Inloggen
Winkelmandje

Zelfbouw zaag/freestafel met een Festool CS70, Incra LS Positioner, miterslider en freeslift.

Geplaatst op 24-4-2017 door Sander

Het ontwerp met sketchup

Bij het ontwerp ben ik uitgegaan van mijn oude zaagtafel, maar heb ik de pijnpunten willen aanpakken. Een aantal van de verbeterpunten zijn al genoemd in de inleiding en werden opgelost door het gebruik van de CS70 (zaaghoogte, hoekinstelling, TS55 eruit halen). De andere problemen heb ik tijdens het ontwerpen proberen op te lossen.

Het idee was om een relatief compacte en verplaatsbare zaag/freestafel te maken. Mijn werkplaats is een garage, dus ik heb niet de plaats voor een grote zaagtafel. Ik hoef er ook geen volledige houten platen op te kunnen verzagen, want daar gebruik ik mijn invalzaag voor. Daarnaast wilde ik dat de zaagtafel nauwkeurig is en wilde ik mijn Incra Miter en LS Positioner hergebruiken.

In eerste instantie wilde ik een Incra of Woodpeckers Router Plate met een Triton TRA001 gebruiken. Maar vanwege de kosten heb ik daar vanaf gezien. Wel heb ik het ontwerp zo gemaakt dat ik deze relatief eenvoudig nog kan toevoegen.

Het was vooraf duidelijk dat ik met aluminium profielen van Item24.nl wilde werken. De voordelen zijn dat het veel stijver zijn dan vergelijkbare houten balken en dat het nauwkeuriger werkt. Een nadeel is dat ze een stuk duurder zijn dan houten balkjes.

In Sketchup heb ik een aantal ontwerpen gemaakt, totdat ik het juiste ontwerp te pakken had. Een aantal ontwerpen werden te duur en anderen hadden technische problemen. Uiteindelijk ben ik tot een ontwerp gekomen dat bestond om uit een frame constructie rond de CS70 en rechts daarvan een (vaste) verlenging met de frees en de Incra LS Positioner. Ik heb de frees tussen de LS Positioner en de CS70 gezet, zodat ik de maximale zaagbreedte tussen de zaag en de LS Positioner had (ruim 60 cm). Het nadeel hiervan is dat de maximale afstand tussen de frees en de LS Positioner maar beperkt is.

Daarnaast heb ik een afneembare scharnierende verlenging gemaakt. Deze kan zowel aan de achterkant als aan de zijkant bevestigd worden en daarmee dienen als tafelverlenging en als tafelverbreding. Deze kan ook naar beneden geklapt worden om minder ruimte in te nemen. Door 2 schroefjes los te maken kaan ik de verlenging eruit schuiven en op een andere plek bevestigen. Ook heb ik 2 verwijderbare poten gemaakt. Deze ondersteunen de rechterkant van de tafel, zodat de tafel niet omvalt bij het frezen en de andere poot is voor de verlenging. De poten schuif je er gemakkelijk op en zijn met 1 schroef vast te zetten.

Het blad is van 6 mm HPL gemaakt. HPL is een kunststof, zoals Trespa. Op de meeste plaatsen is het blad gemaakt van 2 lagen om extra stevigheid te geven. Bij de freestafel zijn het zelfs 3 lagen. HPL had de voorkeur boven betonplex omdat het krasvaster en steviger is.

Tip:
gebruikt metaalboren om in HPL te boren, want deze geven een mooier resultaat dan houtboren. Ook worden houtboren snel bot van HPL. Hetzelfde geldt voor het zaagblad: zaag het met een vlak/daktand-blad dat voor kunststof (Trespa)/aluminium is.

Het frame van aluminium profielen

Het frame is gemaakt van aluminium profielen van Item24. In overleg met de vertegenwoordiger van Item heb ik gekozen voor profiel 8 licht. Dit is een profiel van 40 x 40 mm en dan de lichte versie. De aluminium wanden van het profiel zijn dunner, waardoor het geheel lichter is. De sterkte is nog steeds meer dan voldoende. Ook de scharnieren, wielen en stelpoten komen van Item. Het is allemaal niet goedkoop, maar absoluut kwaliteit.

Item heeft een groot aantal verbindingen en ik heb vooral gebruik gemaakt van de standaard en automatische verbinding. Bij de standaard verbinding moet je schroefdraad tappen en een gat in het profiel boren. Hoewel ik vooral een houtbewerker ben, viel het in elkaar zetten van het frame erg mee. Even een jig maken, zodat ik de gaten snel en op de juiste plaats kan boren. Gelukkig kon ik een goede tapset lenen van mijn werk, zodat het tappen van de schroefdraad ook geen probleem was.

Het frame bestaat uit 4 staande poten, waarvan er 2 met wielen zijn en 2 met stelpoten. Vier wielen zou het geheel gemakkelijker te verplaatsen maken, maar instabieler bij het zagen. Tussen de poten zitten 2 liggers, waarop de CS70 staat.

Achteraf gezien zou ik het ontwerp iets aangepast hebben. Nu heb ik de horizontale balk aan de achterkant in 2 stukken gemaakt. Ik had dat beter uit 1 stuk kunnen maken. Ik had daarvoor een aantal aanpassingen moeten doen, dus heel gemakkelijk zou dat niet zijn. Maar het zou als voordeel hebben dat het geheel wat stijver zou worden en dat tafelverlenging ook voor de frees gebruikt zou kunnen worden. Het blad van HPL is vastgezet door strips HPL tussen de openingen in de aluminium profielen te stoppen. Vervolgens een verzonken schroef door beide lagen HPL gezet.

Zagen met een miterslider en mitertrack op de CS70

Bij de voorbereiding van het project voorzag ik een probleem. Hoe kan ik de Incra 1000SE Miter gebruiken op de CS70, omdat de CS70 geen sleuf voor een dwarsgeleider heeft. Op het internet stellen veel gebruikers dezelfde vraag, maar ik kon eigenlijk geen antwoorden vinden. Een vriend heeft in zijn Bosch tafelzaag de sleuven laten uitfrezen door een machinebouwer, zodat de Incra miter past. Ik wilde dit ook laten doen. Totdat ik een veel simpelere oplossing vond. De CS70 heeft een aluminium bovenblad dat uit verschillende stukken bestaat en deze stukken zijn net iets dunner (ongeveer 0,6 mm verschil) dan de Incra Miter track. Ik heb links van het zaagblad 1 stuk van het bovenblad gehaald en daar over de lengte de breedte van de Miter Track gehaald. Daarnaast heb ik de een klein stukje aan de voorzijde uit het profiel van de CS70 afgehaald. Daarna paste de miter track al. De track heb ik ondersteund door een strook HPL, om doorbuigen te voorkomen. Dat was bij elkaar maar weinig werk! Ik heb gekozen om een gecombineerde Miter / T-Track om in de toekomst wat flexibeler te kunnen werken met jigs, zoals een zaagslede. Van voor tot achter verloopt de track minder dan 0,2 mm. Niet slecht voor een houtbewerker!

De zaag staat op de dwarsliggers van het aluminium frame en het blad van de zaag ligt gelijk met het HPL. Het HPL heb ik laten aansluiten met de zaagtafel om een zo soepel mogelijke overgang te maken. De zaagtafel zit vastgezet aan het frame. Hiervoor heb ik de bevestigingen voor een Festool tafelverlenging gebruikt. Die had ik toch niet meer nodig en door er 1 gaatje in te boren kon ik de CS70 goed vastzetten.

Frezen

Zoals al eerder gezegd wilde ik eerst voor een Trition frees met een Incra/Woodpreckers Router Plate gaan. Het voordeel hiervan is dat de frees een ingebouwde lift heeft en veel meer vermogen dan mijn Festool OF1010. Echter heb ik er vanwege de kosten vooralsnog vanaf gezien.

Voor mijn oudere zaag/freestafel had ik als test een zelfgebouwde freeslift gemaakt en die beviel eigenlijk zo goed dat ik deze voor de nieuwe zaag/freestafel heb hergebruikt. Het belangrijkste onderdeel is een spindel voor een CNC-machine. Hier heb ik een bakje aangemaakt dat tegen een van de geleidestangen van de frees duwt en zo de frees omhoog duwt. Dit systeem is geïnspireerd op het systeem dat Festool gebruikt in haar CMS-systeem. Op het einde van de spindel heb ik de kop van een bout (met imbus-aansluiting) gelijmd. De kop van de bout zit verzonken in het bovenblad van de tafel, waardoor ik met een imbussleutel aan de bovenkant van de tafel de hoogte de frees kan instellen.

Aan de onderzijde van het blad heb ik een derde laag HPL aangebracht. In deze laag is de contour van de frees uitgezaagd. Dit zorgt er voor dat ik de OF1010 er gemakkelijk en precies in kan plaatsen. De frees wordt op zijn plaatst gehouden door 3 klemmen die bij elkaar 170 kg druk kunnen weerstaan. Dat is meer dan voldoende om frees op zijn plek te houden. Deze derde laag HPL is met schroeven vastgezet, zodat ik deze gemakkelijk kan verwijderen voor het geval ik een ander model frees wil gaan gebruiken.

In het bovenblad heb ik een Miter track toegevoegd, zodat ik ook de incra miter kan gebruiken bij het frezen. Zo kan ik veilig de kopse kant van een stuk hout frezen. Daarnaast kan de track gebruikt worden voor diverse jigs.

De frees wordt in een stopcontact gestoken, dat verbonden is met een aan/uit-knop. Deze heb ik uitgezocht dat deze gemakkelijk uitgezet kan worden in geval van nood, maar niet per ongeluk aangezet kan worden. De frees zit op een apart circuit, zodat je niet per ongeluk de frees aan kunt zetten als je wilt zagen (of omgekeerd).

Conclusie

De build is nu een weekje af. Het was meer werk dan ik had gedacht, maar het is wel de moeite waard. Ik heb nog niet veel tijd gehad om veel te zagen of te frezen. Maar die paar kleine dingen die ik heb gedaan gingen veel sneller en soepelder dan met de oude zaag/freestafel. De tafelverlenging werkt fijn en is snel te verplaatsen om als tafelverbinding te gebruiken. Het hout glijdt soepel over het HPL en alle bedieningen voor de CS70 en OF1010 zijn gemakkelijk bereikbaar. De CS70 heeft veel meer power dan de TS55 en dat merk je met zagen.

Het verrijden gaat ook goed. Maar achteraf had ik beter voor iets grotere willen kunnen kiezen. Nu hebben ze een diameter van 75mm en zou beter voor 100mm gaan. Maar dat is eigenlijk in van de weinige minpunten van de zaag.

Al met al ben ik zeer tevreden over deze zaag/freestafel. Het is relatief compact, maar toch een zeer precieze machine. Veel vermogen en handig te bedienen. Kan er wat aan deze zaag/freestafel verbeterd worden. Sander (van GereedschapPro) vindt dat er beter een Mafell Erika in had gekund. Maar die zijn tweedehands bijna niet te vinden (en de build was nu al duur genoeg).

In overleg met GereedschapPro is er gekozen om geen bouwpakket te gaan verkopen, maar wel de bouwplannen van deze build beschikbaar te stellen. We twijfelden daar eerst nog over. De reden hiervoor is dat het eerste ontwerp nog een paar foutjes had, die ik tijdens het bouwen heb opgelost. Het aanpassen van mijn ontwerp om deze foutjes eruit te halen zou kunnen leiden tot nieuwe foutjes. Daarnaast is het een behoorlijk intensieve build, die ook wat technische vaardigheiden vereist. Dat kunnen we in een bouwpakket niet voorkomen, zonder dat het voor ons tijdsintensief is (en daarmee duur).
We denken aan enkele Sketchup-tekeningen en een bestellijst van Item en de maten van een gedeelte van de HPL-stroken/platen. Let op het is wel een richtlijn, want zoals ik al zei zitten er nog wel wat kleine dingen in en heb ik een aantal maten bepaald tijdens de bouw, maar dan hebben jullie in ieder geval een leidraad en een idee hiervan.

Dan rest nu alleen nog maar de foto’s, zie hieronder.

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 12:47:16 PC00False0FalseTrue220102