Inloggen
Winkelmandje

Klantentest met grote vlakschuurmachines van Festool, Mafell en DeWalt

Klantentest met grote vlakschuurmachines van Festool, Mafell en DeWalt
Geplaatst op 7-1-2014 door Sander

Grote vlakschuurmachines en test facetten

In mijn vriendenkring zitten meer klussers met mooie gereedschappen. Ik ben even gaan rondvragen of er iemand ook een grote vlakschuurmachine in zijn assortiment had. Gelukkig kreeg ik snel respons. Het was een Dewalt schuurmachine. Deze kon ik gelukkig lenen voor mijn test.De test heb ik onderverdeeld in een aantal facetten die belangrijk zijn voor het kopen van een schuurmachine. Deze zijn in mijn ogen belangrijk, het kan zijn dat iemand anders andere dingen belangrijker vind.

Hanteerbaarheid

Onder hanteerbaarheid heb ik vooral gekeken hoe deze machine zich gedraagt tijdens het schuren. Ook het gevoel van de machine hoe deze in de hand ligt speelt een rol.

Mafell; de machine ligt fijn in de hand. Een minpuntje voor mij persoonlijk is de knop aan de voorkant. Ik heb namelijk redelijk grote handen, waardoor de duim tegen de bovenkant van de machine komt.
Tijdens het schuren gedraagt de machine zich rustig. Hij is goed uitgebalanceerd en “trekt” niet naar een kant.
Het gewicht van deze machine is 2700 gram.
De lengte van het snoer is goed.

Festool; deze machine ligt goed in de hand. De ronde knop aan de voorkant is erg fijn. Zeker als je grote handen hebt.
De Festool machine gedraagt zich als beste van de drie machines. Hij komt langzaam op toeren en “trekt” niet naar een kant.
Het gewicht van deze machine is 2500 gram.
De lengte van het plug-it snoer is goed. Deze is natuurlijk wel te vervangen voor een langer exemplaar. Op dit onder scoort de Festool het best.

Dewalt; deze machine ligt van de drie modellen het prettigst in de hand. De knop aan de voorkant is perfect.
De Dewalt gedraagt zich erg onrustig tijdens het schuren. Je merkt dat hij constant naar een kant wilt gaan.
Het gewicht van deze machine is met zijn 2800 gram wel het zwaarst.
De lengte van het snoer is goed.

Opbergen
De Festool en Mafell hebben bijna dezelfde opbergsystemen. Beide schuurmachines zitten in een systainer. De Festool systainer met het nieuwe sluit mechanisme scoort wat mij betreft iets beter als de Mafell systainer.
De opbergkoffer van Dewalt scoort zeer slecht. De beschikbare ruimte in het kleine koffertje is eigenlijk al te krap voor de machine zelf laat staan voor nog extra schuurpapier en filter.

Stofafzuiging

Bij deze test heb ik de drie schuurmachines aangesloten op mijn stofzuiger.
Op de plank mdf heb ik extra schuurstof gelegd en ben ik even flink gaan schuren.
De stofafzuiging van de Dewalt is redelijk. Het geschuurde oppervlak is redelijk stofvrij.
Als je met je hand over het geschuurde oppervlakte glijdt merk je dat er iets van stof op je hand blijft zitten. Het extra gelegde schuurstof zuigt hij niet op. Dit duwt of blaast hij van je werkstuk af.
 
De Festool schuurmachine zuigt het stof erg goed weg. Het geschuurde oppervlak is stofvrij. En het extra schuurstof is deels opgezogen.
 Bij de Mafell is het werkstuk stofvrij en het extra schuurstof is wat meer opgezogen als de Festool.  Maar zoals het stof wordt opgezogen zoals het filmpje van Mafell doet geloven is wel wat sterk overdreven. Zeker als het puntstuk erop zit.

Geluid
Tijdens deze test heb ik de deze drie machines in de lucht gehouden en op volle toeren laten draaien. Ik heb er bewust niet voor gekozen om daadwerkelijk te schuren met de machines tijdens deze test.
De machine die het meeste geluid maakt is de Dewalt. Je hoort bij deze machine echt het mechaniek en de schuurzool bewegen. Tevens maakt de motor behoorlijk veel geluid.
De Festool en de Mafell ontlopen ook bij deze test elkaar niet zo veel. De Mafell is iets in het voordeel omdat het geluid in lager is als de Festool. Maar beide machines zijn stukken beter als de Dewalt.

Afname snelheid

Ik heb een stuk mdf geverfd en in drie gelijke vlakken verdeeld. Voor alle drie de machines heb ik steeds een nieuw stuk Abranet P100 gebruikt. Verder heb ik de machines aangesloten op een stofzuiger en de zool voorzien van een beschermlaag UVA-SA.
Ik kan jullie verzekeren dat ik deze test in alle eerlijkheid heb gedaan. Ik heb hetzelfde schuurpatroon aangehouden en geprobeerd op alle machines evenveel druk uit te oefenen.
De stand is geworden.
Dewalt deed er 1 minuut en 13 seconden over.
Festool deed er 59 seconden over.
Mafell deed er 47 seconden.
De Mafell heeft deze test gewonnen gevolgd door de Festool. De snelle rekenaar kan zien dat er 12 seconden tussen de nummer een en twee zit. En 26 seconden tussen de nummer een en drie.
De Mafell heeft deze test gewonnen.

Trillingen

Voor dit hoofdstuk heb ik me echt een suf geschuurd om dit goed en eerlijk te kunnen beoordelen.
De Dewalt scoort op dit vlak echt het slechtst van de drie machines. Na een goed half uur schuren leek het wel op ik een beton trilnaald in mijn handen hebt gehad. Mijn hand voelde dof en vol tintelingen.
De Festool en de Mafell scoorde op dit vlak echt stukken beter. De hoeveelheid trillingen aan de handvat aan de voorkant zijn gelijk. Hier merk je tussen de twee machines echt geen verschil. Maar kijk je naar het lange handvat aan de achterkant is dit een heel ander verhaal. Ik denk dat iedereen wel het filmpje heeft gezien dat er een glas water op de handgreep wordt gehouden van een Mafell en een ander merk.
Bij de Mafell merk je gewoon dat een groot deel van de trillingen wordt opgevangen door de rubber ophanging. Daarom scoort de Mafell op dit vlak echt het beste.

Conclusie
Naar aanleiding van de door mij uitgevoerde testen kan ik mijn persoonlijke voorkeur aan jullie vertellen.
De Dewalt is een machine die ik persoonlijk niet zou kopen. Ik denk dat er voor dit geld een betere machine te koop is. De Dewalt is voor 300 euro te koop.
De Mafell en Festool ontlopen elkaar niet zo veel. De Festool heeft een aantal sterke punten en de Mafell heeft deze ook.
De prijzen van de Festool en Mafell zijn een stuk hoger dan die van de Dewalt. Deze machines kosten rond de 500 euro.
Wat mij betreft heeft de Mafell de voorkeur. Maar ik denk dat er ook legio mensen zijn die kiezen voor de Festool. En ik schrijf het nogmaals; nee ik moest de Mafell niet verkiezen boven de Festool van Sander. Want ik wil gewoon de beste machine hebben. Of dat nou een Bosch, Makita of Black&Decker is maakt mij echt helemaal niet uit.

 Deze testen heb ik met veel plezier gedaan en ik hoop ook dat jullie deze testen ook leuk en zinvol vonden

Technische gegevens:

  Mafell Festool DeWalt
Opgenomen vermogen : 450 W 330 W 350 W
Afmeting schuurvlak : 115 x 230mm 115 x 225mm 113 x 280mm
Onbelast toerental: 4000 - 24000 1/min 4000 - 10000 1/min 12000 - 22000 1/min
Schuuruitslag: 2,6 mm 2,4 mm 2,5 mm
Aansluiting stofafzuiging Ø : 27 mm 27 mm 27 mm
Gewicht: 2700 gram 2500 gram 2800 gram

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 14:26:41 PC00False0FalseTrue220102