Metabo training en een nieuwe compacte afkortzaag en precieze plintenzaag in één

Verhaaltje van Metabo

De nieuwe afkortzaag KGSV 72 Xact SYM is een mobiele alleskunner voor vloerleggers: als enige zaag ter wereld komen hierin de klassieke functies samen van een afkort- en verstekzaag met een symmetrisch verstelbaar aanslagsysteem. Dankzij deze combinatie kan men zowel panelen als plinten nauwkeurig zagen. Op het symmetrisch verstelbare aanslagsysteem kunnen, zonder te meten en te rekenen, hoeken direct vanaf de verstelbare winkelhaak overgenomen worden en zo worden verstekken bijzonder snel en exact gezaagd.


De speciale constructie met interne trekstangen, die niet naar achteren uitschuiven, maakt de zaag extreem compact en eenvoudig te vervoeren. Met zijn zaagblad met fijne tanden en de aan twee zijden gelagerde trekfunctie levert hij optimale zaagresultaten in vloerpanelen tot 305 mm, plinten en aluminium profielen.

Belangrijke kenmerken KGSV 72 Xact SYM

Wereldwijd de 1e KGS met trekfunctie en symmetrisch aanslagsysteem.
Festool heeft natuurlijk de bekende SYM 70, maar die beperkt zich alleen tot plinten. Een vloerenlegger heeft dus altijd nog een extra zaag nodig voor laminaat of parketdelen. Metabo heeft een trekfunctie en aanslagsysteem en daardoor de combinatie uit paneel- en plintenzagen. Je kan dus beiden met 1 compacte machine, wel is hij wat zwaarder als de Festool.

Zaagblad Multi Cut: Voor hoge zaagkwaliteit en een lange levensduur, bijv. laminaat en aluminium profielen
Stofafzuiging: Via de spaan-opvangtrechter beste in zijn klasse. Afzuigcapaciteit 93% dus lekker schooon werken!
Symmetrisch aanslagsysteem: Eenvoudige hoek overbrenging voor accurate verstek-sneden en tijdbesparend werken
Compacte trekfunctie: Door de binnenliggende trekstangen is er achter de zaag geen ruimte nodig tijdens het werken; zo kan de zaag bijvoorbeeld direct tegen een wand geplaatst worden (gereduceerd plaatsgebruik)
Nauwkeurige dubbele lijnlaser: Geeft de zaaglijn links en rechts van het zaagblad aan. Maakt het precies plaatsen mogelijk van bijvoorbeeld een plint zowel links als rechts van het zaagblad

Buiten de normale dingen:
- Snel en precies zagen van verstekken zonder rekenen en meten door eenvoudige hoekoverdracht vanaf de verstelbare winkelhaak op het aanslagsysteem.
- Doeltreffende spaanafzuiging via geïntegreerde spaanopvangtrechter
- Toerentalregeling voor verschillende werkzaamheden, bijv. voor het zagen van aluminium profielen en kunststoffen 2.200 – 6.300 /min of 25 – 70 m/sec
- De zaagkop kan naar links en rechts gekanteld worden. (ieder 47 graden) Maakt productief werken mogelijk omdat het materiaal niet omgedraaid hoeft te worden. Plinten met een hoogte van meer dan 72 mm kunnen vlak gezaagd worden.
- Compacte trekfunctie voor brede werkstukken tot 305 mm
- Symmetrisch verstelbaar aanslagsysteem voor snel en precies zagen van verstekken (alleen KGSV 72 Xact SYM)

Verschillen tussen KGSV 72 Xact en KGSV 72 Xact SYM

De verschillen zijn niet echt groot. Het prijsverschil is toch zo'n 25% dat is redelijk fors maar ik zelf heb die kleine 200,- er zeker voorover. Wat wordt plintenleggen opeens eenvoudig!

Kenmerken      KGSV 72 Xact                              KGSV 72 Xact SYM
Aanslagen
       Standaard (gefixeerd)                     Verstelbaar symmetrisch aanslagsysteem
Verstekhaak     Niet bij levering inbegrepen             Bij levering inbegrepen
Zaagblad         Precision Cut (40 wisseltanden)       Multi Cut (60 tanden vlak / trapezium)

Wat andere leuke nieuwe weetjes

We zijn afgelopen maand bij Mafell en Mirka geweest, zie de verslagen onder het nieuws kopje.

Opvolger van de KGS216:
KGSV 72 XACT is de opvolger van de KGS 216 plus, deze zal er langzaam uit gaan. De XACT aanduiding is de nieuwe benaming voor PLUS. Wat inhoud dat ze super nauwkeurig zijn. De M benaming van Mobiel is ongeveer voor 95% voor timmerwerk en de XACT/PLUS is voor 100% voor meubelbouw en natuurlijk timmerwerk.

Wat ik leuk vind om te weten is dat er op dit moment zo'n 1700 mensen bij Metabo werken. Meeste mensen zal het een worst zijn, maar ik vind het leuk om de verschillen te zien tussen Mirka en Mafell.

Beste afzuiging op de markt, maar let op:
De Festool Kapex had de beste afzuiging op de markt. Nou heb ik vast ergens gezegd dat ik die slecht vond, want dat vond ik ook, maar ik heb er vrij zeker verkeerd mee gezaagd en vrij zeker doen anderen dit ook. Uitleg komt zo.
De KGSV 72 heeft de beste afzuiging op de markt, maar alleen als je hem helemaal naar voren trekt. Dan aanzet, laat zakken en dan naar achteren bewegen. Doe je dit, dan werkt het top. Zet je hem aan en laat je hem zakken.. boem.. bende! Waarschijnlijk deed ik dit altijd bij de Kapex.

De vraag: Kan hij 12cm hoge plinten zagen net zoals de Festool Kapex 120?
Ja en nee. Ja hij heeft zo'n zelfde functie als de Kapex 120 door achter de zaagas te kunnen zagen. Je kan dus 120mm hoge plinten recht zagen, maar onder een verstek blijft alleen een paar mm in de hoek staan. Moeilijk uit te leggen, maar als je een plint van 12cm hoog en 12mm dik neemt en je wil hem onder een hoek zagen, dan zaagt hij hem wel door aan de voorkant, alleen aan de achterkant blijft een klein hoekje staan van 1 a 2 mm en alleen aan de linkerkant en alleen onder verstek.

Nieuwe machines:
We hopen dat er in september dat de nieuwe haakse slijper uitkomt op accu. Dan denk je die is er toch al.. nope, dit is een 36volt 230 mm. Met een accu van 6,2 Ah met 20 cellen hierin. De accu kan 2100 Watt leveren!!! Bizar!

Metabo zomer masters training

Deze keer was dit de agenda en het was meteen de leukste training van Metabo ooit :-)
Uiteraard weer lekker en gezellig eten en leuke dingen bouwen, maakt niet uit wat of hoe het in elkaar zit, het ging erom dat je de machines aan de tand konden voelen en er mee werken.
- 1 uur Noviteiten Training, waarbij we de nieuwe afkortzaag KGSV 72 Xact Sym, maar ook de nieuwe brushless accu-machines aan de tand konden voelen.
- 2 Uur praktijk, m.b.v. de noviteiten uit het theorie gedeelte kon je een vogelhokje of bijv. een tuinstoel maken. Zelf iets bedenken kon natuurlijk ook.

Wat hebben we gemaakt:
Ik heb een sta / presentatie tafel gemaakt, nog niet helemaal af.
Marjan is het wel gelukt: een leuk vogelhuisje!
David en Joost (onze meubelmakers) hebben 1 meter hoge letters PRO gemaakt met de bedoeling daar een koffie tafel van te maken voor het Nespresso apparaat. Om dat in 2 uurtjes af te krijgen was wat te weinig tijd, binnenkort af en in de winkel te bewonderen.