Inloggen
Winkelmandje

Zelfbouw zaagtafel met als basis een Incra LS Positioner

Zelfbouw zaagtafel met als basis een Incra LS Positioner
Geplaatst op 28-8-2017 door Sander

Incra freestafel met de LS Positioner

Omdat ik ook meer met mooie houtverbindingen wil gaan werken had ik al een Incra freestafel aangeschaft met de LS Positioner. Dus had ik al een aantal elementen die je nodig hebt voor een nauwkeurige zaagtafel. Ergens onder in de doos met elektrisch gereedschap had ik nog een oude Phython cirkelzaag liggen. Ooit aangeschaft om laminaat te leggen in een periode toen ik nog geen geld uitgaf aan kwaliteits gereedschap, dus het was maar de vraag wat ik hier van kon maken.

Cirkelzaag in een Magna Lockplate gemaakt

Om te testen heb ik eerst een inlegplaatje van MDF gemaakt dat op de plek van de Magna Lockplate paste. Zaag onderste boven er op gemonteerd en na een beetje afstellen om alles vlak en haaks te krijgen een paar plankjes gezaagd om te kijken hoe het allemaal ging. Het resultaat was boven verwachting goed, over de volle lengte van de zaagsnede was het verloop hooguit 0,3 mm per meter. Wat minder goed werkt is de zaag zelf, het blad loopt niet lekker zuiver, het vermogen van de zaag is niet erg groot om ook hardhout te zagen en de MDF inlegplaat is wat stoef als je er een andere plaat overheen beweegt.

MDF plaat vervangen voor glad HPL

Het laatste heb ik eerst aangepakt door een HPL plaat te gebruiken. Ik heb tapgaten in de plaat gemaakt om de plaat goed vlak in de freestafel te kunnen stellen met draadpennen. De stelschroef om de plaat tegen de rand van de freestafel te drukken heb ik gemaakt door een ring uit het midden op een boutje te solderen. Je kan ook de bout uit de Magna Plate gebruiken, maar ik had geen tapsetje met de juiste (Amerikaanse) maat om het bijpassende tap gat te maken.

Cirkelzaag upgrade

Om de cirkelzaag zelf te upgraden ben ik in overleg met Gereedschappro om te kijken of er ook goede cirkelzagen zijn die in de uitsparing van de tafel passen. Om de tafel te completeren heb ik nog een Miter HD1000 op mn verlanglijst staan en een miter channel en twee miterslides om ook een crosscut slide te maken.

Zie hier het prachtige resultaat van Remco!

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20220529 13:33:50 PC00False0FalseTrue220102