Inloggen
Winkelmandje

Review MAFELL F serie geleidelinialen, Aerofix en nog zo wat over de vloer

Review MAFELL F serie geleidelinialen, Aerofix en nog zo wat over de vloer
Geplaatst op 15-1-2013 door Sander

Het gat in de vloer

Toen wij 5 jaar geleden ons huis kochten troffen wij in de woonkamer een gashaard aan op ca 2 m2 plavuizen en tegen een gemetseld muurtje. Niet echt onze stijl, dus die ging eruit. Maar toen zaten we wel met een gat in de houten vloer – waar we dus 5 jaar omheen zijn gelopen. Tot ik me besefte dat dit dé gelegenheid was om de MAFELL linialen en de Aerofix uit te proberen! Bovendien waren we er na lang zoeken eindelijk in geslaagd om houten parketplanken te vinden die ongeveer gelijk waren aan wat er bij ons op de vloer lag.

Het Europa parket

Het vinden van de parketdelen is een verhaal op zich. Bij een reparatie aan onze vaatwasser vond ik onder die vaatwasser een paar losse plankjes die over waren gebleven van de aanleg van de vloer. Met die plankjes zijn we langs verschillende vloerhouthandels gegaan om uit te vinden wie zoiets kon leveren. Het bleek bij Europarket vandaan te komen. Die bestaan nog steeds en waren erg behulpzaam. Helaas konden parketdelen in onze maat niet meer geleverd worden, maar wel in een maat die er erg dicht tegenaan zat – die ietsje breder en ietsje dunner was. Vloerdelen met mes en groef in plaats van een klik systeem hebben ze speciaal voor ons gemaakt. Dat was tof.

De parketdelen hebben we met de MAFELL Erika aangepast aan onze maten: met de freestafel hebben we de planken smaller gefreesd en met de zaag hebben we de groef weer op diepte gemaakt. Dat hebben we met de INCRA LS Positioner gemonteerd op de Erika voor elkaar gekregen, Klik hier voor ons verhaal over de LS Positioner op de Erika.

Het gat opvullen

Onder onze vloer bleek linoleum te liggen. Om het dikte verschil tussen de oude en de nieuwe parketdelen op te vangen hebben we gezocht naar een goedkoop alternatief voor dat linoleum, wat we bij de Gamma vonden in de vorm van kunststof stroken met hout print. Op de foto’s lijkt het dus alsof we een houten ondervloer hebben – wat niet zo is. Onze ondervloer is van beton – niet zo fijn voor je zaagtanden dus. Tussen de kunststof stroken en het parket hebben we een laagje piepschuim met zilverfolie gelegd. Dat hadden we nog over van de vloer uit ons oude huis. Wie wat bewaart heeft wat.

Het gat net uitzagen met de Aerofix

De rand van het gat was niet bepaald recht. Als eerste stap hebben we daarom het gat recht uitgezaagd – precies op de naad tussen twee parketstroken. De lange snede heb ik met 2 gekoppelde MAFELL F serie geleidelinialen gezaagd die ik met het MAFELL Aerofix systeem op de vloer vast heb gezet. Het was wel even puzzelen met de slangen – wat je waarop aan moet sluiten enzo. Bij de Aerofix wordt een uitrekbare slang geleverd die je tussen het speciale Aerofx eindstuk voor de geleideliniaal en de zaagmachine in doet.
 
Maar omdat ik met 2 gekoppelde linialen wilde werken was die uitrekbare slang te kort. Daarom moesten we een beetje puzzelen met slangen. Ik heb de slangen met splitsing genomen die ik ooit voor mijn Festool Basis 1A set had gekocht. Maar zonder had ook gekund, want eigenlijk was het werken met een verlengde liniaal niet nodig. Ik had de liniaal gewoon kunnen verleggen.
 
Hoewel… met een gekoppelde liniaal had ik wel in 1 keer een perfect rechte snede, want het mooie van die MAFELL linialen is dat je ze in een handomdraai perfect uitgelijnd koppelt. Dat is toch echt wel een pluspunt ten opzichte van het koppelen van Festool linialen.
 
Linialen netjes op de lijn gelegd waar ik wilde zagen en toen de stofzuiger aangezet. Wow! Echt indrukwekkend hoe vast de linialen liggen met het Aerofix systeem! Je kan er best stevig aan trekken en rukken voordat je ze van hun plek krijgt. Daar hoef je niet voorzichtig mee om te springen.
 
De lange snede heb ik in een keer met mijn MT 55 cc gemaakt waarbij het Aerofix systeem mijn linialen perfect op hun plek hielden. De MT 55 cc kon ik met een gerust hart op de juiste diepte instellen – ik had immers een laag linoleum onder het hout zitten en daarop nog een tussenlaagje van 1 mm foam voor ik in het beton zou komen. Ik heb ‘m precies op de dikte van het hout ingesteld en in een keer de snede gemaakt. Dat ging heel mooi en het linoleum heb ik niet geraakt – zelfs het foam was heel gebleven, dat moest ik met de hand wegsnijden.
 
Detail: de (schulp)zaagsnede was aan beide zijden super strak, dus zowel aan de zijde waar de liniaal op lag als op de zijde daarnaast. Zie foto’s.

Het gat net uitzagen zonder Aerofix

Ik moest ook nog twee sneden haaks op de muur maken. Een minpuntje van de Aerofix is dan dat je het Aerofix eindstuk maar aan 1 zijde van de liniaal kan koppelen, niet aan beide zijden. Dus bij 1 van de haakse sneden kon ik de Aerofix niet gebruiken – die zou dan tussen de liniaal en de muur in komen te zitten. Niet getreurd – gewoon zonder geprobeerd.
 
Het moet gezegd worden, zonder Aerofix schuif je een MAFELL liniaal makkelijker van zijn plek dan een Festool liniaal. Een Festool liniaal heeft brede rubber strips aan de onderzijde, de MAFELL liniaal heeft smalle hardere rubber pezen. Daardoor veert de liniaal overigens wel iets minder in als je er op drukt, maar dat is een detail. Spannend was deze snede dus wel een beetje.
 
Voor de haakse sneden heb ik de KSS300 zaag gebruikt, die je ook op de MAFELL F serie linialen kan gebruiken. Met die zaag kom je net iets dichter tegen de muur aan. Spannend is wel dat je de invaldiepte instelt tijdens het zagen en dus zonder de aanslag die de MT 55 cc heeft. Je moet ook even rekenen en checken hoe je de dikte van de liniaal mee moet nemen. Koppie erbij houden dus.
 
Doordat je de KSS300 zaag zonder diepteaanslag op de juiste diepte moet brengen en de zaag dan vast moet zetten, ben je dus iets meer aan het hannesen dan met de MT 55 cc. Lukt dat zonder de liniaal te verschuiven? Ja dus, dat ging prima. Oké, je moet je hoofd erbij houden. Maar het ging prima. Maar dit keer had ik het onderliggende foamlaagje wel te pakken gehad.
 
Detail: ook nu was de (afkort)zaagsnede aan beide zijden super strak, zowel aan de zijde onder de liniaal als aan de overliggende zijde. Mooi om te zien.

Supercut en good old Lamello’s

De laatste hoekjes heb ik met een Fein Supercut gezaagd. Leuk om weer eens in een vloer te zagen met mijn vertrouwde Supercut – die ik overigens ook ooitin een grijs verleden bij Sander heb gekocht. (Weet je nog, Sander, in een beschadigde metalen koffer, voor een leuk prijsje meen ik me te herinneren).

De eerste plank heb ik met Lamello’s aan de bestaande vloer gekoppeld. Dat was even geleden dat ik met mijn Lamellofrees had gewerkt – ik gebruik die sinds ik een Domino frees heb eigenlijk alleen nog maar voor vloeren. Maar dat gaat dan ook gesmeerd.

Ook aan de kopse zijden heb ik Lamello’s ingefreesd. En in de bestaande vloer heb ik met de Lamellofrees een lange groef gefreesd zodat ik de nieuwe planken tegen elkaar zou kunnen schuiven.

Afkorten: KSS300

Bijna was ik vergeten om dit ook nog mee te nemen: het afkorten met de KSS300. Ik heb inmiddels een paar keer gesproken met de MAFELL key account manager voor Nederland. Ik heb hem elke keer gezegd dat ik vind dat de KSS300 echt een machine voor Nederland is. Bij ons is 80% van het houtwerk minder dan 40mm dik als het niet meer is. Met de KSS300 kom je daar makkelijk doorheen.
 
De KSS300 is vooral mega handig als afkortzaag. Je hebt dan een speciale liniaal van MAFELL die aan de zool van de KSS300 gekoppeld zit, de zaag glijdt daar over heen en wordt met een elastiek teruggetrokken in zijn beginpositie als je klaar bent met je snede. Onder de KSS300 afkortliniaal zitten aanslagnokken die je op elke gewenste hoek in kunt stellen. In mijn geval gewoon 90 graden. Alles wat je dan doet is:
 
1.    Een enkel streepje zetten op de rand van de parketstrook op de gewenste lengte.
2.    De KSS300 aanleggen op de parketstrook – de nokken aan de onderzijde zorgen ervoor dat de afkortliniaal precies onder de gewenste hoek ligt – in mijn geval dus precies haaks.
3.    Met je linkerhand hou je de liniaal op het hout en met de rechter start je de zaag op – en hop, weer een parketdeel precies op lengte.
 
Dat kan op je werkbank, op een systainer maar net zo goed uit de vrije hand! Super strak in één beweging. Plank na plank precies op de juiste maat en onder precies de goede hoek. Maar bovenal: heel erg snel. En dat telt als je meters wilt maken, zeker als je er je geld mee verdient. Daarom: de KSS300 is echt een machine voor Nederland, daar ben ik van overtuigd. In ieder geval voor deze Nederlander hier! En dan heb ik nog niet eens iets gezegd over de oprolbare geleideliniaal die je bij de KSS300 geleverd krijgt. De enige liniaal die ik ken die in een systainer past!

Onvolprezen WALKO

O ja – op de foto’s zie je ook mijn WALKO. Voor ik die aanschafte heeft Sander lang op me in moeten praten. En nu vergeet ik ‘m bijna. Ik kan me niet meer voorstellen hoe ik het ooit zonder heb gedaan. Ik had een Black en Decker Workmate die ongelofelijk goede diensten heeft bewezen maar o jee – zo wiebelig was. En net niet echt handig, net niet echt goed. Het was dat ik geen alternatief kende. Nou, die is er dus wel: de WALKO. Maar eigenlijk is het schande om de WALKO met een workmate te vergelijken. Je vergelijkt je MT55cc of TS55 EBQ invalzaag toch ook niet met een Einhell (het merk zegt het al: Ein Hell) of met een Gamma zaag?

De laatste strook: Bessey AV2

De laatste strook die er in zou moeten was maar een centimeter of 2 breed. Die moest ik dus van een strook parket afzagen. Normaalgesproken klem ik dan een liniaal op een strook parket met spantangen, maar die lagen beneden en de Aerofix lag me aan te staren. Waarom niet dacht ik – en toen heb ik die strook ook met de Aerofix gezaagd. Weer WOW! Dit is niet alleen handig wanneer je niet kan klemmen omdat je op de vloer werkt maar het is ook een snel alternatief voor als je wel kan klemmen! Scheelt het insteken en aandraaien van de klemtangen.

Het laatste strookje heb ik aan de laatste hele plank gelijmd, waarbij de Bessey AV2 afstandhouders nu ook als lijmtang van pas bleken te kunnen komen. Met die AV2’s heb ik de strook van de muur af tegen de laatste plank aan geklemd. Super eenvoudig – en vooral zo snel dat ik echt even na moest denken hoe ik dat vroeger ook al weer deed. Iets met spieën die ik dan wel eens thuis was vergeten en dan nog even moest zagen.

Conclusie

· MAFELL serie F linialen: goed hanteerbaar, mooi afgewerkt, je snoer blijft er niet op in een gleuf hangen, mooi in elkaars verlengde koppelbaar maar ze liggen iets minder vast dan Festool linialen, totdat je de Aerofix aanzet! Zo – dan krijg je ze echt met goed fatsoen niet van hun plek. Heel mooi – en net ietsje lichter in gewicht ook want smaller en met minder diepe groeven. Mooi spul.
· MAFELL MT 55 cc: heel precies op diepte in te stellen zonder dat je er hard over hoeft na te denken. Een invalsnede maken gaat soepel en super gecontroleerd.
· MAFELL KSS300: daar moet je iets harder bij nadenken om de juiste diepte in te stellen en het is iets meer gehannes als je hem gebruikt om in een bestaande vloer een gleuf te zagen. Maar dan! Als afkortzaag is de KSS300 echt superieur in snelheid en precisie.
· WALKO mobiele werkbank: als je die eenmaal gebruikt weet je als snel niet meer hoe je het ooit zonder deed. Stabiel, vast, soliede en multi inzetbaar.
· Fein Supercut: onmisbaar voor de hoekjes en de gaatjes waar je anders alleen met een bijtel in kwam. Inmiddels zijn er ook concurrenten met vergelijkbare zagen – maar ik zweer bij het origineel!
· Lamello’s – ik zweer erbij voor vloeren. In de praktijk bewezen.
· Bessey AV2 afstandhouders: als je ze eenmaal hebt en gebruikt dan vergeet je heel erg snel hoe je ooit aan het hannesen was met spietjes en blokjes bij het leggen van een vloer. HANDIG met hoofdletters dus.

En dat allemaal van GereedschapPro. Dank je wel Sander, voor het keer op keer met geduld en uithoudingsvermogen overtuigen van deze eigenwijze timmerfreak!

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 13:12:14 PC00False0FalseTrue220102