Review Festool Syslite Duo; super veel lumen voor je euro

Reclamefilmpje dat niets gelogen is

Een tijd geleden alweer kocht ik een Festool SYSLITE KAL 100 LED lamp – die het op Festool accus doet. In een tasje handig mee te nemen. Die zet je op de grond waar je werkt en hop je hebt prima werklicht. Handig voor een kleine klus ergens op een donkere plek. Hoeveel Lumen die KAL 100 geeft, dat kon ik niet vinden. Wel dat er 6 LEDS in zitten van 3 Watt elk, 18 Watt samen dus – en dat zijn sterke LEDs. Later bracht Festool de SYSLITE KAL II uit, die 12 LEDS heeft van 1,5 Watt. Dat is ook 18 Watt en levert ca 769 Lumen aan licht op, dat is 64 Lumen per LED. Mooie handig lampje, dat weet ik wel.

Nu heeft Festool een nieuwe LED lamp uitgebracht: de SYSLITE DUO. Die heeft wel 80 LEDs, verspreid over 2 oppervlakken. De SYSLITE DUO levert een ongelofelijke hoeveelheid licht op: 8.000 Lumen! Het heeft even geduurd voor ik een beetje thuis was in de Lumens als lichteenheid, maar na een aantal zaklampen met LEDs te hebben gekocht weet ik het wel. Meer dan 200 Lumen, dat is een extreem lichte zaklamp. Een halogeenlamp doet iets van 10 Lumen per Watt. Voor 8.000 lumen heb je dan dus een halogeenlamp van ca 800 Watt nodig. Dat levert licht op maar vooral ook veel warmte en je moet er voorzichtig mee omgaan. Halogeenlampen zijn heet en kwetsbaar.

Festool heeft een grappig reclamefilmpje op YouTube staan van de SYSLITE DUO, waarin een binnenschilder een huis ’s nachts wit. Meestal zijn reclamefilmpjes wel grappig maar overdreven. In dit geval echter is het geen woord gelogen.


Voor binnenschilderwerk, en zeker voor witten, is goed licht essentieel. Daarom is ’s nachts witten geen goed plan. Toen ik mijn nieuwe SYSLITE DUO uitprobeerde bij ons thuis, dat was ’s nachts, was ik natuurlijk eerst met de lamp zelf bezig en met het statief. Maar toen ik wat meer afstand nam, zag ik ineens op onze muren en plafond oneffenheden in het witwerk zitten die me eerder niet opgevallen waren. Plekken waar de roller van de muur was gehaald en een plek waar net iets minder latex zat. Mmmm… minder voor het verfwerk, maar een absoluut compliment voor deze Festool SYSLITE DUO. Dat reclamefilmpje is niets gelogen: ’s nachts witten moet met deze SYSLITE DUO goed mogelijk zijn.


Vergelijking met andere LED bouwlampen

Laat ik eerlijk zijn, want waarom ook niet. Ik geef toe dat ik een zwak heb voor goed gereedschap. Daarom ben ik dus ook vast klant bij Sander en Marjan van GereedschapPro, maar dat moet al zijn opgevallen. Soms koop ik impulsief iets nieuws, gewoon omdat ik het wil zeg maar. En dan moet ik wel eens iets uitleggen later, vooral aan mezelf want in mijn bedrijf ben ik eigen baas.

Wat ik heb gedaan om de aanschaf van de SYSLITE DUO aan mezelf uit te leggen, is een overzichtje maken met een aantal LED bouwlampen die ik kende. En daarvoor heb ik uitgerekend hoeveel Lumen je voor je Euro krijgt. Zie tabelletje hieronder.

Het eerste dat opvalt is dat lampen op accus minder Lumen uitspugen dan lampen op 230 Volt – met een snoer zag maar. Logisch, maar wel opvallend. Wat bij die acculampen verder opvalt is dat de Metabo BSA meer dan twee keer zoveel Lumen voor je Euro oplevert dan de Festool SYSLITE KAL II. Toch zou ik geen seconde twijfelen en de KAL II kopen en niet de BSA. Maar dat ik een kwestie van smaak denk ik.
 
En dan de lampen met een snoer. Voor wie het nog niet helder had: de Festool SYSLITE DUO is een LED lamp met een snoer. Werkt op 230 Volt dus. De SYSLITE DUO levert 8.000 Lumen aan licht op, dat is echt heel veel licht. Ik heb een jaar ofzo geleden een Eurolux LED lamp gekocht om mijn Halogeen bouwlamp te vervangen. Dat was een super aankoop. Meer dan 36 Lumen per Euro. Maar wel een iets onhandige lamp, dat moet ik zeggen. Beetje gedoe met het snoer en hoe neem je hem nou handig mee? Goedkoop was hij wel - relatief dan.
 
De SYSLITE DUO levert je ca 24 Lumen per Euro op. Dat is echt waarde voor je geld! Maar er is nog veel meer met deze lamp aan de hand die het een goeie aankoop maakt naar mijn idee.
Ik noem er een aantal voor de SYSLITE DEO – in de volgorde waarin ze bij me opkomen:
- Past in een Systainer 3
- Snoer kan je netjes oprollen rond de voet van de lamp
- Mooi afgewerkte en vooral robuuste uitvoering
- Bijzonder handzaam, kan op meerdere manieren neergezet en opgehangen worden (zie hieronder)
- Met een super degelijk statief (zie ook hieronder)
- Wat een hoop licht!
- Wat een mooi egaal licht!

Neerzetten / ophangen / vastschroeven: montage details

De SYSLITE DEO is een echt Festool product zoals we dat van Festool gewend zijn en van Festool verwachten. Met systeem en met slimmigheden. Voor deze lamp zit dat vooral in de manieren waarop de lamp neergezet, opgehangen of vastgeschroefd kan worden. Dat kan op zoveel manieren, dat je er echt de handleiding op na moet slaan als je ze wilt kennen.
Een opsomming: 
- Gewoon op de grond neergezet
- Of ondersteboven voor een iets andere aanstraalhoek;
- Opgehangen aan een draad / touw – waarvoor in het handvat een speciale inkeping zit;
- Makkelijk aan een schroef in de muur aan het speciale slobgat aan de achterzijde;
- Ergens op vastgeschroefd door de voetplaat eerst los te maken, vast te schroeven door de gaten die er al inzitten en dan de lamp weer op de grondplaat vast te schuiven;
- Op het speciale statief.
 
Door de twee oppervalken met LEDs die onder een hoek staan ten opzichte van elkaar levert de DUO een heel breed verlicht veld op. Daar is ook over nagedacht.
 
Het speciale statief verdient ook de aandacht! Op internet vragen een aantal mensen zich af waarom je een speciaal statief bij deze lamp zou kopen. Die vraag kan ik me voorstellen. Maar wanneer je dit statief ST DUO 200 in handen hebt gehad en hebt uitgeprobeerd – dan stel je jezelf die vraag niet meer. Ik in ieder geval niet. Dit is echt een statief dat het merk Festool waard is. Heel degelijk en mooi uitgevoerd en vooral sterk en stevig. Met de poten uitgespreid staat de lamp als een huis op zijn mooie antislip doppen.
 
Aan één van de poten zit een Festool slimmigheid: een speciale ring met klittenband waarmee je het snoer aan de poot vast kan zetten. Waarom zou je dat doen? Nou kijk – als je het niet doet en er iemand niet oplet en aan het snoer van de lamp blijft hangen, dan is de kans groot dat het statief met de lamp omgetrokken wordt. Wanneer je echter het snoer aan de poot vastmaakt, dan wordt de lamp niet omgetrokken maar enkel verschoven. Het verschil zit erin dat in het eerste geval aan de lamp zelf wordt getrokken, aan een hoog punt dus, en in het tweede geval aan de poot, aan een laag punt dus. Dat maakt het verschil tussen omtrekken of verschuiven. Dat is nou goed doordacht en veilig!
 
Het op het statief zetten van de lamp en het er weer afhalen gaat heel eenvoudig door een niet te lullig palletje in te drukken aan het uiteinde. Heel simpel en effectief. Uit en inklappen van het statief gaat ook snel en heel eenvoudig, met alle drie de poten tegelijkertijd. De klemschroeven voor de poten en voor de hoogteverstelling zijn van Festool kwaliteit. Die zullen lang mee gaan.
 
De SYSLITE DUO weegt in zijn Systainer 3 5,75 kg. Het statief weegt 5,60 kg en is ingeklapt 106 cm hoog en ca 15cm in doorsnede.

Wat mindere puntjes

Er zijn ook een paar mindere puntjes aan de SYSLITE DUO wat mij betreft:
- Er zit geen aan/uit schakelaar op de lamp, aan en uitzetten doe je door de stekker in of uit het stopcontact te halen. Niet onoverkomelijk natuurlijk en een schakelaar is ook maar een kwetsbaar element. Maar we hebben het hier wel over een lamp van over de € 300. Daar mag van mij wel een schakelaar op.
- Het is aan of uit, er zitten geen gedempte standen op de lamp. Ook niet onmisbaar, maar was wel handig geweest. Soms is 8.000 Lumen wel heel erg veel! Met dimmer zou de lamp nog breder inzetbar worden denk ik.
- De inlay in de systainer waar je de SYSLITE DUO op zet rammelt los in de systainer. Dat snap ik niet. Waarom past die niet strakker in de systainer zodat hij vast zit? Dan gaat die inlay een stuk langer mee. Loszittende inlays gaan namelijk sneller stuk in het dagelijks gebruik.
- Ik mis een draagriem aan het statief. Dat was een kleine moeite geweest. Net zoals de CTL SYS (stofzuiger in systainer formaat), de afkortaanslagen voor de KAPEX en het foedraal voor de geleidelinialen een draagriem hebben, zo zou dit statief ook een draagriem moeten hebben.

Nou ja – eigenlijk allemaal puntjes waaruit blijkt dat ik met mijn Festool een verwend nest ben geworden. Ik moet eigenlijk niet zeuren. Het is misschien meer omdat iedereen in ene review ook wil weten wat er niet goed is of beter kan. Nou dit hierboven dus naar mijn idee.

Conclusie

De conclusie is eenvoudig: de Festool SYSLITE DUO is een Festool bouwlamp die zo goed is als we van Festool gewend zijn. Absoluut waarde voor mijn geld. Ik wil geen andere. Wat moet ik nog meer zeggen?

Sander zegt, nou ja vult wat aan..

Alleereerst Wino dank je wel voor weer een leuke review, lekker bezig!

En dan nu voor mensen die het nog niet weten. Festool heeft nu een leuke actie met deze lamp. Geen idee tot hoelang de testactie duurd, maar geef je op de onderstaande link op en je maakt kans om de lamp te testen.
Uiteraard zitten er wat voorwaarden aan en je mag hem niet eens houden, maar leuk is het wel!
https://www.festool.nl/bouwstraler#producttester