Inloggen
Winkelmandje

Review Boeshield Blade & Bit, T9 Rust and Corrosion Protection en Rust Free

Review Boeshield Blade & Bit, T9 Rust and Corrosion Protection en Rust Free
Geplaatst op 10-7-2014 door Sander

Probleem 1: blank metaal van houtbewerkingsmachines

Ik heb een paar apparaten die werkbladen van blank metaal hebben: een Metabo lintzaag, een Mafell AD160 schaaf en vandiktebankje en een kolomboor. Dat metaal wordt over de tijd dof en stroef. Niet handig.
 
Na wat rondbellen en navragen kreeg ik van iemand een potje Waxilit glijmiddel voor houtbewerkingsmachines. Prima spul, maar wel een beetje bewerkelijk om goed gelijkmatig uit te smeren. Maar goed, het werkt.
 
In de doos die ik van Sander kreeg vond ik een spuitbusje Boeshield T9 rust and corrosion protection. Dat is een smeer en beschermmiddel met wax – maar zonder siliconen en zonder teflon. Het is zeer geschikt voor houtbewerkingsmachines. Het laat een gladde beschermende laag achter die je machine beschermt. Als je het uitsmeert ziet je machine er weer goed uit en je hout glijdt er prima over.
 
Als eerste heb ik T9 op mijn schaafbank gespoten en uitgewreven. Mijn AD160 heeft een glad oppervlak. Dat ging super makkelijk en snel. Na het uitwrijven voelt het oppervlak een heel klein beetje was achtig aan – beschermd en klaar voor gebruik. Wat me opviel is hoe gemakkelijk het aan te brengen is. Even sprayen, doekje erover en klaar.

Daarna was de lintzaag aan de beurt. De tafel daarvan is in een richting geborsteld – er zitten zeg maar hele kleine ondiepe groefjes in het metaal. Beetje sprayen en uitwrijven. Er kwam troep van het metaal af, iets van vuiligheid. Ik denk dat het sporen hars met zaagsel en stof was, maar er zat ook iets rossigs in – ik denk een heel klein beetje roest. Na het uitwrijven van de T9 glom de tafel van de lintzaag weer, het matte van het vuil was eraf. En de tafel voelde goed beschermd – en klaar voor zagen.
 
Als laatste heb ik de T9 op mijn kolomboor uitgeprobeerd. Ik heb een redelijke kolomboor, maar niet echt super. Zo een uit China, maar dan we uit een iets hogere prijsklasse. Blank metaal met borstelpatroon. Daar zat ook vuil op – het voelde stroef. T9 erop, uitwrijven en het zag er ineens weer aantrekkelijk uit!
 
Na het schoonmaken en poetsen heb ik de machines ook gebruikt. Wat is het toch fijn om met een schone gesmeerde machine te werken! Schoonmaken en onderhouden met T9 gaat snel en makkelijk en het resultaat is goed.

Eindoordeel Boeshield T-9:
Boeshield T9 is een blijvertje. Snel en gemakkelijk voor het schoonmaken en onderhouden van blank metaal van houtbewerkingsmachines. Prima spul, fijn om te gebruiken, mooi en goed beschermd resultaat.

Probleem 2: hars

Ik werk graag met hout. Soms loop ik tegen een partijtje jong hout aan waar we iets mee willen. Een vriend had een enorme berg Russisch vurenhout en grenen – ongeschaafd. Daar wilde we graag geschaafd hout van maken met mijn kleine Mafell AD160 schaafbankje. Dat ging prima, maar aan het einde van de dag zat de geribbelde intrekrol helemaal vol met hars. Hoe ging ik dat weer schoon krijgen?
 
Op dat moment had ik nog niets voor het verwijderen van hars. Ik heb het met Coleman branderbenzine gedaan. Hars lost op in benzine. Maar het is link want erg brandbaar, de werkplaats stonk naar benzine en mijn handen sloegen wit uit na een tijdje. Niet echt aangenaam.
 
In de doos van Sander trof ik een spuitbusje Boeshield Blade & Bit aan. Dat is gemaakt om hars en ander vuil van zaagbladen en frezen te verwijderen.
 
Ik had de intrekrollen van de Mafell AD160 al schaafbank al eerder met benzine schoongemaakt – maar het resultaat was nog niet zoals ik wilde. Daarom heb ik het nog een keer gedaan met Boeshield Blade & Bit. Op de rol gesprayd en met een doekje uitgewreven en gepoetst. Dat ging aangenaam. Als je het een beetje in laat trekken dan gaat het ook goed bij dikkere vervuiling. Het ruikt aangenaam en het werkt prettig. Het hars kreeg ik goed weg.

Daarna heb ik Boeshield Blade & Bit uitgeprobeerd op een paar Festool Domino XL vingerfrezen, waarmee ik in steigerhout had gefreesd. Hars en ander aangekoekt vuil ging prettig makkelijk van de frees af. Je moet wel even poetsen en hardere stukjes met je nagel wegduwen. Het resultaat was stralend. Ik heb er daarna een beetje T9 overheen gesprayd en uitgewreven voor bescherming.
 
Nog een testje: hars op een kogellager op een Hebor afrondfrees. Erg hinderlijk want daardoor loopt de frees niet lekker over het hout. Boeshield Blade & Bit op een doekje en erop gedept. De hars kwam vlot los, het lager werd weer stralend schoon.
 
Eindoordeel Blade & Bit cleaner:
Boeshield Blade & Bit is ook een blijvertje. Schone zaagbladen en schone frezen leveren strakker en mooier werk. En ze gaan langer mee! Boeshield Blade & Bit maakt het schoonmaken van vervuilde zaagbladen en frezen een makkelijk en aangenaam klusje, ook als ze er hars op zit.

Probleem 3: roest op gereedschap

Het komt niet vaak voor dat ik roest op mijn gereedschap heb zitten. Dan moet er toch wel iets fout zijn gegaan. Maar het gebeurt wel af en toe dat ik roestig gereedschap in handen heb. Bijvoorbeeld een ijzeren hamer die ik vond in een rommelschuurtje. Niet echt een juweeltje maar wel goed bruikbaar. Jammer alleen dat ie zo roestig is.
 
Op het derde spuitbusje in de doos van Sander stond “Rust Free”. Dat heb ik ook uitgeprobeerd. Op de hamerkop gesprayd en daarna heb ik de kop met een doek en een schuursponsje schoongepoetst. De roest kwam goed los, de kop werd goed schoon. Maar het spul zelf is onaangenaam om in te ademen merkte ik, ik moest ervan kuchen, het irriteerde. Even de inhoudsopgave bekeken. Er blijkt fosforzuur in te zitten – wat overigens ook in cola zit, maar dan in een veel kleiner concentratie. Cola kan je ook gebruiken om roest weg te halen. Eigenlijk is Boeshield Rust Free dus een soort super cola, maar dan niet voor intern gebruik. En je moet het dus niet opsnuiven, daar krijg je irritatie van in je luchtwegen.
 
Eindoordeel RustFree:
Boeshield Rust remover is effectief in het verwijderen van roest. Het is een soort super cola. Je moet het alleen niet opsnuiven, het irriteert je luchtwegen. Goed geschikt om oud gereedschap op te knappen. Wel even vooraf uitproberen in een hoekje om te kijken wat het effect is.
 
Het effect was indrukwekkend. De roest ging van de hamerkop af, zwartig ijzer bleef achter. Daar heb ik T9 op gesprayd ter bescherming. En ineens was die oude verroeste hamer een oude hamer. Ik denk dat ik de kop beter vast ga zetten, dan heb ik er een oude fijne hamer aan.

Boeshield: doen of niet?

Met Boeshield Blade & Bit, T9 Rust and Corrosion Protection en Rust Free kan je je houtbewerkingsgereedschap goed en snel schoonmaken en onderhouden. Een must voor zie kwalitatief goed gereedschap heeft en dat snel en goed wil onderhouden. Ik ben voor. Mijn advies aan Sander is dus: doen!

En mijn advies aan iedereen die goed gereedschap gebruikt:
Onderhoud is behoud!
Zorg dat je Boeshield Blade & Bit, T9 Rust and Corrosion Protection en Rust Free in huis krijgt.
Goed voor je gereedschap en eenvoudig en snel te gebruiken. Aanrader!

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220525 21:50:46 PC00False0FalseTrue220102