines en kantelzagen halen maximaal 30 cm en zagen dan niet meer echt strak haaks tot op de millimeter.

De prijskaartjes die aan de machines hangen vond ik echter niet onaardig, dus wilde ik de machine graag een weekje huren voor op een klus, zodat je weet en voelt hoe zo'n machine in de praktijk zaagt en alle voors en tegens tegen komt. Ook wilde ik in ieder geval twee gelijkwaardige machines tegenover elkaar zetten. De grote waardige tegenstander van de Mafell Erika werd de Festool Precisio CS 70.

Waar ik al snel achter kwam is dat het huren van deze machines niet mogelijk is, dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en beide fabrikanten benaderd, waarbij ik mijn hele verhaal open en eerlijk op tafel gelegd en gevraagd of het mogelijk is om een dergelijke machine te testen. Beide fabrikanten hadden mij binnen een paar uur teruggebeld met een antwoord en hun dealer die het alles verder af ging handelen. Door beide dealers ben ik gastvrij en open ontvangen en stonden positief tegenover mijn aanpak en waren bereid om de machine 30 dagen af te staan. Bij Festool geldt een 30 dagen niet goed geld terug garantie: ik heb de machine bij mijn vaste leverancier op leverancierskrediet gekocht. Mafell heeft een actie waarbij je machines van hen 30 dagen kosteloos kunt testen, De Erika zit niet in hun standaard pakket, maar dealer GereedschapPro en fabrikant Mafell hebben dit onderling toch geregeld. Ik hoop dat Mafell het in de toekomst wel aandurft om ook hun machine in dit actie pakket te doen: met name met zo'n grote uitgave wil je zeker van je besteding zijn en zou zo'n actie in mijn ogen heel mooi naar de klant zijn.

Bij beide machines heb ik eerst een ochtend op locatie van fabrikant/ dealer gezaagd om uitleg te krijgen en de machines te testen, maar ik bleef bij mijn standpunt dat ik beide machines echt een op een klus zou willen proberen zodat ik beide machines leer kennen en tegen alle voor en nadelen aan zou lopen. De dealer van Mafell is met het idee gekomen om een review te schrijven, wat ik eigenlijk wel een goed idee vond omdat dit volgens mij een niet zo veel voorkomende situatie en dus een unieke kans is om een review te schrijven door iemand die beide machines zo uitgebreid getest heeft.

Mijn doel is om een zo objectief mogelijke review te schrijven, puntsgewijs met alle eigenschappen van beide machines vermeld, waarin ik mijn bevindingen en waardeoordeel beschrijf. Dit zodat andere toekomstige gebruikers op basis van deze review makkelijker en sneller tot een oordeel kunnen komen wat voor hen de beste machine is, dan ik. Het heeft me namelijk wel een behoorlijke hoeveelheid geld en met name tijd gekost. Een echte slechte machine is er niet, maar beide machines hebben sterke punten en punten en punten die echt voor verbetering vatbaar zijn. Ik wil deze review dan ook aan beide fabrikanten aanbieden en hen in de gelegenheid stellen om deze informatie mee te nemen in hun doorontwikkelingen van beide machines. Ik hoop voor ons als gebruikers dat beide fabrikanten dit ook zullen doen en niet te veel in de weg gestaan zullen worden door eventuele patenten of andere gebruikersrechten.

Na mijn introductie begin ik met een beschrijving van de leveringsomvang. Daarna ga ik puntsgewijs de beide machines bij langs op punten waar ik op gelet heb. Vervolgens beschrijf ik nog van beide machines los van elkaar de positieve en door ontwikkel punten op een rijtje. Aan het eind zal ik verklappen op welke machine mijn keus is uitgevallen en wat voor mij belangrijke redenen waren.

Leveringsomvang:

Festool Precisio Cs70:  brutorijs:  € 2440,-
-          Combizaagmachine:  lengte: 72,5cm lang totaal
-          Rol/schuiftafel CS 70 ST 650: max 65 cm max afk. lengte.
-          Tafelverbreding: 41  cm extra breedte, +- 65cm vanaf het zaagblad
-          Tafelverlenging: ongeveer 72 cm achter het zaagblad als de trekzaag in het midden van de tafel staat. Als hij in de stand vooraan staat dan komen we in de buurt van de meter...
-          Lengteaanslag
-          2 zaagbladen
-          Duwstok
Bij te kopen:
-          Transportrolwielen: Transportrollen CS70 TR, bestelnr: 488064**, € 80,- Ex BTW.
-          Rol/schuiftafel: afkorten tot 92 cm mogelijk met: Schuiftafel CS70ST,  bestelnr 488059**, € 738,70 ex BTW
 
Mafell Erika 85 Ce
-          Zaagtafel: totale lengte zonder tafelverbreding: 91.5 cm, met tafelverbreding: 97cm
-          Rol/schuiftafel: 90,5 cm afkortlengte
-          Tafelverbreding: 66cm extra lengte, totaal +- 92 cm vanaf zaagblad. incl mogelijkheid uitbreiding tot freestafel.
-          Geen tafelverlenging, vanaf achterkant zaablad bij middenste stand van zaagblad: 41 cm achter het zaagblad eindigt de werktafel (inclusief tafelverbreding is dit 43 cm)
-          Lengteaanslag & afkortaanslagblokje.
-          Multiaanslag
-          Rolwielen
-          1 zaagbladduwstok

Eigenschappen op een rijtje:

Festool Precisio Cs 70

Mafell Erika 85 EC

Assemblage: 2 uur

Niet intuïtief en niet logisch, sommige zaken zie je dat ze een oplossing voor een ontwerpfout hebben bedacht, zoals de moertjes op de plakstrips omdat je deze anders niet op zijn plek kan krijgen. Beugels om de roltafel in te hangen moet je nog op de machine schroeven, ik zou zeggen: maak deze  vanuit de fabriek vast op de machine.

Ook de bevestiging van de tafelverbreding en verlenging kost veel tijd, moet je nastellen en moet je echt goed controleren of alles goed vast zit anders schiet het er weer uit. Bij Mafell is dit alles compacter, eenvoudiger en meer solide wijze van van monteren.

Assemblage: 30-45 minuten,

Intuïtief logisch, weinig extra zakjes en handleiding niet nodig. Wel zoeken naar alle houtjes die ze voor het vervoer in de machine hadden gestopt. Daar was ik de helft van de beschreven tijd mee bezig, de andere helft met het daadwerkelijk opzetten van de machine.

 

Geluid van de motor/ stilstand na uitzetten:

Eerlijk is eerlijk, bij het horen van het motorgeluid van de Festool krijg je het warm van binnen. Ook de afremtijd van het zaagblad is verbluffend snel t.o.v. de Mafell :namelijk  2 seconden na het afzetten van de motor.

Geluid van de motor/ stilstand na uitzetten:

Zagen doet ie goed, maar het geluid bij het afremmen van het zaagblad klinkt wat rammelig. Hoeft wellicht niks te betekenen, maar de Festool klinkt gewoon veel fijner voor de audiofielen onder ons. Ook de afremtijd van het zaagblad is beduidend langer, namelijk 7 seconden na het afzetten van de motor.

Stabiliteit:

Ik vind eerlijk gezegd dat de stabiliteit van de Festool echt beter moet. De verstelbare 4e poot was niet makkelijk in te stellen, ik kreeg de tafel gewoon niet echt goed stevig op oneffen ondergrond. Hij blijft wiebelig, dit zit hem ook in de ontbrekende stijfheid van het frame van de zaagtafel. Op dit punt blijft de Festool mijlenver achter bij de Mafell.

Stabiliteit:

Dit vindt ik het sterkste punt van de Mafell, wie stabiliteit zoekt moet voor de Mafell gaan. In een zin: deze staat als een huis op een rots.

Ook de verstelbare 4e poot voor oneffen ondergrond is een geniale uitvinding.  Je hoeft niet eens te bukken om hem af te stellen: 1 voetbeweging en klaar.

 

Nivelleren van de tafelverbreding met de zaagtafel:

Om de tafelverbreding en verlenging gelijk te stellen met de zaagtafel kostte veel stelwerk. Ook bevestigen van deze accessoires kostte al veel tijd,  dus daarna nog goed in stellen heb je eigenlijk niet zoveel zin meer in. Een maal goed afgesteld zou het na de allereerste keer wel allemaal goed moeten staan, maar door de manier van verbinden van de tafelverbreding en verlenging zou ik  er altijd voor kiezen om deze nog te controleren en evt. na stellen indien nodig.

Nivelleren van de tafelverbreding met de zaagtafel:

Dit gaat omdat er gekozen is voor opschuifbare linialen op de zaagtafel automatisch in 1 lijn met de zaagtafel. Kan dus ook maar op 1 manier: de goede. Strak in 1 lijn met de zaagtafel zelf en een stuk breder dan van de Festool.

Fijnafstelling maatvoering tafelverbreding:

4 kleine pruts schroefjes waarvoor je minischroevendraaiers vanuit de elektronicazaak nodig hebt, geen bijgeleverde sleutel hiervoor.

Fijnafstelling maatvoering tafelverbreding:

De rails t.b.v. de tafelverbreding op de juiste maat erop schuiven , gelijkstellen met de maatvoering van de zaagtafel en vastdraaien met inbussleutel.

Tafelverlenging:

Aanwezig. Wel fijn omdat je werkstuk wat je erdoorheen duwt nog iets langer blijft liggen. (totale lengte inclusief verlening is 72 Cm, bij zaagblad in middenstand van de tafel)

Tafelverlenging:

niet aanwezig, ik persoonlijk mis dit niet, je hebt er een stevige tafelverbreding voor terug en de tafel is van zichzelf al 20cm langer. (97 cm). Bij de middelste stand van het zaagblad eindigt het werkblad van de tafel zonder tafelverbreding 41 cm achter het zaagblad, met tafelverbreding ongeveer 43 cm achter het zaagblad.

Tafel: werkstukklem.

Indien nodig kunnen er werkstukken op de tafel geklemd worden door middel van de lijmklemmen die Festool aanlevert.

Tafel: werkstukklem:

niet aanwezig. Persoonlijk zou ik dit niet missen. Iemand anders misschien wel. Je kunt je zelfs afvragen of het veilig werken is met een geklemd werkstuk zagen. Graag niet aan beide kanten van het zaagblad.

Parallelgeleider:

Een hele fijne op zichzelf staande parallelgeleider (dus onafhankelijk te gebruiken van de multifunctionele aanslag), waardoor je de afkort stand kan laten staan en tegelijk parallel zagen. Ook het vastzetten van de parallelgeleider gebeurt solide en allemaal aan de voorkant van de tafel.

Parallelgeleider:

Lekker lang, maar het vastzetten van de parallelgeleider vindt ik maar zo zo. De knoppen die je ervoor gebruikt zijn klein, niet makkelijk bereikbaar en om de parallelgeleider aan de achterkant vast te zetten  moet je om de tafel heenlopen of er languit overheen. Dit in combinatie met het feit dat je niet tegelijk kunt afkorten en parallelzagen omdat je voor de parallelgeleider ook de MFT aanslag nodig hebt maakt het toch wel tot een serieuze beperking van de machine. Ik heb een paar keer gehad dat de parallelgeleider aan de achterkant niet goed vast zat, mijn fout natuurlijk, maar bij de Festool zou je dat niet zo snel gebeuren.

Hoekaanslag:

Prettige aanslag. Maar de geleiders zijn maar op 1 manier op de aanslag te monteren. Naar mijn idee is de voorgezette instelling af fabriek minder goed ingesteld dan die van de Mafell. Ook doordat de aanslag binnen de voorgezette stand nog beweging heeft is hij nooit helemaal zuiver en moet na gesteld worden. Echter of deze aanslag nog nastellings mogelijkheden heeft weet ik niet, alleen af fabriek was het met de meegeleverde  aanslag niet mogelijk haaks te zagen binnen de voorgezette instelling, hier moest ik hem uit halen en dan haaks afstellen alvorens te zagen.

Mulitfunctionele aanslag:

Door de multifunctionele aanslag zijn de geleiders in beide richtingen te monteren. Het grote voordeel daarvan heb ik zelf nog niet mogen ontdekken, wie mij hiervan kan overtuigen: ik houdt me aanbevolen. Wel heb wel was de MFA aanslag stijver dan de hoekaanslag van de Festool, waardoor hij tijdens het duwen minder snel uit de haak gaat. Ook is de hoekaanslag vanaf de fabriek zuiver haaks afgesteld en kan deze nog na gesteld worden. Echter doordat de aanslag in de preset nog kleine speling heeft (heen en weer tikken binnen de stand) moet je altijd de knop vastdraaien in de juiste stand en testen voordat je zuiver haaks gaat zagen.

Stofvrij zagen:

Iets meer stof dan de Mafell, niet veel maar toch. Voor mij geen heel belangrijk punt, want schoonmaken moet je toch na het zagen bij beide machines.

Stofvrij zagen:

Nagenoeg geen stof wanneer je alles goed aansluit en de verloren dunnen stroken hout goed verwijderd.

Maximale zaaghoogte: 70 mm

Vindt ik wat aan de lage kant. De meeste zaagtafels van De walt van voor de helft van de prijs, zagen hoger, ik dacht 81 mm.

Maximale zaaghoogte: 85 mm

Mooie zaaghoogte , net iets meer dan gangbaar, voor een prijs die een aardig stuk hoger ligt dan de meeste zaagtafels.

Knoppen:

 De knoppen van de Festool vond ik beduidend beter dan die van de Mafell. Groter, mooi rond, makkelijker te bereiken en goed vast te zetten.

Knoppen:

De knoppen van de Mafell vind ik te klein, niet lekker vast te draaien en minder makkelijk bereikbaar. Ik hoop echt dat Mafell hier in de toekomst iets beters voor gaat verzinnen.

Meegeleverde accessoires:

2 zaagbladen: vind ik netjes.

Duwstok

Meegeleverde accessoires:

1 zaagblad

1 afkort stop

Transpo

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 14:05:20 PC00False0FalseTrue220102