Inloggen
Winkelmandje

Kaizen foam review: Eindelijk is de systainer en T-Loc systainer compleet

Geplaatst op 21-9-2015 door Sander

In the old days

Ik had wel eens eerder een inlay van foam gemaakt voor gereedschap, dat was toen de polystyreen inlay van mijn oude Skandia doppenset het begaf. Ik heb toen met een soldeerbout gaten gebrand in een roze stuk foam dat ik ergens had gevonden. Het resultaat was prima, tot op de dag van vandaag liggen mijn Skandia doppen prima in hun kistje. Maar gezond was het niet, die smeltlucht. En makkelijk was het ook niet echt. Later heb ik ooit bij Sander een andere doppenset gekocht met een paar extra onderdelen erbij. Die doppenset zat tot mijn vreugde al meteen goed in schuim. En om de extra onderdelen erbij te krijgen heb ik er toen gaten bij gesneden. Dat werkte goed, alleen om het schuim op de juiste diepte te peuteren, dat was wat lastig. Ik had het daar met Sander over en hij kwam toen met het Kaizen foam. Dat heeft horizontale laagjes die je makkelijk van elkaar trekt. Daardoor kan je een gesneden gat dus makkelijk op diepte maken door er gewoon laagjes uit te trekken. Klonk goed!

Maar dan wel voor een Systainer graag

Mooi spul dus, dat Kaizen foam – maar ik wilde het wel graag passend in mijn systainers hebben. Je kan een stuk foam kopen en dat dan zelf op maat snijden, dat kan, maar waarom zou het niet meteen op maat kunnen zijn? Sander ging weer op zoek en vond een adres waar het foam op maat gesneden zou kunnen worden, wanneer je precies de maat op zou geven waarin je je het wil hebben. Toen bleek alleen dat er niet zomaar aan een tekening van de bodem van een T Loc systainer te komen was. Dus ben ik een avond heel zorgvuldig gaan meten aan de bodem van een T Loc en tekenen in AutoCAD – en toen had Sander wel de tekening die hij nodig had. Daarmee heeft hij een proefstuk besteld. Dat kwam na enige tijd wachten en tot mijn geruststelling paste het zuigend in een systainer – in een keer raak.

Eindelijk uitproberen…

Ik kreeg van Sander een teststuk van het Kaizen foam mee dat dus precies op maat was voor een T-Loc systainer – om uit te proberen. Leuk! Maar waar zou ik het eens op uitproberen? Denk denk… Toen schoot me te binnen dat ik een tijd geleden bij Sander freessjabonen had gekocht om scharnieren te plaatsen in deuren en sponningen. Die lagen in belletjesplastic in een systainer. Dat kon beter!

Stap 1: indeling van de systainer bedenken
Als eerste moet je bedenken wat je waar in de systainer wil. Daarbij is het ook aan te raden om na te denken over de gewichtsverdeling in de systainer, zodat de systainer lekker draagt en niet (te veel) uit balans is. Alles moet ook mooi naast elkaar passen natuurlijk. Misschien wil je ook een logische ordening van de dingen in de systainer? En misschien een extra vakje voor losse onderdelen? Dat moet je eerst bedenken. Ik heb dat gedaan door de dingen die ik in het foam wilde zetten op het foam te leggen en te schuiven tot ik tevreden was.

Stap 2: snijdiepte bedenken
Daarna moet je even bedenken hoe diep je de onderdelen in het foam wilt laten vallen. Eventueel moet je dikker foam of meerdere lagen foam gebruiken. Voor mij was het dikke foam dat ik mee had gekregen ideaal.

Stap 3: contouren uitsnijden
Met een uitschuifmes (zo een afbreekmes dat nog niet helemaal op is) snij je het contour uit van de dingen die je in de systainer in het schuim wilt hebben. Ik heb dat gedaan door voorzichtig om die dingen zelf heen te snijden. Wanneer je het contour eenmaal in het foam hebt gesneden kunnen de dingen opzij.

Stap 4: op diepte snijden
Door het uitschuifmes net zo ver uit te schuiven als je in het foam wilt snijden, kan je precies zo diep snijden als je in gedachten hebt. Ik heb, om het gelijk spannend te maken, tot vlak boven de onderkant van het foam gesneden, ik wilde maar 1 laagje laten zitten. Want als ik iets uitprobeer, dan vind ik een beetje uitdaging wel leuk.

Stap 5: laagjes pellen
Nadat je op diepte hebt gesneden is het laagjes eruit pellen. En dat is het moment waarop hat handige van Kaizen foam blijkt! Met een beetje oefening trek je het foam heel mooi horizontaal eruit, dankzij de horizontale gelaagdheid.

En klaar ben je!

Foam in de systainer stoppen, spullen in het foam leggen en genieten van het resultaat.

Daar liggen mijn freessjablonen dan netjes bij elkaar, met de koppelstukjes voor de rails, het bovenblokje, een zakje voor reserve schroefjes en de hoeken mepper. Alles goed op zijn eigen plek, klaar om mee te gaan naar een deurenafhangklus. Ik heb er nu al zin in!

En past het ook in een Classic systainer?

De Classic systainer, die zonder de T Loc dus, heeft net een iets andere bodem. De ribben zitten net iets anders en aan de voorzijde is de Classic gewoon iets ruimer. Nog een reden waarom de Classic toch ook wel fijn is. Als je het ten minste niet erg vindt om af en toe wat vaseline ofzo op de sluitingen te smeren zodat ze wel makkelijk open willen gaan. Ja, het past. Enkel zitten de ribben dus net anders. Mocht je dat niet mooi vinden, dan moet je een sneetje maken op de plek van de 4 ribben die anders zitten. En dan past het weer zuigend.

Conclusie

Ik heb binnen een uur, inclusief het maken van de fotootjes, het schuim op maat gemaakt voor de freessjablonen in de oranje T LOC BFI systainer. Het was de eerste keer, het was een beetje proberen. Ik denk dat het me een tweede keer binnen een half uur lukt of misschien ook wel sneller. De Freessjablonen en de hulpstukken liggen mooi strak in het schuim. Het wegpellen tot op de laatste laag ging goed. En het maken van een uitsnijding met meerdere niveaus voor de hoekenmepper ging ook goed. Het op maat snijden en pellen van Kaizen foam om je spullen netjes strak en goed beschermd in een systainer op te kunnen bergen is een klein klusje voor tussendoor. Zo gebeurd. En het resultaat is super mooi strak. Kortom: doen!

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 13:35:05 PC00False0FalseTrue220102