Tooltest; Festool mobiele stofzuiger CTL SYS a.k.a SUCK SYS 584173

Nieuw: de CLT SYS / maar niet bij GP…

Nieuw bij Festool: de stofzuiger in een Systainer! De CLT SYS, Also Known As SUCK SYS. Helaas had GereedschapPro die niet – ik snap niet waarom niet, maar dat legt Sander me vast nog wel een uit als ik langs kom shoppen in zijn nieuwe winkel. Dus ik heb de CTL SYS elders gekocht. Ik meldde mijn enthousiasme wel even bij Sander – en die vroeg me om een reviewtje te schrijven. “Maar jij verkoopt de SUCK SYS helemaal niet!” Appte ik aan Sander. “Doe toch maar wel” Appte Sander terug - “een review van goed gereedschap is altijd welkom”. Bij deze..

Kan zo'n kleintje wel goed zuigen?

Zou ie wel goed kunnen zuigen?
Op de Festool site staat een onderdruk van 20 kPa vermeld. Voor mijn CL 22 is dat 23 kPa.
Zou dat veel uitmaken?
Hoe zullen we dat eens testen?
 
Een tijd geleden liet Sander mij de Starmix Bohrfixx afzuigadapter zien. Die doe je aan je stofzuigerslang, je zet de stofzuiger aan en dan zuigt dat ding zich vast aan de muur of aan het plafond. Door het gaatje van de Bohrfixx kan je dan een gat boren terwijl al het stof afgezogen wordt. Even iets ophangen ergens, bijvoorbeeld boven een bed? Geen probleem met de Bohrfixx. Handig ding. En dat vonden ze bij Festool ook – die bracht diezelfde afzuigadapter als de Festool D 27-BSD NVF op de markt. Zelfde ding, gemaakt bij Starmix – maar dan met Festool erop.
 
Ik heb de Bohrfixx genomen en die eerst met mijn CT 22 en daarna met de CTL SYS aan het plafond vastgezet. Om de Bohrfixx heb ik een touwtje gedaan en daar heb ik Bessey lijmtangen aan gehangen. Die had ik in de buurt.
 
Met de CT 22 kon ik aan de Bohrfixx 2 x EZS 60-8 (1.03 kg) en 1 x EZS 15-8 ophangen (0.69 kg), dat is 2,75 kg. Met de CTL SYS kwam ik tot 1 x EZS 60-8 en 2 x EZS 15-8 en dat is 2.41 kg. Niet slecht.
 
Als mijn CT 22 een onderdruk heeft van 23 kPa en daarmee kan je 2,75 kg ophangen, dan kom ik uit op (2,41/2,75) x 23 = 20 kPa voor de CTL SYS. Dat klopt dan mooi met wat Festool opgeeft! 13% minder.
Merk je dat in de praktijk? Amper.
 
Maar even zonder cijfers: wat mij meteen opviel is dat de CTL SYS echt stevig zuigt! Veel steviger dan ik van zo een zuiger in systainer zou verwachten eigenlijk. Ik heb met de CTL SYS een kleine maar sterke zuiger. Zuigen kan ie dus prima.

Hoe bevalt de CTL SYS in de praktijk?

De CTL SYS komt met een handige draagriem. Daarmee hang je de CTL SYS even snel over je schouder. En dan kunnen er ook nog wel een paar systainers onder. Meenemen gaat makkelijk.
 
De slang het snoer zitten bovenin de CTL SYS opgeborgen. Past precies – dus bij het erin wikkelen van de slang moet je wel even je best doen om de slang goed in de rand te drukken – dan past het.
 
In de CTL SYS zitten 2 zuigmondjes opgeborgen: een iets bredere voor oppervlakken en een smalle om in randen te zuigen. Handig.
 
Ik heb bij de CTL SYS een uitklopbare longlife zak gekocht: de Longlife-FIS-CT SYS. Een rib uit mijn lijf kost dat ding, maar tegen ca € 3,50 voor een wegwerpzakje heb ik het er wel voor over. Er gaat ca 3,5l in zo een zakje, dat is natuurlijk 2 x niks, maar genoeg voor een paar kleine klussen. Wat zagen, frezen, schuren, boren – en dan uitkloppen. Water moet je er niet mee zuigen, daar is de CTL SYS niet voor gemaakt.
 
De CTL SYS doet verder in niets onder voor een grote zuiger. Automatisch aan en uit schakelen wanneer je de stekker van je machine in het stopcontact van de CTL SYS steekt (tot 1200 W). Met nazuig vertraging om de slang leeg te zuigen. Mooie stofdichte schakelaars. En de slang is elektrisch geaard, wat voorkomt dat de slang statisch geladen wordt.
 
En je kan er ook mee blazen – wanneer je de slang op de uitlaat aansluit. Dan kan je stof wegblazen.
 
De CTL SYS is een stille zuiger. Voor ik mijn Festool CT 22 kocht (bij GereedschapPro lang geleden) had ik een Karcher. Ik dacht dat dat een goede zuiger was. Maar ik werd moe van herrie die dat ding maakte en zuigen deed hij eigenlijk maar matig. Een vriend had een Festool zuiger. Wow! Stil…. en sterk! Karcher op marktplaats (binnen een paar uur weg naar een wijkgenoot die de huis stofzuiger op had geblazen tijdens een klus en nu een echtelijke ruzie had – die heeft hij voor weinig opgelost door mijn Karcher over te nemen) en een Festool gekocht. (Nou ja – eigenlijk is het een Nilfisk-Alto in een Festool jasje, maar goed, het is een klasse zuiger).

Hoe ziet hij er van binnen uit?

Als je de CLT SYS opent, dan vind je dus de twee mondstukken netjes opgeborgen in een eigen vakje. De stofzak zit in een soort bakje met een groen hengsel. Het hengsel zit achter een groen schuifje vast. Wanneer je het hengsel los maakt dan kan je het omhoog trekken. Als je dat doet, dan beweegt het bakje waar de zak in ligt iets opzij. Heel slim: in de zijkant van het bakje zit het stoffilter. Dat is een zelfde soort stoffilter als ook in mijn CT 22 zit – maar dan 1 in plaats van 2. Door het hengsel weer naar beneden te drukken, druk je het stoffilter vast tegen de motorbehuizing.
 
De stofzak kan je makkelijk uit het bakje halen – ook als je het bakje niet los maakt. De Longlife zak heeft een afsluitklepje waarmee je de inlaat dicht kunt maken. Zak eruit, naar de afvalbak toe, klittebandsluiting open maken en zak leegschudden. Of: naar de grote zuiger toe met Oneida cycloon en de stofzak leegzuigen. Sneller en schoner.
 
Ik heb de CTL SYS ook uit elkaar gehaald, uit interesse. Ik heb bewondering voor hoe deze zuiger is ontworpen. Zit zo mooi en slim in elkaar gestoken. Met de 4 schroeven van de behuizing zit alles vast. Vervangen van onderdelen, als dat nodig mocht zijn, kan in een handomdraai. En alles past zuigend. Heel knap ontworpen vind ik. En als er iets aan de hand mocht zijn, dan weet ik dat ik er zelf bij kan als ik het zou willen. De service van Festool is overigens erg goed, dus als er iets zou zijn, dan denk ik dat ze het vast in Waddinxveen voor me op zullen lossen.

Conclusie

De Festool CTL SYS is een serieuze professionele stofzuiger. Met een klein zakje en niet voor water, maar verder een erg goeie zuiger. Makkelijk mee te nemen. Gewoon systainer maat, koppelbaar dus en met een handige draagriem. Absolute aanrader voor wie ook kleine klussen stofvrij wil doen!